EXTRA Barter po estónsky

2010-10-05 11:00:00 |   |    | 

ESTÓNSKO - Malý estónsky bar dokazuje, že peniaze nie sú dôležité. Na sever Európy sa vracia starý obchodný systém "tovar za tovar". Hlavným dôvodom je snaha o zvrátenie smútku z krízy...



Estónsko sa od januára budúceho roka chystá prejsť na euro. Väčšina domácich má z toho hlavu v smútku. A tak sa majiteľ jedného baru pri Baltskom mori rozhodol prijímať netradičnú menu.

Za pivo tu môžete platiť narúbaným drevom či rybami. Majiteľ baru chce svojím nápadom rozveseliť Estónčanov a rozohnať smútok z ekonomickej situácie.

Estónsko, bývalá krajina pod nadvládou Sovietskeho zväzu, ktorá vstúpila do Európskej únie v roku 2004, sa pomaly dostáva z hlbokého poklesu, ktorý ju zasiahol pred dvoma rokmi.

Hlavné je, že o optimizmus a dobré nápady tu nie je núdza. Tarvo Nomm, majiteľ netradičného baru, sa rozhodol oživiť zabudnutý barterský systém. Zákazníci tak môžu obchodovať s tým, čo majú a vymeniť to za to, čo majiteľ potrebuje. Nová zábava začala minulý týždeň na ostrove Hiiumaa.

„Jeden zákazník prišiel s košíkom dreva na kúrenie a zažiadal si pivo. Ďalší doniesol pekné surové zemiaky a tiež dostal krígeľ piva,“ prezradil Tarvo Nomm. Za barovým pultom sa mu kopia aj ďalšie veci potrebné na prežitie prichádzajúcej jesene.

„Jeden rybár mi priniesol svoj úlovok, ale rybu som kvôli prísnym predpisom Európskej únie musel zobrať domov,“ dodal Nomm.

Cieľom jeho netradičného barterového nápadu bolo aj upozornenie na biedu vidieckych komunít na ostrove Hiiumaa. Hospodársky pokles totiž silno zasiahol estónsky vidiek.

 

Prineste všetko čo sa hodí

V auguste sa výmenný obchod spustil aj v malej anglickej dedinke. Domáce suroviny ako čerstvé ovocie, ryby, mäso a zeleninu tu môžete vymeniť za pivo alebo hotové jedlá.

Vývesná tabuľa hostí vyzýva: „Ak pestujete, chováte, lovíte či kradnete niečo, čo by sa hodilo k nášmu Menu, prineste to a uzavrieme obchod.“ The Pigs pub, hostinec v malej dedinke Edgefield v Norfolku, dokonca hostí nabáda, aby prispeli k tradičným domácim jedlám výmenou za alkohol.

Manažér Cloe Wasey prezradil, že hoci takto fungujú už vyše dva roky, úspech začali žať až teraz pod nátlakom krízy. „Produkty z domáceho chovu sú omnoho lepšie, než tie od dodávateľov,“ vysvetlil Cloe ďalšiu výhodu. Okrem toho sa vzťahy medzi dedinčanmi neporovnateľne zlepšili.

Zdá sa, že kríza nás vracia ku koreňom. Dražby, aukcie a teraz aj výmenný obchod slávia triumfálny návrat.

 

Zdroj/autor: afp, sita, zz, drom (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa