RAKÚSKO Kam vo Viedni

2010-10-15 17:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Tipy na kultúrne podujatia a akcie v hlavnom meste Rakúska nielen na tento víkend...



 

 

 

 

 

  

Vo viedenskej galérii Westlicht sprístupnili od včera prehliadku najlepších novinárskych fotografií z celého sveta - World Press Photo 10.

do 4. novembra prináša prezentácia vo Viedni 170 fotografií a fotosérií, ktoré sú obrazom udalostí z celého sveta za ostatný rok. Prezentované snímky sú výberom z celosvetovo najvýznamnejšej a najprestížnejšej súťaže profesionálnych fotografov World Press Photo.

Za najlepšiu fotografiu za minulý rok vyhodnotila medzinárodná porota snímku talianskeho fotografa Pietra Masturza, ktorú vytvoril 24. júna 2009 v Teheráne. Fotografia zachytáva iránsku ženu na streche domu, ktorá pokrikom vyjadruje svoj nesúhlas s výsledkami sporných prezidentských volieb.

Nezávislá nadácia World Press Photo Foundation so sídlom v Amsterdame vypisuje od roku 1955 súťaž o najlepšie novinárske fotografie z celého sveta. Každoročne sa meniaca medzinárodná porota sa skladá z 13 členov, ktorí posudzujú snímky fotografov z agentúr, denníkov a magazínov z celého sveta.

Tento rok sa do súťaže zapojilo 5 847 profesionálnych fotografov zo 128 krajín sveta so 101 960 fotografiami. Spolu ocenila porota 62 fotografov v desiatich kategóriách z 22 krajín sveta. Výber prezentovaných snímkov a fotosérií prináša prostredníctvom silných obrazov najvýznamnejšie udalosti uplynulého roka z oblasti politiky, kultúry, športu, životného prostredia či vedy.

Prehliadka World Press Photo 10 poputuje aj tento rok do 45 krajín sveta a vzhliadne ju okolo dva milióny ľudí. Minuloročnú prehliadku World Press Photo navštívilo v galérii Westlicht viac ako 18 000 ľudí.

Aktuálna prehliadka vo fotogalérii na ul. Westbahnstrasse 40 je prístupná denne od 11.00 do 19.00, vo štvrtok až do 21.00. Základné vstupné stojí 6,50 €, seniori a študenti zaplatia 4 €.

 

Viedenská Albertina ponúka oddnes 8. októbra špičkovú výstavu venovanú toskánskemu velikánovi Michelangovi Buonarroti (1475-1564). Prehliadka s titulom Michelangelo. Kresby génia prinesie 120 kresieb, ktoré pôvodne slúžili ako štúdie k plastikám a nástenným maľbám.

V Rakúsku po prvý raz sprístupnia tak rozsiahlu prezentáciu s dielami Michelangela. Aj celosvetovo sa Michelangela výstava radí k prvej veľkej prezentácii za posledných dvadsať rokov. Tomu zodpovedá aj výška poistnej sumy vystavovaných diel génia renesancie, ktorá sa pohybuje v miliardách eur.

Vzácne kresby Michelangela zapožičali vôbec po prvý múzeá ako Louvre a Metropolitné múzeum v New Yorku, niekoľko ich prichádza do Viedne aj zo súkromnej zbierky Royal Collection anglickej kráľovny a galérie Uffizi a Casa Buonarotti vo Florencii.

Výstavu zostavil kurátor Achim Gnann zo zbierky Michelangelových skíc a štúdií Albertiny a zapožičaných diel z 30 významných európskych a amerických múzeí. V centre pozornosti výstavy sú predovšetkým štúdie a kresby ľudského tela majstra Michelangela  - siahajúce od prvotných skíc cez dvanásť návrhov k nástennej maľbe Bitka pri Cascine až po štúdie k svetoznámym freskám v Sixtínskej kaplnke.

Zaujímavá je aj prezentácia - stropné fresky zo Sixtínskej kaplnky budú projektované v Albertine. Podľa kurátora výstavy Achima Gnanna bola postava umelca Michelangela plná utrpenia a protikladov, ktorá svojou osobnosťou i dielom fascinuje publikum aj po päťsto rokoch.

Výstava Michelangelo. Kresby génia vo viedenskej Albertine (nám. Albertinaplatz 1) potrvá až do 9. januára budúceho roka. Bude prístupná denne od 10.00 do 19.00 hod.

 

Leopoldovo múzeum ponúka po prvý raz v Rakúsku, reprezentatívny výber umeleckej zbierky Beyelerových zo Švajčiarska. Výstava Cézanne – Picasso – Giacometti prinesie špičkové diela impresionizmu a klasickej moderny.

Viac ako päťdesiat rokov sa manželský pár Hilda a Ernst Beyeleroví venujú popri galeríjnej činnosti aj vyhľadávaniu vybraných diel medzinárodnej klasickej moderny. Svoju zbierku s dvesto majstrovskými dielami prezentujú od roku 1997 v múzeu neďaleko Bazileja, ktoré navrhol svetoznámy arichtekt Renzo Piano.

Výber z umeleckej zbierky vo Viedni zahŕňajú majstrovské kúsky od Paula Cézanna, impresionistov Claude Moneta a Edgara Degasa, postimpresionistu Vincenta van Gogha, cez Francisa Bacona až po Marca Chagalla. Americké umenie zastupuje akcionista Jackson Pollock, pop-artoví velikáni Roy Lichtenstein a Andy Warhol.

Zbierka Beyelerových prináša do Leopoldovho múzea aj kolekcie Pabla Picassa, francúzskych maliarov z prelomu 20. storočia Henriho Matisse, Fernanda Légera a Jeana Dubuffeta či skulptúry a grafiky Alberta Giacomettiho a Paula Klee.

Výstava Cézanne – Picasso – Giacometti v Leopoldovom múzeu, ktorá potrvá až do 17. januára 2011, bude prístupná denne okrem utorka od 10.00 do 18.00, vo štvrtok do 21.00.


 

Zdroj/autor: compress, westlicht, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Kitra Cahana

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa