ORBIS PICTUS

2010-10-12 17:00:00 |   |    | 

HAITI/ ČESKÁ REPUBLIKA - Slovenský fotograf Martin Bandžák sa stal víťazom fotografickej súťaže Czech Press Photo 2010 za fotografiu dievčaťa zraneného pri zemetrasení na Haiti...



Na súťaži sa zúčastnilo 299 fotografov s trvalým pobytom v Českej alebo Slovenskej republike. Konečnému verdiktu predchádzala búrlivá diskusia členov poroty. Napokon sa porotcovia zhodli na tom, že sila víťaznej fotografie spočíva v jej jednoduchosti. Obraz je podľa nich ohromujúci a na prvý pohľad silne pôsobivý.

"Je lakonický a súčasne ironický. Ukážka bolesti nevinnej obete prírodnej katastrofy. Citovosť snímky nedovoľuje zabudnúť nielen na túto tragickú udalosť, ale na všetko drastické, čo nasledovalo potom, i na ľudí, ktorí doteraz trpia," uviedli porotcovia v oficiálnom zdôvodnení svojho rozhodnutia.

Medzinárodná porota 16. ročníka súťaže Czech Press Photo vyberala zo 4 236 fotografií. Presný názov Bandžákovej fotografie je Dievča hospitalizované v nemocnici so zraneným okom a tvárou pri zemetrasení. Vznikla vo februári v haitskej metropole Port-au-Prince.

„To dieťa sedelo úplne samo v kúte a pozeralo na stenu bez mimiky a výrazu," hovoril o svojom zábere pre agentúru ČTK Bandžák. "Neregistrovalo, čo sa okolo neho deje, len uprene hľadelo pred seba. Vtedy som stlačil spúšť." Do Haiti se Bandžák dostal so slovenskou humanitárnou organizáciou Magna - Deti v núdzi.

 

Zdroj/autor: czechpressphoto,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa