AUTOM Obnovili cestu medzi Bardejovom a Krosnom

2010-10-22 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Motoristi môžu od včera, po 65 rokoch opäť používať priamu cestu, ktorá spája regióny Bardejova a poľského Krosna...



Cestu za 4,6 milióna eur postavili spoločne regionálne samosprávy oboch krajín, peniaze získali z európskych fondov. Na hranici tiež obnovili priechod medzi obcami Nižná Polianka a Ożenna.

"Novou cestou vzniklo najkratšie cestné spojenie medzi historickými mestami Bardejov a poľskými mestami Jasło a Krosno," povedal predseda prešovskej krajskej samosprávy Peter Chudík. Obyvatelia regiónu pri Bardejove museli totiž do Poľska v smere na Krosno jazdiť obchádzkou cez Svidník.

   
Za peniaze z projektu sa obnovili a vybudovali cesty v celkovej dĺžke 15,5 kilometra. Cestu obnovili na pôvodnej trase, ktorá sa v minulosti riadne používala. Po druhej svetovej vojne však spojenie prerušili a komunikácia sa postupne rozpadla. Pred rekonštrukciou už na slovenskej strane existovala len poľná, zarastená cesta.
   
Cestári na slovenskej strane vybudovali trojkilometrový úsek. Poľskú časť vozovky medzi hranicou a obcou Ożenna vybudovali už pred piatimi rokmi, cesta sa však do dokončenia slovenského úseku končila na hranici. Na poľskej strane zároveň zrekonštruovali ďalšie úseky na trase do Jasła.
   
Nové spojenie by podľa zástupcov samospráv malo cestovanie zjednodušiť najmä turistom.

"Naši turisti sa ľahko a rýchlo dostanú k turisticky zaujímavým miestam na Slovensku, predpokladáme preto, že sa v našom regióne zdržia dlhšie," povedal starosta okresu Jasło Adam Kmiecik.
   

 

Nižná Polianka je obec, ktorú neprehliadnete, ak cestujete z Bardejova do Svidníka. Je situovaná v malebnej krajine Nízkych Beskýd s hojnosťou lesov, lúk a pramenistých riek. Je vzdialená od okresného mesta Bardejov 19 km.
Nadmorská výška v strede obce je 395 m, v chotári 650-600 m.
V obci žije 258 obyvateľov. Okrem občanov slovenskej národnosti žijú tu aj občania národnosti rusínskej a ukrajinskej.  V obci je postavených 94 rodinných domov a tri bytové jednotky.  Nižná Polianka je obcou, ktorá hraničí s Poľskou republikou. Od roku 1997 má otvorený malý pohraničný styk pre peších turistov, cyklistov a vozíčkárov. Vzdialenosť k štátnej hranici je 3 km.
Obec je bohatá na spoločenské udalosti, má bohatú históriu a kultúru. Navštevuje ju veľa turistov našich, ale aj zo zahraničia, ktorí využívajú rekreačné zariadenia v Nižnej Polianke. V lete je to prírodné kúpalisko, v zime lyžiarske vleky s možnosťou ubytovania a stravovania.
 

Zdroj/autor: pks,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa