EXTRA Krčma v hrobke

2010-10-26 13:00:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Pivo je tu lacné, čašníci príjemní a hudba znie klasikou 60. rokov. Krčma, ktorá je umiestnená v rímskej hrobke baziliky svätého Ambróza a ktorá zahájila prevádzku minulý týždeň, sa však vyznačuje čímsi jedinečným...



"Chceme mladým ľuďom v Ríme poskytnúť príležitosť k vyjadreniu, načúvaniu, ale taktiež k vypitiu si napríklad piva v zdravom prostredí," vysvetľuje majiteľ, asi štyridsaťročný kňaz Maurizio Mirilli, ktorého profesiu možno hneď ľahko spoznať podľa bieleho golierika.

Steny tejto výnimočnej krčmy, pomenovanej Ján Pavol II. na počesť predchodcu súčasného pápeža Benedikta XVI., sú vyzdobené nápismi náboženského charakteru, ako napríklad slovami Jána Pavla II. "Nemajte strach" alebo Matky Terezy "Všetko je milosť". Pod klenbou visí veľký kríž.

Lokál umiestnený v hrobke Baziliky svätého Ambróza a svätého Karola (Basilica dei Santi Ambrogio et Carlo al Corso) v srdci talianskej metropoly, ktorý spravuje rímska diecéza, je otvorený pre všetkých.

"Obraciame sa predovšetkým na tých mladých ľudí, ktorí môžu byť príkladom pre ostatnú mládež, ktorá upadá do výstredností. Chceme ju naučiť, že človek môže byť v živote šťastný, môže sa baviť a byť v dobrej spoločnosti bez toho, aby sa ničil," vyhlasuje Mirilli.

Tvrdý alkohol je tu zakázaný. Servíruje sa tu pivo alebo víno s chuťovkami. "Vodka nie je povolená," potvrdzuje barman Marco Mincaglia obsluhujúci skupinu nemeckých pútnikov.

Nad pultom si možno prečítať slávnu Ježišovu vetu "Daj mi napiť". "Chceme, aby sa tu stretávali ľudia, dali si pohár piva či vína a porozprávali sa o katolíckej cirkvi," hovorí vrátnik podniku Massimo Camussi. Na sebe má čierne tričko s nápisom JP2 (Ján Pavol II.).

Krčma je tiež vybavená počítačom a bezdrôtovým internetom. To je ukážka toho, že nové technológie nie sú nezlučiteľné s náboženskými princípmi.

Ďalšou nezanedbateľnou prednosťou tejto osobitnej krčmy sú aj ceny: svetlé pivo Corona tu stojí tri eurá, Heineken alebo talianske Moretti sú za dve eurá, teda za omnoho menej než v iných baroch v centre Ríma.

Jediným problémom je JP2 objaviť. "Bolo veľmi ťažké krčmu nájsť, pretože nemá vývesný štít," sťažuje sa dvadsaťsedemročný Pascal Mangede z Kolína nad Rýnom. "Nie je to tu zlé, ale nie je to ako írska krčma," dodáva.

Mladý turistický sprievodca Walter z Belgicka prišiel zo zvedavosti, aby zistil, čo to znamená "náboženská krčma". "Vidím však, že nejde len o to, že je to skôr spoločenské centrum. Myslím, že to bude mať vďaka mladým turistom a pútnikom úspech," usudzuje.

Pútnici nepochybne krčmu nájdu, pretože bola generálnym štábom Svetových dní mládeže organizovaných v roku 2000 v Ríme. Práve v tom čase sa zrodila myšlienka vytvoriť takýto priestor pre mladých katolíkov.

Koordinátor JP2 Emanuele vyhlasuje: "Katolícka cirkev má samozrejme záujem vytvárať takéto priestory ako je tento. Chce sa otvárať mladej verejnosti, ku ktorej chce hovoriť iným spôsobom."

Krčma je otvorená od štvrtka do soboty od 19.00 do polnoci. Usporadúvajú sa tu aj koncerty, výstavy a stretnutia na kultúrne a samozrejme duchovné témy.

 

Zdroj/autor: afp, čtk, drom   

VIDEO Interiér - Basilica dei Santi Ambrogio et Carlo al Corso



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: afp

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa