MAĎARSKO Hrad Rákóczi

2010-10-27 13:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO/ video - Majstrovské dielo renesančnej architektúry, hrad Rákóczi v Sárospatak, sa vypína nad riekou Bodrog, vo vzdialenosti 270 kilometrov od maďarskej metropoly, v severnej časti krajiny v známej vinárskej oblasti Tokaj-hegyalja, na chránenej náhornej plošine pri úpätí pohoria Sátoros.



Péter Perényi, mocný aristokrat tejto oblasti, nechal po roku 1534 panské sídlo s vežou opevniť a vyzdobiť kamenárskymi prácami z neskorej renesancie. Dnes je známe pod názvom Červená veža.

Po smrti Pétera Perényiho dokončil jeho syn Gábor, ktorý zomrel bez následníkov, v roku 1567 výstavbu krídla paláca. V roku 1616 pripadol hrad do rúk Györgyho Rákócziho (1563 – 1648), neskoršieho kniežaťa Sedmohradska.

Tak sa stal Sárospatak na dobu takmer sto rokov sídlom rodiny Rákóczi. Do tohto obdobia spadá taktiež rozkvet hradu i mesta. Keď bol György Rákóczi v roku 1630 zvolený kniežaťom Sedmohradska, opevnil a skrášlil hrad podľa svojich predstáv a vkusu.

Západné, južné a severné krídlo zámku bolo zvýšené o poschodie. V južnom krídle bola umiestnená jedáleň a spálňa manželky Zsuzsanny Lorántffy a uzatvorený arkier viedol až k priečeliu, v roku 1646 bola vybudovaná lodžia s arkádami, ktorá spájala východné krídlo s priečelím a výstup k veži, v roku 1651 potom uzatvorený arkier so stropnými maľbami "Sub-rosa".

Po smrti kniežaťa sa začal v 70. rokoch 17. storočia hrad rozpadať. Dnešná podoba zámockého komplexu vzišla z iniciatívy Nemca Bretzenheima. Z tejto doby pochádza romantické eklektické hlavné priečelie, na mieste vyschnutej priekopy bol založený anglický park.

Od roku 1875 prešiel hrad do majetku rodiny Windischgrätz, ktorí nechali vybudovať v Červenej veži na počesť svätej Alžbety, narodenej v Sárospatak, kaplnku.

 

Múzeum Rákócziho

Dnes sa na hrade nachádza Múzeum Rákóczi. Výstava v Čevenej veži nás zoznamuje s aristokratickým spôsobom života 16. a 17. storočia. Rodine Rákóczi a boji za slobodu je venovaná zvláštna pamätná výstava. Historicky zaujímavá je zbierka zbraní a renesančné lapidárium.

Pozoruhodná je taktiež výstava o vinohradoch a vinárstve v oblasti Tokaj-hegyalja, ako aj história poľnohospodárstva v župe Zemplén.

Na základe bohatého kultúrneho života a vďaka početným podujatiam je Sárospatak označovaný ako Atény na brehu rieky Bodrog.

Nemali by ste si nechať ujsť ani návštevu múzea v známom, v roku 1531 založenom reformovanom kolégiu, alebo slávnostnú sálu Veľkej knižnice navrhnutej Mihálom Pollakom.

Oplatí sa uskutočniť aj výlety do neďalekých kúpeľov Végardó, do zámockého múzea v Pácin alebo do porcelánky v Hollóháza.

 


 

Rákóczi Múzeum of the Hungarian National Museum
Szt. Erzsébet u. 19.
3950 Sárospatak
Tel.: 0036 47/311 083
Tel./Fax: 0036 47/311 345
E-mail:
spatak@rakoczimuseum.axelero.net
Web: www.spatak.hu

 

Zdroj/autor: madarsko, spatak, drom

VIDEO Hrad Rákóczi



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa