MAĎARSKO Sárvár a okolie

2010-10-24 13:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO/ video - Mesto Sárvár je jedným z obľúbených kúpeľných miest Maďarska pýšiace sa dlhou minulosťou.



Leží v srdci oblasti Západného Podunajska, v prekrásnom prírodnom prostredí údolia rieky Rába, medzi vrcholkami pahorkatiny Kemeneshát.

Svojimi prírodnými krásami, majestátnym hradom, hudobnými akciami a mnohými príležitosťami na využitie voľného času ponúka skutočný oddych.

Je to mesto mnohých tvárí a farieb, ktoré má bohatú históriu. Maďarskí predkovia tu v priebehu viac než tisícročnej histórie vytvorili mnohé hmatateľné a kultúrou zachované hodnoty.

V roku 1961 tu bol pri hľadaní nálezísk ropy nájdený v hĺbke zeme poklad cennejší než zlato: termálna voda. V ďalšom vývoji mesta Sárvár teda dôležitú úlohu zohral kúpeľný turistický ruch založený práve na tomto prírodnom bohatstve.

Nestáva sa často, aby príroda obdarovala tak malé mesto hneď dvoma druhmi liečivej vody, ale Sárvár takýmto mestom je. Liečivá voda s obsahom alkalickej kyseliny uhličitej dosahuje teplotu 43 °C a vyviera z hĺbky 1 300 metrov. Obsahuje predovšetkým chlorid sodný, kyselinu uhličitú a stopové prvky.

Vhodná je na liečbu pri ochoreniach pohybového ústrojenstva, na rehabilitáciu, k dodatočnej liečbe pri športových zraneniach a natiahnutiach svalov či na uvoľňujúce kúpele.

Druhý liečebný prameň tvorí voda s vysokým obsahom soli s teplotou 83 °C, v korej je zastúpený predovšetkým chlorid sodný, kyselina uhličitá, jód, bróm, fluór a mnohé stopové prvky. Odparením liečivej vody s obsahom soli sa vyrába známa termálna kryštálová soľ nazvaná "Sárvári Termál Kristály".

Soľ sa používa ako prísada do kúpeľa pri liečbe ochorení pohybového ústrojenstva, gynekologických a kožných ochoreniach.

Tieto dve prírodné bohatstvá boli základom prvých kúpeľov mesta vybudovaných koncom 60. rokov a v roku 2002 potom výstavby nového exkluzívneho kúpeľného liečebného komplexu spĺňajúceho plne požiadavky 21. storočia a nesúceho názov "Gyógy- és Wellnessfürdő.

 

Pamiatky

Sárvár je bohatý na kultúne historické a architektonické pamiatky. Symbolom mesta je renesančný hrad Nádasdy vár. Prehliadku mesta je vhodné začať práve tu, hrad sa tak môže stať skvelým orientačným bodom.

Oproti hradu Nádasdy sa nachádza evanjelický kostol vybudovaný v prvej tretine minulého storočia v klasicistickom slohu.

Na hlavnom námestí mesta je na bočnej strane budovy radnice umiestnená zvonkohra skladajúca sa z viac než dvadsiatich malých zvončekov, ktoré spestrujú príjemnou melódiou pobyt návštevníkom i obyvateľom mesta. Významnou budovou námestia je farský kostol Svätého Ladislava.

Keď sa z hradu vydáme smerom doprava, budú nás cestou ku vchodu do Arboréta umiestneného v tesnom susedstve hradu sprevádzať storočné platany parku vybudovaného na mieste bývalých hradných priekop.

Vyplatí sa naplánovať si odpočinok v Sárváre hneď na niekoľko dní, pretože okrem kúpeľov na vás v blízkom okolí čaká mnoho ďalších zaujímavých pamiatok a výletných miest.

 

 

 

Liečebné kúpele a Wellness kúpele Sárvár
Sárvári Gyógyfürdő Kft.
Vadkert u. 1.
9600 Sárvár
Tel.: +36 95 523-600
Fax: +36 95 326-504
E-mail:
info@sarvarfurdo.hu
Web: www.sarvarfurdo.hu

 

Zdroj/autor: sarvarfurdo, drom

VIDEO Sárvár



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa