MAĎARSKO Leto na Balatone

2010-06-17 12:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Ak leto, tak dovolenka, ak dovolenka, tak kúpanie, a ak kúpanie, tak Balaton!



Okrem nespočetných možností výletov vám aktívne využitie voľného času pri návšteve tohto regiónu spestrí aj naša široká ponuka organizovaných podujatí. Hlavným magnetom pre návštevníkov sú však bezpochyby práve naše plážové letoviská.

Aj v tejto sezóne sa môžeme pochváliť vynikajúcou kvalitou vody i stavom hladiny, takže okrem bežného plážového kúpania si zdatnejší plavci môžu vychutnať aj hlbšie vody Balatonu.

Pre lepších plavcov sú ideálne severné časti pobrežia jazera s prudším sklonom dna, kým rodinám s deťmi odporúčame skôr južné brehy. Pre ne sú typické piesočné pobrežné plytčiny, kde sa vaše ratolesti môžu v bezpečí a dosýta vyčľapkať, aj keď ešte nevedia plávať.

Balaton ponúka každým rokom čoraz viac voľne prístupných pláží, najmä na južnom pobreží, na ktorých si môžete bezplatne vychutnať vlny tohto maďarského mora.

Pre milovníkov vodných športov je Balaton skutočným rajom. Okrem plávania, jachtingu, či surfovania sa veľkej obľube teší aj vodné lyžovanie a wakeboarding. Pre tieto športy sú v Balatonfürede, Siófoku a Vonyarvashegyi vybudované vodné vleky.

Siófok už tradične láka aj priaznivcov turistiky a aktivít v prírode. Na konci východnej časti Siófoku s názvom Aranypart (Zlaté brehy) sa medzi Szabadifürdő a Sóstó nachádza surfová pláž s najlepšími podmienkami pre kitesurfing a windsurfing v celom Maďarsku. Týmto sa však zoznam vodných aktivít na Balatone zďaleka nekončí. Takmer na každej pláži si totiž môžete požičať vodný bicykel, surf, kajak, katamaran, či iné plavidlo.

Letnú ponuku spestruje množstvo rôznych podujatí a festivalov. Pre mladých môže byť lákadlom množstvo hudobných akcií a vyhľadávané sú aj široko-ďaleko preslávené sviatky vinobrania. Skutočnou bombou posledných rokov je festival Balaton Sound (Zamárdi, 8.-11.júla), ktorý bol minulý rok úplne vypredaný, takže aj tento rok sa s kúpou vstupeniek radšej poponáhľajte.

Medzi účinkujúcimi budú britské formácie Chemical Brothers, Pendulum, Pet Shop Boys, Klaxons či Jamiroquai. Dídžejskými setmi budú návštevníkov zabávať svetoznámi dídžeji ako Paul Van Dyk, David Guetta, Paul Oakenfold či Sven Väth. (www.balatonsound.hu)

V rodisku vína s názvom badacsonyi szürkebarát, teda „sivý mních“, ktoré je vlajkovou loďou vinárstva regiónu Balaton, sa od 17.júla do 1.augusta koná populárny Badacsonyi Borhét - Badačonský týždeň vína.

Je to podujatie, na ktorom sa návštevníkovi táto vinohradnícka oblasť predstaví v plnej kráse a so všetkými svojimi pokladmi, najmä však svojimi skvelými vínami. Zárukou výnimočného zážitku sú folklórne vystúpenia i koncerty modernej hudby, trhy ľudových remesiel a výstavy vín. Súťaž vo varení tradičnej rybacej polievky halászlé je nielen neodmysliteľnou súčasťou programu tohto badačonského festivalu, ale aj významnou gastronomickou udalosťou celého severného pobrežia Balatonu. (www.badacsony.com)

 

 

 

Zdroj/autor: maďarsko,balaton, reklamný článok

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa