RAKÚSKO Café Museum

2010-10-28 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Kávu, kde ju popíjali Gustav Klimt, Karl Kraus či Franz Lehár, si zase môžete dopriať, ak navštívite Viedeň....



Legendárnu kaviareň Café Museum v centre rakúskej metropoly, do ktorého s obľubou od roku 1899 chodievali slávni maliari, spisovatelia a architekti, sa totiž po mesiacoch prestavby znovu otvorili. Vrátilo sa do podoby, ktorú získalo v 30. rokoch.

"Naším cieľom bolo, aby to tu zase bolo útulné," hovorí známy viedenský kaviarnik Berndt Querfeld, ktorý si od rodiny majiteľov kaviareň tento rok prenajal.

Podľa neho je momentálne zariadenie podniku z 90 percent identické s tým, ktoré v ňom bolo od 30. rokov. Vtedy interiér navrhol architekt Josef Zotti. Vybavil ho okrúhlymi zamatovými boxmi.

Café Museum leží medzi operou, pavilónom Secesie a akadémiou výtvarných umení. Na tomto ideálnom mieste sa otvorilo pred 111 rokmi. Interiér vtedy navrhol preslávený Adolf Loos. Striedme zariadenie bolo protikladom ku bujnej secesii.

V modernom podniku bývali častými hosťami maliari Gustav Klimt, Egon Schiele či Oskar Kokoschka, spisovateľ Karl Kraus, skladateľ Franz Lehár i architekt Otto Wagner.

V 30. rokoch, kedy už Loosovo zariadenie dosluhovalo, oslovili majitelia architekta Josefa Zottiho. Pred siedmimi rokmi mäkké sedenie nahradil vtedajší prevádzkovateľ znovu replikami pôvodného Loosovho nábytku.

 

Kaviareň ale neprosperovala a vlani sa musela zatvoriť

Nový nájomník Querfeld sa vrátil k Zottiho návrhu. "Tradičný stav je to, čo sme si vždy priali a vždy sme chceli, len v trošku čistejšej a modernejšej forme," hovorí Alexander Rokitansky z rodiny vlastníkov.

Originály Zottiho sedadiel sú podľa Querfelda vo viedenskom múzeu nábytku. Vybavenie sa vtedy muselo nechať vyrobiť na zákazku podľa starých fotografií. Posedieť si tak môžete na červenom zamate pri stolíkoch, ktorých nohy sa v súčasnosti znovu odliali podľa pôvodného vzoru. Dopĺňajú ich čierne stoličky thonetky, model z roku 1911. Celkovo je v podniku 207 miest.

Architekt Hans-Peter Schwarz, ktorý na obnovení kaviarne pracoval, zachoval podľa svojich slov i Zottiho "prevratný koncept osvetlenia". O to sa starajú nástenné lampy a deväť veľkých zavesených oceľových gulí.

Svetlo z nich smeruje k stropu, odkiaľ sa odráža. "Je to neuveriteľné svietidlo. Človek v nich môže pozorovať aj okolie," hovorí Querfeld.

Na architekta čakal i technický oriešok. "Priestory pre kuchyňu sú veľmi, veľmi malé. Museli sme ju vybudovať na ploche dvakrát štyri metre štvorcové," hovorí šéfka podniku Irmgard Querfeldová.

 

Jedálny lístok a wi-fi

Podľa nej Museum nechcelo ponúkať "len párok, toast a gulášovú polievku", ale chcelo plnohodnotný jedálny lístok. "Museli sme preto vybudovať hi-tech kuchyňu a všetko zariadiť tak, aby to naozaj fungovalo. Čím menšie kuchyne sú, tým sú bohužiaľ aj drahšie," povzdychla si.

Tradičná viedenská kaviareň chce držať krok s dobou nielen v gastronomickej oblasti, ale aj v lokále. Ponúka teda wi-fi pripojenie k internetu. Za všetkými sedačkami sú elektrické zásuvky. Celkovo ich hostia môžu využiť päť či šesť desiatok.

"Bola to téma v našom inom podniku. Hosť si tam priniesol predlžovaciu šnúru. Nechcel som ju tam, aby o ňu nejaký iný hosť nezakopol," hovorí Querfeld, ktorý prevádzkuje vo Viedni ešte niekoľko ďalších známych kaviarní.

Café Museum by sa podľa svojej šéfky chcelo ale vrátiť i k niekdajšej tradícii, kedy sa v ňom hrávali karty či šach.

Väčšina káv v legendárnej kaviarni stojí 4,40 eur. Za ne hosť dostane napríklad takzvanú viedenskú melange alebo napol kávu a napol spenené mlieko.

Do znovu otvorenej kaviarne je možné zájsť nielen na kávu, ale aj na raňajky, obed či večeru.

Podnik má otvorený od 8.00 hod. do polnoci. Deň sa tu dá odštartovať za sedem eur kávou s pečivom, maslom, vajcom a marmeládou. Polievky dostanete od štyroch eur, najlacnejšie hlavné jedlo stojí desať a pol eura.

 

 

Café Museum

Friedrichstrasse 6 and Operngasse 7
1010 Vienna
Kontaktná osoba: Berndt Querfeld
Tel.: (01) 24 100 112
E-mail: berndt.querfeld@landtmann.at

Zdroj/autor: čtk, cafemuseum, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa