RAKÚSKO Niekoľko tipov na neskorú jeseň

2010-10-23 10:00:00 |   |    | 

Človek nemusí preletieť oceán, aby prežil typické indiánske leto. Farbistá nádhera, žiariaca modrá obloha a stále príjemné teploty nám avizujú aj v Rakúsku to najkrajšie ročné obdobie...



 

 

 

 

 

  • Prírodná rezervácia Ahornboden v alpskom parku Karwendel

V horách Karwendel ležia najkrajšie miesta v Alpách: očarujúce údolie s tisíckami javorov, ktoré nám počas celého roka ponúkajú pôsobivý obraz prírody. Protiklad nemôže byť vzrušujúcejší -navôkol sa všade týčia neskrotné, masívne obrovské skaly pohoria Karwendel, v strede leží vo výške 1200 m.n.n očarujúce a prekvapujúco úplne rovné horské údolie.

Risstal - prírodná chránená oblasť - ponúka pre turistov ale aj pre horských bicyklistov nielen čistý „alpský feeling" bez väčšej námahy, ale predovšetkým botanickú raritu, ktorú by mal človek vidieť.

Na celej vysokohorskej ploche je rozmiest-nených okolo 2000 javorov, z ktorých niektoré sú aj 600 rokov staré. Na jar sa zafarbí údolie do zelena a v lete slúžia tieto veľké stromy ako príjemný tieň pre turistov. Na jeseň ponúka údolie nádhernú farebnú scenériu. Vtedy sa mení oblasť tzv. Malého a Veľkého Ahornbodenu na tirolskú verziu „indiánskeho leta".

 

Viac na: www.silberregion-karwendel.at


 
  • Štajerské pohladenia z prírody

Slnečný štajerský kraj je bohatý na prírodné bohatstvo: teplá liečivá termálna voda vyviera zo zeme a nápadné tekvicové polia, ovocné sady a zeleninové záhrady vytvárajú nádhernú kulisu pre relax, oddych a pôžitok.

Veľkosť Štajerska môžete spoznať po vode, turistikou cez vinohrady a ovocné sady, alebo na bicykli: dôvodov na pohyb je tu viac než dosť. Obzvlášť lákavých je 13 cyklotrás, prinášajúcich plno pôžitku, ako napríklad „Lukulská cesta", „Vína a vodná cesta" a „Labužnícka cesta". Cesta vedie cez mierne kopce popri vínnom zámku Kapfenstein a impozantnom hrade Riegensburg. Kto usilovne šliape do pedálov, má možnosť posilniť sa vínom a olovrantom v niektorej z početných reštaurácií štajerskej kuchyne.

Jozefínsky patent z roku 1784 bol základným kameňom pre jedného z najväčších reprezentantov štajerského vinohradníckeho kraja: Buschenschank (meno pochádza z Buschen, teda zväzok, ktorý sa zavesil pred dvere.) Vtedy Jozef II. dovolil vinohradníkom predávať ich domáce produkty.

Prečo je Buschenschank - predaj domácich produktov, taký jedinečný? Je to výber jedál, od typického olovrantu až po fazuľový šalát s reďkovkou a tekvicovým olejom. Je to kvalita štajerského vína, ktoré takto môžete vychutnávať z pohárov, do ktorých bolo toto výborné víno práve naliate. A je to aj atmosféra besiedky obrastenej viničom a gaštanom, ktoré počas leta a jesene vrhajú na sediacich príjemný tieň.

Vedľa príjemne teplých prameňov sa nachádzajú regionálne prírodné bohatstvá, ktorým sa v miernej klíme mimoriadne dobre darí. Je to hlavne víno, jablká, baza čierna a tekvica, ktoré rozmaznávajú naše chuťové poháriky v reštauráciách, baroch a krčmách. A rozmaznávajú aj telo prostredníctvom príjemných masáží, kúpeľov a kozmetických procedúr.

Poznáte ten nový trend cítiť sa dobre zo štajerského termálneho kraja? V termálnych kúpeľoch Rogner Bad Blumau, termálnom kúpeľnom parku Bad Radkersburg, v kúpeľoch Bad Gleichenberg, Loipersdorf a termálnych kúpeľoch Bad Waltersdorf rozmaznávajú svojich hostí jemnou Styria Sambucus  - výťažok z čiernej bazy - masážou a zábalmi. Tento vysokohodnotný prírodný kozmetický výrobok pôsobí blahodarne predovšetkým na suchú a citlivú pleť.

 

Viac na: www.thermenland.at

 

  • Horská a vysokohorská turistika v regióne Oberdrautal


Na priesečníku troch geologických svetov sú trasy túr obzvlášť mnohotvárne a rozmanité. Viac ako 100 jazier a plies a viac ako 30 vyhliadkových vrcholov čaká len na to, kým ich niekto objaví.

Trošku v tieni známych horských „osobností" ako Grossglockner, Ankogel alebo Dolomity Lienzer sa týčia do neba vrcholy pohorí Kreuzeckgruppe a Gailtalské Alpy. Táto málo známa horská oblasť na západe Korutánska ponúka veľa možností, ako ju napríklad pešo preskúmať a objaviť pravú „pomalosť". Fascinácia z takzvanej „pomalej dopravy" chytí každého za srdce. Vlastné nohy sú ideálny prostriedok pohybu, aby človek opustil horúčkovitý zhon všedného dňa, upokojil sa a ponoril sa do sveta sebapoznania a pôžitku.

Pôžitok má veľa spoločného s pomalosťou. Pomalosť je v našom rýchlo sa meniacom svete pravý luxus. Z tohto dôvodu je outdoorpark Oberdrautal skutočným luxusným tovarom - umožňuje prechod do sveta pomalosti tak pohodlne ako sa len dá. Či už je to pešia turistika, horolezectvo, jazda na bicykli, alebo plavenie sa na kanoe.

Ďaleko od masového turizmu ponúka outdoorpark Oberdrautal na ploche skoro 500 km² všetky outdoorové športy - podľa toho, či si chcete oddýchnuť alebo zapotiť sa, či hľadáte oddych alebo dobrodružstvo, samotu alebo spoločnosť.

Každý sa môže rozhodnúť ísť na vlastnú päsť, alebo si vybrať z množstva programov so sprievodcami - od poldenných až po viacdenné ponuky - a spoznať spoločne s outdooro-vými expertmi prírodu.

Tu nájdete skvelé tematické ponuky rozmaznávania bylinkovými zábalmi, cez cyklistické víkendy až po kanoistiku!

 

Viac na:  www.oberdrautal.info; www.outdoorpark-oberdrautal.at

 

  • Svetové dedičstvo na vlastnej koži

O Hallstatte by mal každý vedieť, že leží na malebnom brehu jazera Hallstatt a že v roku 1997 bol región Halstatt vďaka svojej neobyčajnej prírode a hospodárskemu významu vyhlásený za súčasť svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Čo však o ňom bezpodmienečne neviete, sa dá povedať jedným slovom: rozmanitosť.

Hallstatt je viac ako iba jedno pekné turistické miesto. Krása oblasti a rozmanitá remeselnícka a ľudová architektúra, v ktorej sa nachádzajú všetky štýly od romantizmu cez gotiku a barok, až po moderné prvky, dodávajú Hallstattu jeho obrovskú príťažlivosť.

V čase, keď Rím bol len malá dedina a v antickom Grécku prebiehala Trójska vojna, sa už v Hallstatte dolovalo „biele zlato" zo Soľnej hory (Salzberg). Najstaršia soľná baňa na svete „Salzwelten Hallstatt" unáša návštevníkov do sveta Muža v soli.

Tento predchodca Hallstattu, ktorý bol nájdený v roku 1734 hlboko v hore, je ústrednou témou novej soľnej bane Hallstatt. Jedna z najdlhších baníckych dráh na svete, mysticky osvetlené soľné jazero s rozlohou 1.400 m2 a jasne trblietavá krištáľová soľná komora sú len niektoré z atrakcií, ktoré môže návštevník soľnej bane vidieť.

Najkrajšie výhľady si môžete vychutnávať z jazera alebo z kopca: pri plavbe loďou Hallstättersee Schifffahrt po jazere Hallstatt alebo pri jazde lanovkou.

Keby ste sa chceli viac ponoriť do seba, Hallstatt je tiež skvelá oblasť na turistiku. Jedinečné sú dych vyrážajúce vodopády Waldbachstrub a Hallstattská ľadovcová záhrada na romantickom a pokojnom mieste Echerntal.

V dedinkách na brehu jazera Hallstatt sa nachádza veľa pohostinstiev s tienistými záhradami. Mnohé ponúkajú regionálne špeciality, vrátane čerstvo ulovených rýb. Tip pre vás - viac ako 100 rokov staré pohostinstvo „Seewirt" v Hallstatte, kde sa stretávajú gurmáni a milovníci rýb.

Aj pre najmenších je toho v okolí veľa, čo môžu zažiť - okrem pôsobivého sveta hôr s jaskyňami (Ľadová jaskyňa, Jaskyňa mamutov, Jaskyňa Koppenbrühler) a jazier, vzácnej fauny a flóry, ich môžu lákať aj dôležité archeologické náleziská.

 

Viac na: www.hallstatt.net; www.oberoesterreich.at/hallstatt; www.salzkammergut.at/hallstatt

 


Zdroj/autor: austriainfo,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa