AUTOM Povinná zimná výbava

2010-12-01 11:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Od dnešného dňa začne v Nemecku platiť povinné používanie zimných alebo celoročných pneumatík pri snehu, ľade či čľapkanici na cestách. Oznámila to berlínska vláda.



Túto zmenu schválila minulý týždeň horná komora nemeckého parlamentu.

Keďže zimné podmienky panujú v týchto dňoch na mnohých nemeckých komunikáciách, nemali by ani slovenskí vodiči mieriaci k západným susedom zabudnúť vymeniť letné pneumatiky.

Ak ich s nimi nemecká polícia pristihne, hrozí za to pokuta 40 eur. Ak vodič navyše spôsobí kvôli nevhodnému obutiu auta dopravné komplikácie alebo nehodu, bude peňažný trest dvojnásobný.

Novelizovaná cestná vyhláška zavádza povinnú zimnú alebo celoročnú výbavu pre všetky kategórie ciest a všetky druhy motorových vozidiel s výnimkou autobusov s viac než ôsmimi miestami na sedenie a nákladných automobilov nad 3,5 tony, ktoré môžu mať zimné gumy len na hnacích nápravách.

Ich používanie nie je nijako kalendárne obmedzené a bude závisieť na konkrétnych podmienkach panujúcich na ceste.

To už vopred vyvolalo debaty, pretože nové pravidlá nešpecifikujú, odkedy je vozovku možné považovať za zamrznutú alebo zasneženú, aby na ňu smelo vojsť len auto so zimnými gumami.

Tento rébus ale v súčasnosti vodiči na mnohých miestach Nemecka riešiť nemusia. Hlavne na juhu a východe krajiny totiž pokryla cesty a diaľnice biela perina alebo poľadovica, ktoré skomplikovali dopravu.

Len v Bavorsku, susediacom s Českom, mali v noci na dnešok na svedomí viac než stovku nehôd, pri ktorých zomrel jeden človek.

Nová povinnosť a chladné počasie urobili v týchto dňoch zo zimných pneumatík v Nemecku "horúci tovar".

Nemecké médiá informovali, že veľa predajcov má sklady úplne prázdne, a to aj napriek stopercentnému zvýšeniu cien. "Ten nápor už nemôžeme zvládnuť. Všetko je preč. Hlavne pri nových modeloch nie sú výrobcovia schopní dopyt uspokojiť," citoval dnes denník Rheinische Post obchodného poradcu Ralfa Grassa z predajne vozidiel BMW v Kleve.

Taktiež sa sťažovala aj polícia, že nemá dostatok personálu, aby mohla dodržiavanie nových povinností plošne kontrolovať.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa