Príbehy zo Sumhuramu

2010-12-20 18:00:00 |   |    | 

Príbehy ako z Tisíc a jedna noc. Vyberte sa do sídla kráľovnej zo Sáby a započúvajte sa do rozprávania arabistky Emíre Khidayer.



Príbehy ako z Tisíc a jedna noc. Vyberte sa do sídla kráľovnej zo Sáby a započúvajte sa do rozprávania arabistky Emíre Khidayer.

Už jej prvá kniha Arabský svet – iná planéta? vzbudila veľký ohlas a získala niekoľko cien.

V Príbehoch zo Sumhuramu dokazuje svoje rozprávačské umenie o exotickej krajine Sumhuram, ktorá sa rozprestiera v dnešnom Ománe.

Oddávna tam žili džinovia a pomáhali ľuďom. V príbehoch, ktoré voňajú kadidlom, hýria farbami, hudbou a tancom, bojuje dobro so zlom a čary majú obrovskú moc. Prenesieme sa na pobrežie Indického oceánu, ktoré brázdil bájny Sindibád, putujeme aj za strateným mestom do nehostinnej púšte.

Sumhuram alebo tiež Khor Rori, je archeologická oblasť a ruiny opevneného prístavného mesta, ktoré objavili koncom 19. storočia, asi 40 kilometrov od mesta Salalah v regióne Dhofar v Ománe. Mesto bolo najvýchodnejšou lokalitou kráľovstva Hadramawt na kadidlovej ceste medzi Stredozemným morom, Perzským zálivom a Indiou.

Dochovaná zostala mestská brána s nápismi, chrám boha Sin a sklady určené pre obchodovanie s kadidlom. Opevnenie Khor Rori je zachované až do výšky 4,5 metra a šírky 3 metre.

Neďaleko sa nachádza sladkovodná lagúna, pri ktorej podľa legendy stál palác kráľovnej zo Sáby. Nálezy v mieste odhalili nádoby s kadidlom, oltár, reliéf znázorňujúci býka a sochu dievčat hrajúcich na flautu.

 

Príbehy zo Sumhuramu

Emíre Khidayer
Vydavateľstvo: Marenčin PT
Počet strán: 96
Väzba: viazaná
Rok vydania: 2010
Cena: 12 eur

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ikar

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa