Kulinársky sprievodca Michelin oslavuje!

2011-01-20 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Sprievodca Michelin pre Veľkú Britániu a Írsko oslávil v utorok svoje sté výročie.



Pri tejto príležitosti po prvýkrát udelil pochvalu niekoľkým pubom a pridelil dve hviezdičky francúzskej šéfkuchárke Hélen Darrozovej.

"Sté vydanie sprievodcu kladie dôraz na najväčšie bohatstvo Veľkej Británie, teda na značnú rôznorodosť jej reštaurácií," komentovala to nová šéfredaktorka sprievodcu Rebecca Burrová na tlačovej konferencii v Londýne.

Puby dokázali, že môžu slúžiť aj ako veľmi dobrá kuchyňa, uvádza sa v sprievodcovi. Pony&Trap v Chew Magna neďaleko Bristolu získal jednu hviezdičku, zatiaľ čo londýnsky Canton Arms sa zaradil medzi gurmánske puby s prívetivými cenami.

Trojhviezdičkové podniky sú v Británii štyri. Sú to Fat Duck šéfkuchára Hestona Blumenthala, ktorý je adeptom takzvanej molekulárnej kuchyne. Len o niekoľko sto metrov ďalej od tejto reštaurácie, v mestečku Bray západne od Londýna, je ďalším trojhviezdičkovým podnikom francúzska reštaurácia Waterside Inn.

Ďalšie tri reštaurácie s tromi hviezdičkami sú londýnske; je to Gordon Ramsay pomenovaná podľa škótskeho šéfkuchára, ktorá sa stala hviezdou televíznej reality šou, a Alain Ducasse v Dorchestri.

Po dve hviezdičky má 16 reštaurácií, z toho dve nové. Darrozová v prestížnom hoteli Connaught si o jednu hviezdu polepšila, zatiaľ čo jej parížska reštaurácia vlani stratila jednu z dvoch hviezdičiek.

Vyznamenaný bol tiež Nathan Outlaw, špecialista na ryby v Cornwalle. Sprievodca obsahuje 123 zariadení s jednou hviezdičkou, z toho 12 nových, ako aj 26 nových pubov.

Medzi vyznamenanými podnikmi tie londýnske podľa sprievodcu stále preberajú cudzie vzory, ako napríklad Viajante portugalského šéfkuchára Nuna Mendesa a Galvin La Chapelle, ktoré obe ležia vo východnom Londýne.

 

Zdroj/autor: čtk, michelin, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: foodfashionista.com,disgrasian.blogspot.com,zimbio.com

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa