Prostitútky v Holandsku čaká daňová kontrola

2011-01-17 14:00:00 |   |    | 

HOLANDSKO - Predstaviteľky najstaršieho remesla na svete čaká tvrdá skúška. Holandská vláda sa totiž rozhodla, že im uštedrí lekciu zo skutočného života - daňovú kontrolu.



Kabinet upozornil prostitútky v Amsterdame, že budú mať návštevu, ale čisto "služobnú".

Najstaršie remeslo v rušnom prístavnom meste prekvitá od začiatku 17. storočia, kedy bolo Holandsko námornou veľmocou a posádky lodí hľadali na pevnine zábavu.

Vláda pred zhruba desiatimi rokmi prostitúciu zlegalizovala, ale daňoví kontrolóri sa doposiaľ vykričaným štvrtiam vyhýbali.

"Začali sme vo väčších nevestincoch, ale skontrolujeme aj tzv. samostatne zárobkovo činné osoby," uviedla hovorkyňa daňového úradu Janneke Verheggenová.

"Je to práca ako každá iná, takže by sme mali platiť dane," súhlasí jedna z predstaviteliek remesla, ktorá prezradila iba toľko, že sa volá Samantha. Daňové kontroly jej neprekážajú, naopak víta ich, pretože podľa nej odhalia nelegálnu konkurenciu najmä z východnej Európy.

Holandsko síce uplynulá hospodárska kríza nezasiahla tak tvrdo, ako iné štáty Európskej únie, no aj napriek tomu sa rozpočtový schodok krajiny vlani prehĺbil na 6 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Vláda musí preto škrtať výdavky a zabezpečiť vyšší príjem z daní, aby zredukovala deficit pod povolenú hranicu 3 percentá HDP. Nikoho preto neprekvapí, že si vzala na mušku aj daňové úniky.

Takzvaný sexuálny priemysel je pritom z hľadiska obratu prosperujúcim odvetvím. Štatistický úrad odhaduje, že ročne vygeneruje 660 miliónov eur. Podľa holandských zákonov by mali prostitútky - a samozrejme v rámci pravidiel o rodovej rovnosti aj prostitúti - účtovať svoje služby aj s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

To znamená, že z účtu, ktorý vystavia zákazníkovi, by do štátnej pokladnice mali odvádzať 19 percent. Zvyšok je ich zisk, z ktorého by po odrátaní nákladov mali zaplatiť ešte daň z príjmu.

Nikto ale nevie, koľko je v Holandsku prostitútok a prostitútov a koľko z nich pracuje "pre seba", teda s výnimkou tých, ktorí sú oficiálne zaregistrovaní ako "samostatná podnikateľka či podnikateľ".

Podľa prieskumu, ktorý si v októbri objednala amsterdamská radnica, v meste vykonáva najstaršie remeslo zhruba 8 tisíc osôb oboch pohlaví, z toho približne 3 tisíc na vlastnú päsť a len 40 percent zo "samostatne zárobkovo činných" odvádza štátu dane.

Ale aj Samantha pripúšťa, že tok financií v tomto "odvetví" nikdy nebude úplne transparentný. "Ako môžu zistiť, koľko zákazníkov sme mali za deň a koľko nám skutočne zaplatili?" pýta sa.

 

Zdroj/autor: reuters, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap,ignatzmice.com,reuters,wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa