Guyana

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Guyanská kooperatívna republika   
Hlavné mesto: Georgetown    
Rozloha: 214 970 km2
Počet obyvateľov: 783 354 (2018)
Štátne zriadenie: republika (v rámci Commonwealth)   
Geografická poloha: Južná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

Napriek chladným vetrom vanúcim od Atlantického oceánu sú noci pre nezvyknutých cudzincov na hranici prijateľnosti. Teploty sú málokedy nižšie ako 25-30°C, a neklesajú ani počas dažďov. Najsuchšími mesiacmi sú september a október. Slnečných dní je veľa a klíma je prijateľnejšia vo vnútrozemí ako pobreží.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE GEORGETOWN

Mena: guyanský dolár (GYD)           
Jazyky: anglický (úradný), indiánske dialekty, hindština, urdu, kreolský     
Správne členenie: 10 regiónov
Národnost. zloženie: Indovia (39%), černosi (29%), indiáni, belosi, Číňania
Náboženstvo:

kresťanstvo (63%), hinduizmus (24%), islam (7%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Brazílii.
SES, Avenida das Nações, Qd. 805, Lote 21B, CEP 70200-902 Brasilia, D.F.
Telefón: +55 61 3443 1263, +55 61 3242 9719
Fax: +55 61 3443 1267
E-mail: emb.brasilia@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/brazilia

 

Zastupiteľským úradom pre SR  je

Veľvyslanectvo  Guyany v Bruseli, Belgicko.
Guyanese Embassy in Brussels
Bld Brand Whitlock 114, 3rd floor 1200 Brussels
Tel. č.: +32 2 675 6216
Fax: +32 2 672 5598
E-mail: info@embassyofguyana.be

Víza a doklady:

 

Pre ceste do krajiny je potrebný platný cestovný pas a príslušné vízum. Víza možno získať aj po prílete na medzinárodnom letisku Cheddi Jagan, postup je však časovo náročný a pomerne komplikovaný. O vízum preto odporúčame požiadať už pred cestou.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny:
Pôvodnými obyvateľmi guyanského pobrežia boli Indiáni Karibovia, ktorí vyhnali kmene Arawakov na Antilské ostrovy. Európania začali územie osídľovať až okolo  roku  1615, keď holandská Západoindická spoločnosť založila prvú pevnosť na rieke Essequibo. Holanďania obchodovali s vnútrozemskými kmeňmi a pozdĺž rieky začali zakladať plantáže na pestovanie cukrovej trstiny. Tiež začali s dovozom afrických otrokov. V rovnakom období zakladajú Angličania pri rieke Surinam plantáže na pestovanie cukru a tabaku. Konflikty medzi obidvoma mocnosťami trvali až do roku 1796, kedy sa najdôležitejšou v regióne stala Veľká Británia. Otroctvo bolo zrušené v roku 1834, a  Angličania začali do krajiny pre prácu na  plantážach dovážať indických robotníkov.

V rokoch 1846 – 1917 sem doviezli až 250 000 robotníkov. Nezávislosť získala Guyana v roku 1966. Napriek znárodneniu cukrových plantáží a ťažbe bauxitu bola krajina v ekonomickej recesii až do devädesiatych rokov 20. storočia. Z krajiny tiež emigrovalo množstvo vzdelaných ľudí. V roku 1992 a prezidentom stal zubár - marxista Dr. Cheddi Jagan. Napriek svojmu presvedčeniu viedol krajinu v súlade s podmienkami Medzinárodného menového fondu a podarilo sa mu dlhodobú recesiu zastaviť. Ďalšou prezidentkou Guyany sa stala jeho žena Janet. Po protestoch obyvateľstva z funkcie odstúpila v roku 1999.

Dlhodobý spor so Surinamom vyvrcholil v septembri roku 2000, kedy surinamský delový čln vstúpil do guyanských vôd a začal krátku prestrelku s guyanskou pobrežnou strážou. V marci roku 2001 sa prezidentom opäť stal Bharrat Jagdeo a hlavné mesto Georgetown zachvátili občianske nepokoje. Kriminalita v krajine sa začala zvyšovať. V roku 2004 zmizol minister vnútra potom, ako sa preukázalo jeho spojenie so „komandami smrti“, ktoré zabíjali podozrivých kriminálnikov. Vlna zvýšenej kriminality v krajine trvá, pridala sa aj politická nestabilita a problémy medzi jednotlivými národnosťami obyvateľstva.

Bezpečnost. riziká: Kriminalita v Guyane je vysoká. Časté sú ozbrojené lúpeže a krádeže áut. Guyanská polícia nemá všetko pod kontrolou. Hlavne v meste Georgetown je dôležité dbať na osobnú bezpečnosť. Odporúča sa vyhýbať sa okrajovým štvrtiam. V prípade že spozorovania  nebezpečnej situácie sa doporučuje okamžite opustite dané miesto. Cestovaniu v noci sa odporúča vyhnúť,  v prípade nutnosti cestujte v kolónach. Doporučuje sa dbať na cestovné doklady, letenky, peniaze a osobné veci. V hoteloch využívajte hotelové trezory. Nepútajte na seba pozornosť a nenoste šperky, kamery, fotoaparáty a iné turistické doplnky. Prechádzky po hlavnom meste sú nebezpečné aj počas dňa. Krádeže počas dňa sú bežnou skutočnosťou.

V pobrežných vodách Guyany hrozí nebezpečenstvo útokov na lode. Vnútrozemie krajiny je viac-menej bezpečné. Doporučuje sa vyhnúť štvrtiam: Tiger Bay Stabroek Market a celá   južná časť Georgetownu v nočných hodinách, na východnom brehu rieky Demerana, regióny Buxton, Friendship a Annadale pozdĺž hlavnej cesty z mesta Timerhi do Lindenu.

Zdravotníctvo: Uzavretie cestovného a zdravotného poistenia pred návštevou v tejto krajine je nutné. Je tiež potrebné overiť, či poistenie pokrýva všetky zdravotné náklady spojené s  náhlym ochorením alebo úrazom ako aj prípadnú dopravu. Zdravotná starostlivosť v pobrežných mestách je na dobrej úrovni, vo vnútrozemí môžu vzniknúť s poskytnutím prvej pomoci problémy.
Nebezpečenstvo Malárie, HIV/AIDS, Žltá zimnica, iné tropické choroby;

Očkovania: žltá zimnica (nutná v prípade že cestujúci do inej krajiny), hepatitída A,B,C;

Internet (.gy): www.guyana.org/,  www.guyanachronicle.com/,  www.guyana-tourism.com/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie),

Bez záruky: Guyana má niekoľko kuriozít, najznámejšou je katedrála sv. Juraja – vraj najvyššia drevená stavba na svete. Ďalšou je nepriepustná džungľa vo vzdialenej oblasti Mount Roraima, ktorá bola inšpiráciou pre román Arthura Conana Doyla „Stratený svet.“

Doprava

Cestná doprava: Hranica s Venezuelou je zavretá. Z Brazílie sa dá do Guyany dostať cez hraničný prechod Lethem-Bomfin.Na pobreží krajiny premávajú minibusy a skupinové taxíky. Cesty v krajine sú okrem dvojprúdovej cesty z Georgetownu do mesta Linden nespevnené a v zlom stave. Autopožičovne sídlia v Georgetowne. Taxíky sú dobrým spôsobom, ako sa pohybovať v Georgetowne. Tarify by nikdy nemali byť vyššie ako 500 GYD za cestovanie v rámci mesta a väčšina cestovného by sa mala pohybovať okolo 400 GYD. Niektoré ceny sú pevne stanovené v rámci rôznych destinácii, napr. z letiska do mesta stojí 5000 GYD a z letiska do Moleson Creek je 24000 GYD. V noci je použitie taxíkov nevyhnutné

Letecky: Najviac návštevníkov do krajiny prichádza zo Severnej Ameriky alebo karibských ostrovov. Niekoľko aerolínií ponúka lety z Georgetownu do New Yorku. Nepravidelne lietajú linky z Venezuely cez Trinidad a Surinamu.  Priame letecké spojenie s Európou neexistuje. Pri odletoch sa platí poplatok okolo 14 USD. Je možné ho zaplatiť len v guyanských dolároch. Medzi Georgetownom a mestom Lethem lietajú väčšie letecké spoločnosti. Menšie spoločnosti ponúkajú lety do 20 guyanských miest.

Loďou: Trajekt zo surimanského mesta Nieuw Nickerie premáva cez rieku Courantyne  do mesta  Corriverton. Okolo 1000 km guyanských riek je splavných a krajina má pestrú sieť lodných liniek.

Musíte vidieť

Georgetown – napriek zlej povesti je mestom s atraktívnou koloniálnou architektúrou a udržiavanou botanickou a zoologickou záhradou;

Rupununi Savanna -  savana na juhozápade krajiny s fascinujúcimi indiánskymi dedinami;

Iwokrama – dažďový prales s niekoľkými indiánskymi dedinami, centrum guyanskej ekoturistiky;

Kaieteur Falls – národný park s 250 metrov vysokými vodopádmi uprostred tropickej džungle;

Shell Beach – 140 km dlhá pláž, sídlia tu najvzácnejšie druhy korytnačiek;

Mashramani - toto indiánske slovo znamená "oslavu po tvrdej práci", táto udalosť sa koná každý 23. februára ako oslava výročia republiky v krajine. Je to karnevalová udalosť, ktorá začína približne od 10:00;

Orinduik Falls - menší vodopád, podobný ako Kaieteur.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa