Mozambik

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Mozambická republika   
Hlavné mesto: Maputo    
Rozloha: 801 590 km2
Počet obyvateľov: 29,54 mil. (odhad 2017)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: Juhovýchodná Afrika
Časové pásmo: Slovensko 0 (+1) hod.
Podnebie:

Južné pobrežie Mozambiku má príjemné s stále podnebie s malým počtom zrážok, s dennými teplotami od 20 do 29°C. Smerom na sever teploty stúpajú. V regióne okolo mesta Lichinga počasie spríjemňujú vetry vanúce od jazera Nyassa.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE MAPUTO

Mena: mozambický metical (MZM)              
Jazyky: portugalský (úradný), domorodé jazyky napr. Makhuwa, Lomwe, Sena a iné.
Správne členenie: 10 provincií a oblasť hlavného mesta
Národnost. zloženie: Afričania (99%)  (národnosti Makhuwa, Tsonga, Lomwe, Sena, a iné), Európania, Indovia   
Náboženstvo:

kresťania (56%), moslimovia (18%), animisti (7%)                             

Diplomatické zast.:

SR nemá v Mozambiku diplomatické zastúpenie.

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Pretórii 
930 ARCADIA Street, Arcadia 0083 Pretoria, Južná Afrika/ Republiek van Suid Afrika
Telefón: +27 12 3422 051
Mobilný telefón:  +27 83 3041 599
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/pretoria

Víza a doklady:

 

Slovenskí občania môžu vstúpiť na územie krajiny na základe platného cestovného pasu (s platnosťou 3 mesiace po vstupe do krajiny), víza a hotovosti (minimum 50,-USD na deň pobytu). Pri vstupe do krajiny treba deklarovať všetky valuty a v prípade vstupu do krajiny z infikovaných oblastí sa vyžaduje potvrdenie o očkovaní proti žltej zimnici. AFRIKA: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Čad, Etiópia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Keňa, Konžská demokratická republika, Konžská republika, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Pobrežie slonoviny, Rovníková Guinea, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Stredoafrická republika, Sudán, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Tanzánia, Togo a Uganda. LATINSKÁ AMERIKA: Bolívia, Brazília, Ekvádor, Francúzska Guyana, Guyana, Kolumbia, Panama, Peru, Surinam a Venezuela. Občania SR môžu požiadať o vstupné vízum na veľvyslanectve Mozambiku so sídlom v Berlíne alebo na ktoromkoľvek veľvyslanectve Mozambiku v zahraničí.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvými ľuďmi v krajine boli malé klany nomádov putujúcich bušom už pred 10 000 rokmi. Pre 3000 rokmi sem prišli prvé skupiny obyvateľov kmeňa Bantu z delty rieky Niger. Čoskoro začali vznikať prvé kráľovstvá Karanga a Shona a spojili dnešné Zimbabwe s Mozambikom. Pri meste Tete tiež vzniklo slávne kráľovstvo Monomotapa. Okolo 8. storočia na mozambickom pobreží pristáli arabskí moreplavci. Neskôr tu založili obchodné miesto Sofala, dnes nazývané Beira. Arabi tiež osídlili miesta ako Ilha de Mocambique, Angoche, Quelimane a Ilha do Ibo. Až do príchodu Vasca da Gama v roku 1498, tu vládli miestni sultáni. Po svojom príchode tu Portugalci postavili sieť pobrežných pevností.

Okolo 16. storočia sa po zlate stala najvýznamnejšou surovinou regiónu slonovina, neskôr ju doplnil obchod s otrokmi. Portugalci sa nikdy nezmocnili vnútrozemia krajiny, kde boli obrovské farmy podliehajúce ich vláde len teoreticky. Začiatkom 20.storočia boli v Južnej Afrike otvorené zlaté bane, čo spolu  s portugalskou krutosťou viedlo ku úbytku obyvateľstva Mozambiku. V roku 1964 začala vojna o nezávislosť, ktorá sa skončila jej vyhlásením v roku 1975. Odpor proti kolonizátorom od začiatku organizoval mozambický front za oslobodenie (Frelimo), jeho líder Samora Machel sa stal prvým mozambickým prezidentom.

Portugalci zanechali Mozambik v chaose a vládnuca strana Frelimo sa začala orientovať na Sovietsky zväz a bývalú NDR. Všetka pôda v krajine bola znárodnená. Okolo roku 1983 bola krajina na hrane kolapsu. Vtedy prišiel na scénu front Mozambického odporu (Renamo) podporovaný Juhoafrickou republikou a medzi obidvoma stranami začala občianska vojna. Skončila v roku 1992. Odvtedy začala rekonštrukcia krajiny. V decembri roku 2004 sa prezidentom krajiny stal Armando Guebuza. Rýchle napredovanie krajiny čiastočne zastavili silné povodne v rokoch 2000 a 2001. Cestovný ruch v Mozambiku  naďalej rastie a krajina sa pomaly stáva jednou z najúspešnejších v Afrike.  

Mozambik zaznamenal v roku 2017, prvýkrát po 15tich rokoch, najnižší ekonomický rast. Zhoršenie ekonomickej situácie v Mozambiku, ktoré malo za následok prepad takmer všetkých ekonomických ukazovateľov, začalo na jar v roku 2016, kedy vypukla aféra utajených pôžičiek, ktoré si bez vedomia medzinárodných donorov (ale aj mozambického parlamentu) vzala predchádzajúca vláda prezidenta Guebuzza (išlo o pôžičky vo výške cca 2,2 mld. USD). Škandál otriasol dôverou medzinárodných donorov a finančných inštitúcií, väčšina z nich prerušila priamu rozpočtovú podporu vláde Mozambiku.

V marci 2019 bol Mozambik zdecimovaný cyklónom Idai, ktorý spustošil značnú časť krajiny. Najviac postihnuté bolo prístavné mesto Beira, ktoré bolo takmer úplne zničené.

Bezpečnostné riziká: V Mozambiku sa rozmáhajú tzv. drobné krádeže osobného majetku. Na verejných priestranstvách, v mestách, v letoviskách a na plážach je riziko krádeže akéhokoľvek osobného majetku veľmi reálna. Ozbrojené prepady motorových vozidiel a turistov sú na ústupe. Priestranstvá turistických letovísk a stredísk sú dobre strážené miestnou strážnou službou. Vzhľadom na záujem miestnej vlády posilniť imidž krajiny ako významnej turistickej destinácie v regióne, bezpečnostné riziká sa zásluhou účinných opatrení v posledných rokoch minimalizujú. Mozambik je vo všeobecnosti považovaný za pomerne bezpečnú turistickú destináciu, odporúčame však obozretnosť a opatrnosť za každých okolností, predovšetkým dohliadať na osobný majetok, nejazdiť v noci. Rizikové oblasti: V Mozambiku sa nachádza množstvo nevybuchnutých nášľapných mín, najmä v prihraničných oblastiach so Zimbabwe a Malawi mimo turistických stredísk, ale i na nevyužívaných vzdialených plážach. Pravidelné silné záplavy v nížinných a prímorských oblastiach krajiny spôsobujú veľké škody na infraštruktúre krajiny (mesiace január – apríl).

Zdravotná starostlivosť: Mozambické úrady vyžadujú potvrdenie v očkovacom preukaze od osôb, ktoré do krajiny vstupujú z oblastí postihnutých žltou zimnicou. Všeobecne sa odporúča očkovanie proti cholere, týfusu, ale i hepatitíde A a B. Prakticky na celom území Mozambiku existuje riziko nákazy maláriou, a preto sa odporúča už pred uskutočnením cesty užiť antimalariká a dokončiť ich cyklus, vyhýbať sa priameho kontaktu s komármi používaním repelentov, krémov s citrónovou arómou, spávať pod sieťkami. Reálne riziko nákazy cholerou hrozí v prípadoch pohybu mimo turistických stredísk. Existuje možnosť výskytu črevných ochorení, hepatitídy A a v oblasti provincie Tete bol zaznamenaný výskyt nákazy spavou nemocou. Kúpanie v stojatých vodách, riekach a jazerách sa neodporúča (vysoké riziko nákazy bilharziou). V prípade potreby sa odporúča využívať služby súkromných zdravotníckych zariadení, ktoré sú však finančne veľmi náročné, pričom mnohé nedosahujú úroveň európskych zdravotníckych zariadení. Súkromné zdravotné centrá sa nachádzajú vo všetkých väčších mestách. Na vidieku však môžete trpieť nedostatkom základných lekárskych pomôcok a liekov, preto sa odporúča mať so sebou patričnú zásobu liekov pre vlastnú potrebu. Úroveň služieb v štátnych zdravotníckych zariadeniach je pomerne slabá. Odporúčame piť fľaškovú vodu, nie vodu z kohútikov.

Internet (.mz): https://allafrica.com/mozambique/; www.visitmozambique.net/; clubofmozambique.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Ak jazdíte v Mozambiku svojím vlastným autom, dávajte si pozor na policajtov. Majú sklony nájsť na aute akýkoľvek triviálny, alebo vymyslený technický problém, za ktorý sú schopní pýtať vysoké pokuty. Doporučuje sa na ich prípadný „záujem“ reagovať zdvorilo a mať v poriadku doklady. Je väčšia šanca že sa problémom vyhnete.

Doprava

Cestná: V Mozambiku sa jazdí po ľavej strane vozovky. Treba si byť vedomý slabej úrovne ciest a nedostatočnej cestnej infraštruktúry v krajine. Okrem taxislužby, ktorá je v Mapute na dobrej úrovni, je možnosť prenajať si osobný automobil jednej z nasledujúcich spoločností: Emauto (tel. 422506), Avis Car Hire (tel. 465140), Hertz (tel. 303172/3), Ibérica (tel. 427185). Vzhľadom na chabú úroveň ciest v krajine sa silne odporúča vozidlo s náhonom na všetky 4 kolesá.

Hlavnou formou miestnej dopravy je „Chapa“, čo je pomenovanie akéhokoľvek dopravného prostriedku, ktorý funguje ako verejná doprava, jazdí v meste alebo medzi mestami, a nie je to autobus ani nákladné auto. Na dlhších trasách väčšinou jazdia „camião“ (nákladné autá). Mnohé z nich majú otvorenú zadnú časť, kde slnko a prach môžu byť pri dlhšej ceste neznesiteľné. Lokálny spoj „Chapa“ môže byť zastavený kdekoľvek a ceny sa nezjednávajú.

S výnimkou letiska nemajú taxíky stanovištia na uliciach, ale treba si ich objednať. V niektorých sú nainštalované taxametre, ale zvyčajne sa cena dohaduje vopred.

Autobusová: Autobusové spojenia prepájajú veľké mestá aspoň raz denne. Veľké autobusy poznajú miestny ako „machibombo“, alebo „autocarro“. Hoci existuje niekoľko väčších spoločností, väčšina trás je obsluhovaná malými súkromnými prevádzkovateľmi. Mestá nemajú centrálne autobusové stanice, autobusy majú stanovištia a odchádzajú priamo z garáže autobusovej spoločnosti alebo niekde na ceste smerom k destinácii. Štartuje sa pomerne skoro, od 3:00 do 7:00 ráno. Ak je možnosť výberu, miestne autobusy sú lepšou variantou ako „chapas“.

Letecká: Hlavnou bránou do Mozambiku je Maputo International Airport. Ďalšie letiská, ktoré odbavujú regionálne lety sú Vilankulo, Beira, Nampula Airport, Moçimboa da Prai a Pemba Airport. Národnou leteckou spoločnosťou je Linhas Aéreas de Moçambique, ktorá ponúka lety medzi Johannesburgurgom (Juhoafrická republika) a Maputom, Vilankulom a Beirou, a Dar es Salaam (v Tanzánii) s Pembou. Medzinárodné letisko v Mapute je spojené leteckými linkami s Johannesburgom, Harare, Parížom a Lisabonom.

Musíte vidieť

Maputo – jedno z najatraktívnejších afrických miest, s pravou stredomorsko–africkou atmosférou;

Pemba – severné centrum krajiny zo zachovalým starým mestom a prekrásnou plážou Wimbi;

ostrov Mozambik - kedysi významné, dnes tiché miesto zo zachovalou koloniálnou atmosférou a rušnou rybárskou dedinou;

Mozambik má niekoľko národných parkov: 

Gorongosský národný park (otvorený od mája do októbra), poskytuje sprievodcov a autá pre bližšie poznanie jeho prírodných krás.

Maputský sloní park (leží na pravom brehu rieky Maputo) a Národný park Marromeu, ktorý sa rozkladá v ústí Zambezi.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa