Dánsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Dánske kráľovstvo
Hlavné mesto: Kodaň
Rozloha: 43 094 km2
Počet obyvateľov: 5 739 963 (2017)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia
Geografická poloha: severná Európa, krajina sa rozkladá na Jutskom polostrove a priľahlých 406 malých i veľkých ostrovoch, z ktorých len asi 90 je trvalo osídlených.
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Kodani online
Podnebie:

Teploty sú pomerne rovnaké v celej krajine. Letá sú krátke s teplotami okolo 20°C, v noci teploty podstatne klesajú; v zime sa pohybujú okolo 0°C. Prší rovnomerne počas celého roka. Ak si odmyslíte nepríjemnú a mrazivú zimu, je dánska klíma celkom príjemná.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KODANI

Mena: dánska koruna (DKK)
Jazyky: dánčina
Správne členenie: 14 krajov a dve samosprávne zámorské územia (Faerské ostrovy – 43,3 tis. obyv., 1 399 km2 a Grónsko – 55,8 tis. obyv., 2,2 mil. km2).
Národnost. zloženie: Dáni ( 95%), nemecká menšina
Náboženstvo: evanjelicko-luteránska cirkev
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Kodani 
Vesterled 26-28, Kodaň  2100, Dánsko
Telefón: +45 39 20 99 11
Mobil (pohotovostný): +45 5150 05 40
Fax: +45 39 20 9913
E-mail: emb.copenhagen@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kodan

Honorárny konzulát Dánska v Bratislave 
Bajkalská 12188/5A (druhé poschodie), Bratislava 816 03
Slovenská republika
Telefón: +421 2 4425 7831
Internet: https://slovakiet.um.dk/
Víza a doklady:

Občania SR sa môžu v Dánsku zdržiavať 90 dní v rámci jedného polroku. V prípade, že si hľadajú prácu, môžu sa v Dánsku zdržiavať nepretržite 6 mesiacov.Bližšie informácie o podmienkach pobytu a práce občanov SR v Dánsku sú uvedené na stránke www.nyidanmark.dk. Pre vstup dieťaťa do Dánska je potrebný platný cestovný pas, v prípade dieťaťa staršieho ako 15 rokov platný občiansky preukaz.

Žiaden iný sprievodný dokument sa nevyžaduje ani v prípade, že dieťa sprevádza iná osoba ako rodič/zákonný zástupca. V praxi je však zaužívané, že rodič/zákonný zástupca udelí písomný súhlas so sprevádzaním dieťaťa inou osobou v anglickom jazyku s uvedením účelu cesty a kontaktných údajov.

Osobitné ustanovenia platia pre návštevy Grónska.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie bolo v staroveku osídlené germánskymi kmeňmi. Dáni prišli z južného Švédska v 5. a 6. stor., v 9. a 10. stor. sa Dánsko stáva východiskom vikingských výprav. Feudálne vzťahy sa vytvárajú pomalšie než v ostatnej Európe. V 11. stor. sa stalo Dánsko centrom rozsiahlej ríše, zahŕňajúcej aj väčšinu Anglicka a Nórska. Do začiatku 13. storočia je Dánsko najmocnejší štát v severnej Európe. Mocenské postavenie stratilo po porážkach v tridsaťročnej vojne (1618-1648) a po nej. V rokoch 1380-1814 bolo personálnou úniou s Dánskom späté Nórsko, do roku 1944 Island, od polovice 15. stor. do r. 1864 aj Šlezvicko a Holštajsko. V 17. stor. sa snažilo získať zámorské kolónie. Prešlo vývojom od stavovskej monarchie v 14. stor. cez feudálny absolutizmus (1660) až po liberálno-konštitučnú monarchiu v 19. stor. V 1. svetovej vojne deklarovalo neutralitu, napriek dánsko-nemeckému paktu o neútočení nacistické Nemecko v r. 1940-1945 okupovalo dánske územie. Po 2. svetovej vojne sa stáva členom NATO.

Bezpečnostné riziká: Dánsko sa považuje za bezpečnú krajinu. Upozorňujeme však na zvýšené riziko drobných krádeží v čase hlavnej turistickej sezóny.  Zdravotníctvo: V Dánsku nehrozí výskyt žiadneho infekčného ochorenia a na občanov SR sa pred vstupom do krajiny nevzťahuje očkovacia povinnosť. V prípade núdze je potrebné volať (zadarmo z verejných telefónnych automatov) číslo 112, ktoré združuje centrálu pomoci, polície a požiarnej ochrany. Prvá pomoc sa poskytuje zdarma. Pred každou cestou odporúčame uzavrieť poistenie na cestu i pobyt v zahraničí (vrátane zdravotného poistenia).

Internet (.dk):

Dánsky turistický úrad (Danish Tourist Board) (www.visitdenmark.com) - podrobné informácie o kultúrnych podujatiach, pamiatkach a zaujímavých objektoch, múzeách, programoch kín a TV (v niektorých prípadoch aj na tri roky dopredu):

www.storebaelt.dk - Informácie o mostnom spojení medzi ostrovom Sjaelland (s hl. mestom Kodaň), ostrovom Fyn a Jutským polostrovom.

www.dsb.dk - Informácie o spojení medzi Kodaňou a švédskym Malmö.

www.scandlines.dk - Trajekt Dánsko-Nemecko, v čase hlavnej dovolenkovej sezóny odporúčame trajekt objednať vopred.

www.mols-linien.dk - Trajekty medzi jednotlivými ostrovmi dánskeho teritória.

Komunikácia: T-mobile (áno), O2 (áno)

Bez záruky:Dánska vlajka nazývaná Dannebrog, je nastaršia národná vlajka na svete. Legenda hovorí, že prvý Dannebrog spadol z oblohy počas bitky s Estóncami v roku 1219. Je to určite lepšie ako vypísať súťaž o najlepší návrh. Ak ste vždy chceli vyriešiť štrukturálny problém ako z kociek lega postaviť sochu Slobody, môže pre vás byť návšteva Legolandu sklamaním. Od 15.augusta 2007 platí v Dánsku zákaz fajčenia na pracoviskách, ako aj v reštauračných zariadeniach a na verejných priestranstvách.

Doprava

Cestná: V Dánsku sa jazdí po pravej strane. Zo zákona je povinné používanie bezpečnostných pásov a tlmených svetiel aj v priebehu dňa. Deti do 7 rokov musia rovnako povinne používať autosedačky. Maximálna povolená hranica alkoholu v krvi je 0,5 promile. Maximálna povolená rýchlosť v meste je 50 km/h, na motorových cestách a cestách 1. triedy 80 km/h, na diaľnici 110 km/h. Dodržiavanie rýchlosti sa sleduje špeciálnymi kamerami umiestnenými pri cestách, resp. na diaľnici. Za používanie ciest prvej triedy, resp. diaľnic sa v Dánsku neplatí. Platí sa však za používanie mostov a trajektov. Aktuálny cenník a všetky potrebné informácie je možné nájsť na internetových stránkach (anglická, resp. nemecká verzia).

Vlaková: Dánska vlaková doprava sa primárne skladá z Dánskych štátnych železníc (DSB). Mnohé príchody na hlavnú vlakovú trať vo východnom Jutsku prevádzkuje britská spoločnosť Arriva. Spoločnosť DSB tiež prevádzkuje systém železničnej dopravy S-Tog, v rámci širšej oblasti Kodane. Preukazy Eurail sú platné pre všetky vlaky DSB, aj pre Arriva. Dánske vlaky sú vo všeobecnosti veľmi pohodlné, moderné, avšak aj drahé. Pokiaľ budete cestovať vlakom, treba si dať pozor a prísť na čas, pretože vzhľadom na zabezpečenie včasného odchodu sa dvere vlakov zatvárajú približne jednu minútu pred plánovaným časom odjazdu. Lístky je možné zakúpiť si aj v predajných automatoch na staniciach a prostredníctvom internetovej stránky DSB.

Letecká: Škandinávske letecké spoločnosti prevádzkujú mnoho vnútroštátnych letov buď z, alebo na letisko v Kodani. Medzi regionálnymi letiskami Dánska neexistujú žiadne vnútroštátne trasy. Keďže väčšina letísk v krajine bola pôvodne postavených ako vojenské letiská počas druhej svetovej vojny, sú často nepohodlne umiestnené, pomerne ďaleko od mestských centier. Na niektoré z najodľahlejších ostrovov Dánska je možné využiť aj pravidelné letecké taxíky (malé vrtuľové lietadlá), na ktoré môžete nastúpiť napríklad na letisku Roskilde. Najčastejšie využívaná trasa je medzi Roskilde a ostrovmi Læsø a Anholt. Tieto lety však majú tendenciu byť pomerne drahé, pričom cena sa pohybuje okolo 1 000 KR za jednosmerný lístok.

Mestská hromadná doprava: Každý región v Dánsku má svoju vlastnú spoločnosť, ktorá zabezpečuje miestnu hromadnú dopravu. Pre verejnú dopravu (vlaky, autobusy a trajekty) môžete použiť online plánovač cesty – Rejseplanen, ktorý slúži aj ako elektronický sýstem predaja lístkov. Cestovať po Dánsku verejnou dopravou je jednoduché, rýchle a pohodlné. Keďže je to krajina so stovkami ostrovov, existuje nespočetné množstvo vzájomne prepojených dopravných ciest po zemi, mori a taktiež vo vzduchu. Väčšina spoločností poskytujúcich verejnú dopravy ponúka množstvo preukazov, ktoré vám môžu ušetriť financie. Zakúpiť si môžete aj 24-hodinový lístok, s ktorým môžete cestovať až 24 hodín neobmedzene - autobusom, vlakom, metrom, alebo prístavným autobusom vo všetkých oblastiach hlavného regiónu vrátane výletov do Roskilde, Elsinore alebo iných častí Severného Sealandu. Tento lístok stojí pre dospelých 150 DKK, pričom s jedným dospelým môžu zadarmo cestovať dve deti do 12 rokov. Deti mladšie ako 16 rokov si môžu zakúpiť 24-hodinový lístok za polovicu, teda vo výške 75 DKK.

Musíte vidieť

Kodaň -  so zámkom Christiansborg, dnes sídlom dánskeho parlamentu, slávnou sochou morskej panny, pevnosťou Kastellet, mnohými galériami výtvarného umenia, národným múzeom a zábavným parkom Tivoli;

Christians -  zreštaurovná pevnosť s majákom zo 17. storočia na rovnomennom ostrove, zároveň národný park;

Legoland – 10 hektárový park postavený z plastových lego kociek, najatraktívnejšou konštruciou je Kodaňský prístav postavený z troch miliónov kociek;

Mors – najväčší dánsky ostrov s najväčšou dánskou botanickou záhradou a najväčším súkromným skanzenom v Európe;

Trelleborg -  najlepšie zrekonštruovaná dánska vikingská pevnosť.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa