Izrael

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Štát Izrael
Hlavné mesto: Jeruzalem
Rozloha: 20 770 km2
Počet obyvateľov: 8 981 060 (2019)
Štátne zriadenie: štát s parlamentnou demokraciou, so silnými právomocami predsedu vlády
Geografická poloha: juhozápadná Ázia, Stredný východ.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Jeruzaleme.
Podnebie:

stredomorské, horúce a suché v púštnych oblastiach na juhu a východe, priemerná teplota v Jeruzaleme 9° C v januári a 24°C v júli

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V JERUZALEME

Mena: nový izraelský šekel  (ILS)
Jazyky: hebrejčina a arabčina (úradné)
Správne členenie: 6 oblastí
Národnost. zloženie: Rodení Izraelčania, Rusi, Rumúni, Poliaci, Francúzi
Náboženstvo: Židia (76%), moslimovia (16%), kresťania (2%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Tel Avive
Jabotinsky 37, P.O.Box 6459, Tel Aviv, Izrael
Tel.: +972 3544 9649
Mobil (pohotovostný): +972 544 556 642
Fax: +972 3544 9657
E-mail: emb.telaviv@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/telaviv

Veľvyslanectvo štátu Izrael v Bratislave
Slávičie údolie 106, P.O. Box 6, 810 00 Bratislava
Telefón: +421 2 6829 8500
Fax: +421 2 6829 8555
E-mail: cao-sec@bratislava.mfa.gov.il

Víza a doklady:

Medzi SR a Izraelom je bezvízová dohoda platná od r. 1997. V zmysle dohody občania SR môžu stráviť maximálne 90 dní v Izraeli, striktne len za účelom turistiky. V prípade prekročenia termínu 90 dní izraelské imigračné úrady prísne postihujú previnilca, prípadnou deportáciou a zákazom vstupu.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Údolie Jordánu patrí k najstarším obývaným územiam na svete. Územie obsadili hebrejské kmene a vytvorili tu v 10. stor. pred n. l. nezávislé kráľovstvá Judské a Izraelské. Neskôr Izraelské kráľovstvo dobyli Asýrčania, Judské zase Babylončania.

Po egyptskej okupácii získali Palestínu Rimania, potom Arabi a nakoniec bola až do roku 1917 súčasťou Osmanskej ríše. V tom istom roku vyhlásilo Anglicko tzv. Balfourovu deklaráciu, v ktorej prehlásili Palestínu za židovský národný domov. Anglicko si udržalo Palestínu ako svoje mandátne územie až do roku 1947, kedy Valné zhromaždenie OSN rozhodlo rozdeliť Palestínu na židovský a arabský štát. Ihneď po vyhlásení Štátu Izrael v máji 1948 vstúpili vojská Arabskej ligy do Palestíny s cieľom zničiť novovzniknutý štát. V mnohých vojnách Izrael svoje územie ubránil, ale získal aj územie susedných štátov. Zabral Golanské výšiny patriace predtým Sýrii, časť Sinaja patriaceho Egyptu.

Z egyptského územia sa Izrael stiahol po podpísaní mierovej dohody v Camp Davide v r. 1978 čo umožnilo prechod k mierovému spolunažívaniu, ale Golanské výšiny ovláda stále. Koncom r. 1987 vypukla na obsadených arabských územiach intifáda – povstanie arabského obyvateľstva Izraela. V r. 1993 podpísaná dohoda o obmedzenej palestínskej autonómii v pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu. Od roku 2000 sa napriek mnohým mierovým zmluvám naďalej stupňuje násilie medzi Palestínčanmi a izraelskou armádou, čo si vyžiadalo aj množstvo obetí.

Bezpečnost. riziká: V prípade, ak sa rozhodnete pre turistiku v Izraeli, situácia, ktorá sa týka osobnej bezpečnosti je v Štáte Izrael relatívne pokojná, v každej oblasti, resp. meste sa nedá vylúčiť potenciálne nebezpečenstvo teroristických útokov. Je dôležité vyhýbať sa otvoreným miestam s veľkou koncentráciou miestneho obyvateľstva, ako sú verejné trhy, či autobusové stanice a nočné kluby. Na palestínskych územiach je situácia zložitejšia, individuálna turistika do niektorých miest je zakázaná a odporúča sa cestovať iba organizovanými turistickými zájazdmi. V mestách cestovať verejnou hromadnou dopravou sa neodporúča, relatívne najbezpečnejšie je cestovanie taxíkom, ktoré je pomerne lacné. Slovenskí turisti by mali dbať na inštrukcie izraelskej polície, ktorá ich v prípade potreby upozorní na hroziace nebezpečenstvo.

Zdravotníctvo: Je zabezpečené na vysokej odbornej a technickej úrovni. Prvá pomoc sa poskytuje bezplatne. Za ostatné ošetrenia sa však musí platiť. Poplatky sú vysoké a môžu dosiahnuť aj 1000 USD za jeden deň pobytu v nemocnici. Poplatok za návštevu lekára je minimálne 100 USD. Odborné zákroky môžu dosiahnuť niekoľkotisícové sumy. Z tohto dôvodu je jednoznačne potrebné mať pred cestou do Izraela uzatvorenú medzinárodnú zdravotnú poistku. Pri vstupe do Izraela sa nevyžaduje žiadne povinné očkovanie.

Internet (.il): www.jerusalem.muni.il

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Autom: Izrael má modernú sieť diaľnic, ktorá spája všetky hlavné miesta po celej krajine. Pri cestovaní musíte sledovať meno najväčšieho mesta v smere vášho cieľa, pretože smerové tabule uvádzajú najmä veľké mestá. Napríklad pri cestovaní z Haify do Be'eru Shevy budete musieť cestovať na juh, čo znamená sledovať značky smerujúce do Tel Avivu. Keď sa budete blížiť ku Tel Aviv, začnú sa objavovať trasy ku Be'er Sheva. Najvýznamnejšie vnútroštátne diaľnice sú očíslované jednou alebo dvomi číslicami, zatiaľ čo najmenej významné miestne cesty sú očíslované štyrmi číslicami. Poplatky za vypožičanie auta na jeden deň začínajú na sume od 25 EUR, ale samozrejme záleží aj na veľkosti auta a celkovom počte dní. Na vypožičanie je potrebné mať medzinárodnú kreditnú kartu (nie bankomatovú), alebo zložiť zálohu. V Izraeli sa požitie alkoholu za volantom vôbec netoleruje. Okrem alkoholu sa rovnako tvrdo postihuje aj nedodržanie predpísanej rýchlosti a nesprávne parkovanie.

Autobusom: Autobusy sú pre miestnych najbežnejšou formou verejnej dopravy. Cestovanie autobusmi je najlacnejší spôsob, ako precestovať Izrael a je aj mimoriadne bezpečný a spoľahlivý. Najväčšia autobusová spoločnosť v Izraeli sa nazýva Egged, ktorá vznikla v roku 1933 a prevádzkuje 55% liniek verejnej dopravy v krajine. Medzimestské autobusy zvyčajne začínajú a končia svoje trasy na centrálnych autobusových staniciach a cestujúcich tiež vyzdvihujú pozdĺž trasy. Autobusy nemajú toalety, ale v prípade veľmi dlhých trás zastavujú každých pár hodín na oddychovej zastávke, kde sú toalety a občerstvenie k dispozícii. Lístky na medzimestské autobusové linky do a z Eilatu, musia byť rezervované ešte pred cestovaním.

Letecky: V krajine je prevádzkovaných niekoľko vnútroštátnych letov, ale vzhľadom na pomerne malú veľkosť krajiny, zohrávajú vnútroštátne lety iba malú úlohu. Niektoré vnútroštátne lety sú prevádzkované z letiska Ben Gurion, ale mnohé taktiež odchádzajú zo Sde Dov, ktoré je o niečo bližšie k Tel Avivu. Israir Airlines a Arkia spolu s menšími charterovými operátormi - Ayit a Aya, slúžia domácim trasám s pravidelnými a súkromnými letmi do rôznych miest v Izraeli.

Taxíkom: Taxíky sú v Izraeli veľmi bežné. Vodič by mal používať taxameter vo vnútri aj mimo mesta, pokiaľ sa s cestujúcim na ceste nedohodne vopred. Vodiči sú známi tým, že sa pokúšajú podvádzať turistov tak, že nezapínajú taxameter a na cene za jazdu sa začnú dohadovať až na jej konci. Najlepšie je špecifikovať, že vyžadujete, aby ste pred odchodom aktivovali tzv. "moneh", pokiaľ neviete, koľko by cesta mala stáť. Bezpečnejšie a lacnejšie je použitie taxíka, tzv. šerutu, čo je zberný taxík, ktorý môže odviesť naraz viacero pasažierov.

Lodná: do Izraela je prekvapujúco zložité cestovať loďou. Hlavná trasa je z Limassolu na Cypre do Haifa v Izraeli a hlavnými prevádzkovateľmi sú Louis Cruises a Salamis Cruises. Ako hovorí názov, jedná sa o výletné plavby a jednosmerné cestovanie primárne neposkytujú, ale môžu byť ochotní odviesť vás za približne 160 EUR, ak ste vytrvalí a na lodi majú priestor. Plavby do ďalších stredomorských miest prevádzkuje spoločnosť Mano Cruise.

Musíte vidieť

Jeruzalem – mesto niekoľkých náboženstiev a sväté mesto kresťanstva, islamu a judaizmu. Mesada je púštna pevnosť, Caesarea niekdajšie hlavné mesto rímskej provincie. Pevnosť v meste Akko. Mŕtve more - kúpanie v ňom je neuveriteľný zážitok. Eilat – potápanie v Červenom mori plnom koralov. Betlehem, Nazaret, mestá spojené so životom Ježiša Krista. Afed – najvyššie položené miesto Izraela, centrum štúdia talmudu a kabaly. Jericho, Beit She´an, Herodion, Avdat – archeologické náleziská.



Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa