Luxembursko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Luxemburské veľkovojvodstvo
Hlavné mesto: Luxemburg
Rozloha: 2 586 km2
Počet obyvateľov: 602 005 (2018)
Štátne zriadenie: parlamentná demokracia vo forme dedičnej konštitučnej monarchie
Geografická poloha: západná Európa.
Časové pásmo: Slovensko 0hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Luxemburgu.
Podnebie:

Bez výraznejších teplotných extrémov vďaka miernym prúdom od Severného mora. Pre dovolenky sa odporúča obdobie od mája do polovice októbra. Júl a august sú najteplejšími mesiacmi roka, jún a september sú najslnečnejšími. September a október ponúkajú obdobie "babieho leta" s teplotami nad 20° C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V LUXEMBURGU

Mena: euro (EUR)
Jazyky: Luxemburčina, francúzštinanemčina (úradné jazyky). Dohovoríte sa aj portugalčinou a taliančinou.
Správne členenie: 12 kantónov a 118 obcí, ktoré vytvárajú tri správne kraje (Luxembourg, Diekirch a Grevenmacher) na čele s komisárom menovaným vládou. Hlavné mesto má postavenie správneho kraja.
Národnost. zloženie: Luxemburčania (56 %), cudzinci (44 %), najmä Portugalci, Taliani, Francúzi, Američania, Slovania z Čiernej Hory, Albánska a Kosova
Náboženstvo: rímskokatolícke (87%), evanjelické, židovské, moslimské
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Bruseli
195, Avenue Moliére, 1050 Brusel-Ixelles (Bruxelles), Belgicko (Belgique)
Telefón: +32 2346 4261, +32 2340 1462 (ústredňa), +32 2340 1460 (sekretariát)
Mobil (pohotovostný):  +32 478 621 639
Fax: +32 2340 1464, +32 2340 1467
E-mail: emb.brussel@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/brusel

Honorárny konzulát Luxemburského veľkovojvodstva v SR:
Honorárny konzul: Peter Kriško
Apollo Business Center II, Prievozská 4/A, 821 09 Bratislava
Tel./fax.: +421 2 6542 9961
E-mail: luxkonz@krisko.sk

Víza a doklady:

Občania SR môžu vstúpiť a zdržiavať sa na území Luxemburska na základe platného cestovného pasu alebo platnej identifikačnej karty SR po dobu 3 mesiacov. Cestovný doklad musí byť platný minimálne pri vstupe do krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Luxembursko založil v roku 963 gróf Siegfried. O teritórium bojovali prakticky všetky susedné krajiny. Pestrú paletu panovníkov malo najmä v 16. a 17. storočí. Veľkovojvodstvom sa stalo v roku 1815 a zostalo v personálnej únii s Holandskom. V roku 1839 rozdelila Londýnska zmluva Luxembursko na dve časti: frankofónna pripadla Belgicku a zvyšok územia sa stal základom pre samostatné Luxembursko. Úplnú nezávislosť získalo v roku 1867.

Bezpečnost. riziká: Kriminalita je nízka. Napriek tomu si však treba chrániť batožinu, kufríky, kabelky a nenechávať si osobné veci v aute. V poslednom období sa rozmáha tzv. carjacking, čiže krádeže pri zastavení vozidla na križovatke so svetelnou signalizáciou. Preto sa odporúča mať aj počas jazdy zamknuté dvere auta.

Internet (.lu): www.etat.lu, www.ont.lu, www.luxembourg-city.lu

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Doprava

Autom: Luxemburská cestná infraštruktúra je dobre rozvinutá. Cez južnú časť územia Luxemburska vedie východo-západným smerom (z Trier, SRN) európska diaľnica E44, prechádzajúca hlavným mestom Luxemburg. Tá sa za ním napája na európsku diaľnicu E25 z juhu (Metz, FR) pokračujúcu na západ (Arlon, Belgicko). Ak nie je uvedené inak, obmedzenia rýchlosti sú 50 km/h v mestách a obciach, 90 km/h mimo zastavaných oblastí a 130 km/h na diaľnici (110 km/h v daždi). Žlté značky mesta/dediny naznačujú, kedy vstúpite alebo opustíte mesto alebo obec.

Autobusom: V krajine premáva mnoho autobusových liniek a premávajú do každej malej dediny v krajine. K dispozícii sú minimálne každú hodinu v priebehu týždňa, s vyššou frekvenciou počas pracovných dní a zníženou prevádzkovou dobou v sobotu a v nedeľu. Autobusy s číslom 1-31 slúžia mestu Luxembursko. Pri príchode do krajiny je najvýhodnejšie použiť linku č. 16 (Letisko - Kirchberg - Centrum mesta - Vlaková stanica - Howald) a č. 29 (Letisko - Centrum mesta - Vlaková stanica - Howald). Autobusová doprava mimo mesta je tiež rozsiahla a spoľahlivá. Autobusy s číslom 100 vás vyvedú z mesta. V prípade destinácií na severe krajiny však zvyčajne potrebuje cestovať vlakom do Merschu, Ettelbrucku, Wiltzu alebo Clervauxu a tam sa prepraviť na autobus do vášho konečného cieľa. Ostatné destinácie majú zvyčajne priamy autobus z hlavného mesta. Autobusy sú pomerne moderné a obrazovky na palube informujú o ďalšej zastávke.

Vlakom: Železničná sieť Chemins de Fer Luxembourgeois (CFL) je všeobecne dobrým spôsobom, ako sa pohybovať po celej krajine. Luxemburské mesto je hlavným železničným uzlom, odkiaľ linky premávajú vo všetkých smeroch. Zatiaľ, čo juh je primerane dobre pokrytý, sever je obmedzený na jednu hlavnú trať, ktorá vedie od Luxemburska do Liège v Belgicku cez Mersch, Ettelbruck, Clervaux a Troisvierges. Na juh sa môžete dostať do Bettembourg a Esch-sur-Alzette. Na východe je trasa do Trieru v Nemecku, ktorá prechádza cez rieku Moselle vo Wasserbillig. Vlaky v Luxembursku sú pohodlné a moderné a vo všeobecnosti sú v poriadku.

Lietadlom: Luxemburské letisko Findel (LUX IATA), nachádzajúce sa 6 km od Luxemburgu, je prepojené spoločnosťou Luxair, národnou leteckou spoločnosťou a ďalšími dopravcami do mnohých európskych destinácií. Z letiska je možné využiť spojenie do Amsterdamu ( letisko Schiphol), Paríža (Charles de Gaulle), Frankfurtské letisko a do Londýna (Heathrow).

Musíte vidieť

Luxembursko je po celý rok obľúbenou zastávkou na okružných poznávacích cestách. Zakladateľ Luxemburgu gróf Siegfried, dal na skale nad riekou Alzette postaviť zámok Lucilinburhuc. Zo zámku, zničeného v roku 1867, sa zachovalo opevnenie. Hlavné mesto má dve časti: starobylé centrum s pevnosťou a starými uličkami s mačacími hlavami, zapísané v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO a moderné centrum okolo námestia du Krichberg, ktoré turistickí sprievodcovia nazývajú Wall Street Luxemburgu. Striedanie stráží pred Palais Grand Ducal, sídlom veľkovojvodu, je atrakciou. Najznámejšou pamiatkou mesta je gotická katedrála Notre Dame zo 17. storočia. Na hlavnom námestí Place d'Armes i v celom centre je množstvo kaviarní a reštaurácií. Luxembursko má zelený vidiecky kolorit a množstvo historických pamiatok, stredovekú architektúru, 79 hradov a zámkov, pamätníky prvej a druhej svetovej vojny). Na severovýchode je Müllerthal s pieskovcovými skalnými formáciami, lesmi a množstvom turistických chodníkov, fascinujúcich skalných útvarov a bystrín s kryštálovo čistou vodou. Nazývajú ho „malým Švajčiarskom“. Južne od hlavného mesta je Krajina červených skál – podľa pôdy bohatej na železo. Oblasť bola kedysi centrom oceliarskeho priemyslu. Na juhovýchode je Údolie rieky Moselle (Mozely), známy vinársky kraj. Neďaleko Grevenmacheru, hlavného mesta oblasti, je malá dedinka Schengen, kde bola v roku 1995 uzatvorená známa Schengenská dohoda o spoločných hraniciach. Tunajší zámok počas exilu v Luxembursku opísal Victor Hugo. Severnú tretinu štátu tvoria luxemburské Ardeny s nádhernou prírodou, fascinujúcimi horami a údoliami. Za približne 90 eur na deň možno kúpiť Luxembourg Card (platnú jeden až tri dni) na cestovanie verejnou dopravou a bezplatný vstup do najväčších turistických atrakcií. Druhou možnosťou je öko Pass, jednodenný lístok na cestovanie verejnou dopravou.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa