Cyprus

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Cyperská republika
Hlavné mesto: Nikózia
Rozloha: 9 251 km2
Počet obyvateľov: 1 170 125 (2016)
Štátne zriadenie: Prezidentská republika
Geografická poloha: Ostrov v Stredozemnom mori ležiaci 113 kilometrov južne od Turecka. Ostrov je politicky rozdelený na Cyperskú republiku a Tureckú republiku Severný Cyprus, ktorá je medzinárodne uznaná iba Tureckom.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie na Cypre online 
Podnebie:

Klíma na Cypre je stredomorská, s horúcimi letami. Teploty vo vnútrozemí presahujú 40°C, príjemnejšie je na pobreží, alebo v horách. Cyprus zasahujú dlhodobé suchá, v lete často vôbec neprší. Zimy sú vlhké, s teplotami medzi 5°C a 15°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V NIKÓZIÍ

Mena: Euro (EUR
Jazyky: grécky (úradný), turecký, anglický
Národnost. zloženie: Gréci (98%), cyperskí Turci, arménci
Náboženstvo: pravoslávni kresťania (94,8%), islám, katolíci
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Cyperskej republiky v Bratislave
Michalská 12, Bratislava
Tel.: +421 2 32 78 8111
Fax: +421 2 3278 8122
E-mail: office@cyembassy.sk

Veľvyslanectvo SR v Nikózii
Kalamatas Street No. 4, Strovolos, 2002 Nikózia, Cyprus
Tel.: +357 2287 9681
Mobil (pohotovostný): +357 9969 4929
Fax: +357 2231 1715
E-mail: emb.nicosia@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/nicosia

Víza a doklady:

Cyprus je od roku 2004 členskou krajinou EÚ. Občania EÚ sa tu môžu bez víza zdržiavať po dobu 90 dní.

Vláda Cyperskej republiky určila za legálne vstupné a výstupné hraničné priechody na ostrov medzinárodné letiská v Larnake a v Pafose a prístavy v Limasole a v Larnake. Od nadobudnutia členstva Cyperskej republiky v Európskej únii 1. mája 2004 občania Slovenskej republiky (rovnako ako občania ostatných členských krajín EÚ) majú právo vstupovať na územie Cyperskej republiky po preukázaní sa buď platným cestovným pasom alebo platným osobným identifikačným preukazom (občiansky preukaz).

Vstup na územie Cyperskej republiky z tzv. „Severocyperskej tureckej republiky“ („SCTR“), ktorá je medzinárodne neuznaná (s výnimkou Turecka) cez tamojšie letiská a prístavy (letisko Ercan v Nikózii alebo prístavy Kyrénia a Famagusta) považuje Cyperská republika za nelegálny vstup, hoci nateraz nie je trestne postihovaný - vláda Cyperskej republiky si však vyhradila právo ukladania pokút turistom (prípadne ich zadržania), ktorí by vstúpili na Cyprus nelegálne a pokúšali sa dostať na územie kontrolované vládou Cyperskej republiky. Osobám, ktoré by vstúpili na Cyprus zo severu preto hrozí, že im nemusí byť umožnený prechod na územie pod kontrolou vlády Cyperskej republiky - zatiaľ však v praxi takýto prípad nebol registrovaný. V prípade odhodlania navštíviť severnú časť ostrova sa odporúča vstúpiť najskôr na južnú časť a použiť priechody (check points) zmienené nižšie.

Na priechodoch (check points) z južnej časti na severnú sa občania EÚ môžu preukazovať osobným identifikačným preukazom, alebo cestovným pasom. V súčasnosti funguje 6 priechodov - Ledra Palace v Nikózii (iba pre chodcov), Agios Dometios (iba pre prechod automobilmi), Pergamos, Strovilia, Astromeritis-Zodhia/Bostanci a 3. apríla 2008 otvorený priechod na ulici Ledra (len peší priechod). Osoby, ktoré vstúpia na územie Cyperskej republiky legálne, môžu cestovať do „SCTR“ a zotrvať tam bez obmedzenia (ako keby zotrvávali na území Cyperskej republiky). Orgány Cyperskej republiky však môžu pri návrate na územie kontrolované vládou požadovať preukázanie sa dokladom osvedčujúcim, že na ostrov vstúpili legálne (napr. predloženie letenky).

Ministerstvo zahraničných vecí SR

 

 

O krajine

Dejiny: Najstaršie vykopávky sú z neolitu (7 000 až 3900 pred n. l.). V dobe bronzovej (2500 až 1050) bol Cyprus známy ako „alasia". Už vtedy prekvital obchod a ťažila sa meď. Po 1400 pred n. l. pochádzajú prvé vlny gréckych obchodníkov a usadlíkov, rozširujú gréčtinu, náboženstvo a zvyky. Helenizácia Cypru bola dokončená vznikom 10 mestských kráľovstiev v r.1050 až 750 pred n. l. Z tých čias pochádza kult Afrodity.

V 9. stor. pred n. l. bol ostrov jedným zo stredísk mykénskej kultúry. Koncom 8. stor. ostrov dobyli Asýrčania, okolo roku 560 pred n. l. Egypťania, v 4. stor. pred n. l. macedónsky kráľ Alexander Veľký. V r. 294 až 58 pred n. l. bol súčasťou ríše Ptolemaiovcov, v r. 58 pred n. l. až 395 n. l. rímskej, v r. 395 až 648 byzantskej ríše. Od r. 648 do r. 965 ho ovládali Arabi, až do r. 1191 opäť pripadol byzantskej ríši.V r. 1191 ho dobyli križiaci, o rok neskôr vzniklo Cyperské kráľovstvo a trvalo do r. 1489. Takmer storočie bol benátskou dŕžavou, v r. 1571 ho dobyla osmanská ríša a stal sa jedným z tureckých pašalíkov. Katolícke vedenie bolo vyhnané a obnovená bola ortodoxná cirkev na čele s arcibiskupom, ktorý sa ako zástupca ľudu zodpovedal priamo sultánovi.

Až do 19. stor. postupne vypukli štyri protiturecké povstania, v 19. stor. sa šírila medzi gréckym obyvateľstvom myšlienka za zjednotenie s Gréckom. Po rusko-tureckej vojne v r. 1878 bol ostrov okupovaný Veľkou Britániou, hoci formálne zostal súčasťou osmanskej ríše. V r. 1914 bol pripojený k Veľkej Británii, v r. 1925 sa stal britskou korunnou kolóniou a dôležitou britskou vojenskou základňou. Boj proti koloniálnej vláde sa začal v roku 1955, trval do roku 1959.

Vznik štátu: 1. októbra 1960 Cyprus získal nezávislosť a o rok neskôr sa stal členom Britského spoločenstva národov. Podľa zmluvy pri získavaní nezávislosti sa nemal nikdy stať súčasťou Grécka ani Turecka, tieto tendencie sa však prejavovali. Medzi oboma komunitami panovala nedôvera, turecká strana obdviňovala grécku z potláčania tureckej menšiny. Rozpory vyvrcholili v r. 1963 odchodom tureckých poslancov z parlamentu.

V r. 1974 vypukol na ostrove puč gréckych dôstojníkov, podporovaný Aténami. Turecko naň reagovalo vyslaním svojho výsadku, obsadilo 37% ostrova. Násilne vysťahovalo 40% gréckej populácie a na obsadené územie sa nasťahovalo vyše 85 tisíc Turkov. V r. 1975 ustanovili na obsadenom území separatistický štát a v r. 1983 vyhlásili Severo-cyperskú tureckú republiku, ktorú neuznala žiadna krajina okrem Turecka.

Až doteraz je ostrov rozdelený na dve časti a v rozpore s rezolúciami OSN i na dve právne samostatne fungujúce zóny – Cyperskú republiku na juhu a Severocyperskú tureckú republiku na severe. Medzi nimi je 180 km dlhé tzv. nárazníkové pásmo (zelená línia) pod kontrolou mierových síl OSN (United Nations Forces In Cyprus - UNFICYP). Východnú časť tohto pásma s veliteľstvom vo Famaguste zabezpečuje slovenská jednotka. Južnú stranu zelenej línie stráži cyperská Národná garda a severnú turecko-cyperská a turecká armáda. V oblastiach priliehajúcich k línii sú nášľapné míny. Niektoré časti línie sú vyznačené ostnatým drôtom, ale na mnohých miestach (najmä mimo miest a dedín) o nej informujú len tabule, a spravidla len na prístupových cestách.

Orgány Cyperskej republiky vykonávajú právomoc v južnej časti ostrova okrem 3% (cca 270 km2) územia, ktoré patrí do zvrchovanej právomoci Veľkej Británie a sú tam aj dve britské vojenské základne (Akrotiri a Dhekelia). Sever kontroluje svojimi autonómnymi orgánmi a vlastným právnym poriadkom Severocyperská turecká republika. Tureckých vojakov je spolu s cypersko-tureckými asi 35 000. Turecká komunita sa dostala do izolácie, jej životná úroveň je výrazne nižšia než na juhu. Neexistujú zmiešané dediny, neuzavierajú sa zmiešané manželstvá.

Bezpečnost. riziká:
Cyprus je bezpečná krajina s veľmi nízkym počtom násilných zločinov a v snahe prilákať do krajiny čo najviac turistov, sa o udržanie tejto povesti usiluje.

Zdravie: Na dostatočnej úrovni, existujú štátne aj súkromné zdravotnícke zariadenia. Po vstupe SR do EÚ majú slovenskí občania nárok na poskytnutie bezplatnej zdravotnej starostlivosti v štátnych zdravotníckych zariadeniach v rovnakom rozsahu ako občania Cypru. Nedostatok vody na ostrove býva dôvodom prečo je voda z vodovodného kohútika často nepitná.

Internet (.cy): www.visitcyprus.org.cy, www.kypros.org/Cyprus/tourist.html, www.cyprusexplorer.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Letisko: Larnaca International Airport (LCA)

Bez záruky: Cyperčania berú stravovanie pomerne vážne – iba zriedkakedy ich uvidíte zhromaždených okolo stola bez niekoľkých tanierov. S bohatou históriou a polohou ostrova, ktorá prechádza cez tri kontinenty, zaznamenala krajina rôzne vplyvy, ktoré prispievajú ku miestnej gastronómii. Rozhodne vyskúšajte syr halloumi, ktorý je pravdepodobne najznámejším výrobkom Cypru a jeho popularita sa rozširuje už aj do mnohých krajín Európy. Syr sa vyrába kombináciou kozieho a ovčieho mlieka a má vysoký bod tavenia, čo znamená, že sa dá vyprážať alebo grilovať. Podáva sa aj studený s čerstvo nakrájaným melónom – ideálna letná večera.

Doprava

Cesty a autostrády: Autopožičovňa je najjednoduchším, avšak aj najdrahším spôsobom, ako cestovať okolo ostrova. Spoločnosti zvyčajne nie sú ochotné prenajímať autá na menej, ako tri dni, prípadne vám ho prenajmú, avšak za vysoký poplatok. Prenájom manuálnej prevodovky je ako aj v iných krajinách lacnejší, ako prenájom automatickej prevodovky. Nezabúdajte však, že na Cypre sa jazdí po ľavej strane cesty. Buďťe tiež opatrní, pretože niektoré hlavné cesty nemajú na ceste značky, preto sa môžete stretnúť s častým trúbením. Diaľnice sú vo všeobecnosti vo vynikajúcom stave a sú dostatočne priechodné. Vodiči môžu pri krátkodobých pobytoch používať platný medzinárodný vodičský alebo slovenský vodičský preukaz.

Autobusová doprava: jazdia medzi mestami pravidelne, okrem nedeľe. Linky premávajúce medzi väčšími mestami sú lacné, pravidelné a spoľahlivé. Okrem linkových autobusov sú aj zberné (tzv. servisné) taxíky, mikrobusy pre 7 až 10 cestujúcich, jazdiace každú pol hodinu po určených trasách. Miesta je možné si aj rezervovať. Do malých horských dedín vo vnútrozemí jazdí zvyčajne len jeden spoj denne. V tomto prípade sa oplatí cestovať aj autostopom. Na tureckej strane jazdia autobusy častejšie, avšak sú aj menšie. Ceny sú podobné cenám na gréckej strane Cypru. Dajte si ale pozor na spiatočné lístky, ktoré nemusia platiť vo všetkých autobusoch na tureckej strane.

Taxíky: Na Cypre je potrebné rátať s tým, že taxikár môže v nedeľu a počas sviatkov zvýšiť taxu. Miestne taxíky môžu zviezť 4 až 7 osôb a premávajú väčšinou aj medzi veľkými mestami.

Lodná doprava: V letných mesiacoch (od apríla do októbra) je možné využiť 2 a 3 dňové plavby do Izraela, Sýrie, Libanonu, na Rodos, alebo na Grécke ostrovy. Z Cypru príležitostne premávajú aj trajekty na ostrovy Rhodos, Patmos alebo Krétu. Nastúpiť na trajekt smerujúci na Cyprus môžete tiež v Taliansku, Portugalsku, Southamptone a rôznych ďalších európskych prístavoch. K dispozícii je aj pravidelná trajektová služba medzi Kyrenia a Tureckom. Prístavmi pre veľké nákladné lode sú Limassol a Larnaka. Pristávajú tam aj početné výletné parníky na okružných plavbách Stredomorím.

Letecká doprava: Hlavné letisko Cypru je letisko v Larnake. V minulosti bolo hlavným letiskom letisko v Nikózii. Na Cyprus lieta niekoľko leteckých dopravcov a dostupné sú letové spojenia s väčšinou veľkých európskych miest, ako je napríklad Londýn, Birmingham, Manchester, Frankfurt, Paríž, Amsterdam, Rím, alebo Miláno. K  dispozícii sú tiež chartrové lety, ktorými priletíte na letisko v Paphose. Z letiska v Larnake je do centra k dispozícii autobusové spojenie za približne 1,50 EUR, ktoré premáva pomerne často. Autobusovú zastávku nájdete na úrovni odletovej haly a označená je značkou so sériou trojmiestnych autobusových čísel. K dispozícii je tiež priame spojenie Letisko Larnaka - Nikózia, Nikózia - letisko Larnaka. Cesta trvá približne 30 až 45 minút a jednosmerný lístok kúpite za 8 EUR. Letecké spojenie s Bratislavou existuje iba prostredníctvom letných chartrových letov (mesiace máj – október), avšak z Viedňe prevádzkujú lety na Cyprus mnohé nizkonákladové aerolinky, ako napríklad Laudamotion alebo Wizzair. Okrem toho je možné využiť aj pravidelné linky cez Prahu a Budapešť.

Musíte vidieť

Nikózia – posledné hlavné mesto na svete rozdelené zelenou líniou OSN. Staré opevnenia s bránami Paffo, Cirina a Famagusta. Zreštaurovaná je stará štvrť Laiki Geitonia s úzkymi kamennými uličkami. K najznámejším pamiatkam patrí Arabahmedova mešita a knižnica založená sultánom Mohamedom II.;

Pafos - mesto s Odeonským divadlom a nádhernými mozaikami z domov Dionýza, Orfeusa a Aiona z 3. až 5. stor., zapísané v zozname UNESCO. Na neďalekej pláži Petra Tou Tomiu sa pri meste Kouklia z morskej peny vynorila bohyňa krásy a lásky Afrodita. Na okolí Kato Pafos sú v skalách vytesané monumentálne hrobky kráľov, v kláštore Agios Neofytos sú najlepšie svetové fresky a ikony z byzantských čias;

Limassol – hlavný prístav ostrova s mnohými archeologickými vykopávkami a historickými pamiatkami, centrum vinárskeho priemyslu, stredisko cestovného ruchu a východiskom ciest do pohoria Troodos. Neďaleko je ženský kláštor Ayios Georgios a robustný hrad Kolossi z r. 1210, hlavné sídlo rytierov sv. Jána Jeruzalemského (johanitov);

Famagusta – mesto v tureckej časti ostrova, v staroveku jedno z najbohatších miest sveta,  Shakespeare sem umiestnil svoju drámu Othello. Podľa legendy na miestnom hrade cyperský vládca Christophore Moro (vládol v r. 1506 až 1508) zabil svoju ženu Desdemonu. V meste je viacero nádherných chrámov z obdobia Otomanskej ríše (16. stor.), vrátane katedrály sv. Nicholase, známej ako Mešita pašu Mustafu.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa