Egypt

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Egyptská arabská republika
Hlavné mesto: Káhira
Rozloha: 1 010 408 km2
Počet obyvateľov: 96 411 400 (2017)
Štátne zriadenie: prezidentská republika (od r. 1971)
Geografická poloha: severná Afrika.
Časové pásmo: Slovensko +1(2) hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Káhire online
Podnebie:

Teplé a suché po celý rok. Počas zimných mesiacov – december, január, február dosahujú denné teploty na pobreží Stredozemného mora okolo 20°C, v okolí Asuánu 26°C. V lete sa vyšplhajú na  31°C vo vnútrozemí na 50°C. Noci v zime bývajú studené, keď teploty  klesajú na 8°C. Najviac prší v Alexandrii, Asuán je takmer bez zrážok. Od marca do apríla fúkajú púštne vetry khamsin, dosahujúce rýchlosť až 150 km/ h. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KÁHIRE

Mena: 1 egyptská libra (EGP)
Jazyky: arabčina (úradný)
Správne členenie: 25 provincií (muháfazat), 8 hospodárskych regiónov
Národnost. zloženie: egyptskí Arabi (90%), Núbijci, Berberi, Sudánci, Sýrania, Arméni
Náboženstvo: moslimovia (90%), kresťania
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Egypte
3, Adel Hussein Rostom, Cairo, Ramses Post Office Dokki, P.O.Box 450/11794, Cairo, Egypt
Telefón: +20 2333 58240, +20 23335 7544, +20 2 3337 6901
Mobil (pohotovostný): +20 1000 060 968
Fax: +20 2 3335 581
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kahira

Veľvyslanectvo Egypta v SR
Panská 14, 811 01 Bratislava 1, Slovenská republika  
Tel: +421 2 5296 1474 +421 2 5296 4462
Fax: +421 2 5296 7791
E-mail: office@egypt-embassy.sk, consular@egypt-embassy.sk

Víza a doklady:

Slovenským turistom cestujúcim do Egypta, že vstupné víza si môžu vybaviť aj po prílete do krajiny. Egyptské víza sa vydávajú priamo na letiskách v Káhire, Hurgháde a Šarm aš-Šajch-u. Občania SR môžu požiadať o elektronické víza prostredníctvom webovej stránky visa2egypt.gov.eg pri vstupe do Egypta. Pri nahlásení do systému a zadaní osobných údajov je žiadateľ vyzvaný zaplatiť poplatok za vízum platobnou kartou a následne obdrží potvrdenie na zadaný email.

Po príchode do krajiny si pri pasovej kontrole úradník overí udelené e-vízum prostredníctvom interného systému. Žiadosť je potrebné podať najmenej 7 dní pred plánovanou cestou. Platnosť cestovného pasu musí byť dlhšia minimálne o 6 mesiacov po požadovanom ukončení platnosti udeleného víza. Egyptské úrady udeľujú turistické víza (na jeden vstup – platné 3 mesiace s maximálnou dĺžkou pobytu 1 mesiac, viacnásobné – platné na 6 mesiacov, maximálna dĺžka pobytu 1 mesiac), vstupné víza (pre všetkých cudzincov, ktorí prichádzajú do Egypta za iným účelom ako je turistika) a tranzitné víza.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V roku 3180 pred Kristom bola vytvorená jedna z najväčších civilizácií starovekého sveta. Vrchol svojej moci dosiahol Egypt v období Novej ríše. V roku 332 pred Kristom dobyl Egypt Alexander Veľký. V roku 30 pred Kristom sa Egypt dostal pod rímsku a od roku 395 byzantskú nadvládu. Od polovice 7. storočia nastúpila arabizácia a islamizácia. Nasledujúcich 1300 rokov sa v Egypte vystriedali postupne rôzne dynastie.

V roku 1517 bol Egypt pripojený k Osmanskej ríši. Po vojenskom neúspechu Napoleónovej expedície sa v roku 1805 nechal Muhammad Alí uznať egyptským pašom a následne vybudoval silný centralizovaný štát. Po vstupe Turecka do prvej svetovej vojny bol v roku 1914 oficiálne prerušený turecko – egyptský zväzok a vyhlásený anglický protektorát. Za druhej svetovej vojny Anglicko využívalo Egypt pre spojenecké akcie. V roku 1953 bol Egypt vyhlásený za republiku na čele, ktorej bol Gamál Abd an- Násir.

V roku 1956 Násir vyhlásil znárodnenie anglicko – francúzskej Spoločnosti Suezského prieplavu, táto udalosť prerástla v ozbrojený konflikt s Anglickom, Francúzskom a Izraelom. V roku 1958 sa Egypt spojil do Zjednotenej arabskej republiky, ktorá sa v roku 1960 rozpadla, ale Egypt si ponechal názov SAR. V roku 1971 bol názov krajiny zmenený na Egyptská arabská republika. V roku 1976 Egypt jednostranne vypovedal zmluvu o priateľstve a spolupráci so ZSSR a zahájil separátne jednanie s Izraelom. Podpísanie separátnej mierovej zmluvy viedlo k izolácii Egypta v arabskom svete. Až behom 80. rokov sa normalizovali vzťahy medzi Egyptom a arabskými krajinami.

Bezpečnost. riziká: Napriek celkove dobrej bezpečnostnej situácii sa naďalej neodporúča cestovať do niektorých governorátov pozdĺž Nílu, kvôli pokračujúcim teroristickým akciám islamských radikálnych skupín voči vláde. Jedná sa o governoráty Minya, Assiout, Sohag a Qena. V oblastiach Horného Egypta sa jednoznačne odporúča cestovať v konvojoch organizovaných a chránených políciou. Okrem toho existujú lokality, kam je povolený vstup len s tzv. “Travel Permit”, vydaným príslušným odborom Ministerstva vnútra EAR. Medzi tieto lokality patrí napr. pohraničná oblasť s Líbyou a oblasti Sinajského polostrov mimo ciest. Je zakázané fotografovať vojenské a policajné objekty, železničné stanice, mosty, osoby v uniformách, vojenskú a policajnú techniku. V prípade prichytenia hrozí turistom zabavenie celého filmu.

Zdravotníctvo: Zdravotnícky systém sa v EAR opiera o sieť štátnych a súkromných nemocníc. Štátne nemocnice poskytujú všeobecnú starostlivosť a prvú pomoc za úhradu rovnako osobám dočasne alebo prechodne zdržujúcim sa v EAR. Výška úhrady je oproti súkromným klinikám nepatrná. Odporúčajú sa služby súkromných kliník, ktoré sú podstatne nákladnejšie, avšak so starostlivosťou a službami na vyššej úrovni blížiacej sa starostlivosti v Európe. Pri vstupe do EAR nie je požadovaný medzinárodný očkovací preukaz. Okrem bežných očkovaní vykonávaných v SR (tetanus, polio) sa odporúča očkovanie proti hepatitíde typu “A” a “B" a tiež proti meningitíde A, C.

Internet (.eg): www.touregypt.net, www.sis.gov.egwww.egypt.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Ceny za deň a lôžko sú v Káhire okolo 30-50 USD. V hoteloch nižšej kategórie sa platí 3-5 USD na noc/lôžko. Okrem sviatkov nie je problém zaistiť pomocou cestovných kancelárií ubytovanie. Ceny v stravovacích zariadeniach sú nižšie ako v Európe. Turisti sa väčšinou stravujú v hustej sieti menších reštaurácií a bistier. Okrem toho sú v Egypte zastúpené aj medzinárodné stravovacie siete. Je dôležité prihliadať na hygienickú úroveň stravovacieho zariadenia, nekonzumovať zmrzliny, jahody, tepelne neupravené jedlá a nepiť vodu z verejnej vodovodnej siete. Voda sa odporúča piť len z plastikových fliaš, ktoré boli podané zaplombované.

Napriek tomu, že v Egypte je relatívne rozšírené používanie kreditných a platobných kariet, preferuje sa hotovosť, najmä v menších obchodoch. V prípade platby kartou sa odporúča pozorne skontrolovať sumu a hlavne menu (EGP) a ponechať si doklad o zaplatení pre neskoršie reklamácie.

V rekreačných oblastiach je veľmi rozšírené potápanie sa ku koralovým útesom. V prípade záujmu menej skúsených potápačov doporučujeme využiť služieb potápačských škôl, ktoré sú hojne rozšírené v každom letovisku, resp. v každom väčšom hoteli. Nie sú zriedkavosťou smrteľné prípady neskúsených plavcov. (mzvsr)

Doprava

Dĺžka letu: cca 3:30

Autom: Požičovne áut vyžadujú, aby ste mali najmenej 21 rokov. Benzín je v Egypte lacný a jazda je veľmi odlišná, ako na západe. Ako uvidíte krátko po príchode do krajiny, miera dodržiavania dopravných predpisov je nízka a na ceste je iba veľmi málo značiek, ktoré usmerňujú pravidlá cestnej premávky. Ako cudzinec sa môžete stať cieľom egyptskej polície (ktorá hľadá úplatok všade kde môže) za vykonanie trestného činu, ktorý ste spáchali, ale ktorému sa v skutočnosti nedalo vyhnúť.

Autobusom: Egypt má rozsiahlu diaľkovú autobusovú sieť prevádzkovanú prevažne vládnymi spoločnosťami. Medzi najväčšie firmy patria Bedouin Bus, Pullman, West Delta, Golden Arrow, Super Jet, East Delta, El Gouna, Go Bus a Upper Egypt Bus Co. Niektoré autobusové spoločnosti umožňujú rezervovať si miesta vopred; niektoré predávajú miesta na základe ich dostupnosti.

Vlakom: Hlavná Egyptská železnica ide pozdĺž Nílu - od Asuánu na sever cez Luxor až po Káhiru a Alexandriu. Vlaková doprava je vynikajúcou voľbou na cestu medzi Káhirou a Alexandriou a medzi Luxorom a Aswanom, pričom cesta trvá 2 až 3 hodiny. Takmer všetky vlaky sú prevádzkované štátnym podnikom egyptských štátnych dráh (ENR). Expresné vlaky majú klimatizované vozne triedy AC1 a AC2 (1. a 2. trieda). Sú čisté a pohodlné. Tarify sú podľa štandardov Európy veľmi lacné. Vlaky vo všeobecnosti začínajú od svojej prvej stanice včas, ale pozdĺž cesty naberajú na omeškaní. Meškania až do jednej hodiny nie sú vôbec nezvyčajné, najmä medzi Káhirou a Luxorom.

Letecky: V krajine existuje dobrá letecká sieť, ktorá poskytuje nie príliš drahé letenky, takže vnútroštátne lety sú často dobrou voľbou. Káhira má priame lety do všetkých ďalších veľkých miest, vrátane Luxoru, Asuánu, Abu Simbelu, Hurghady, Šarm el-Sheikhu, Alexandrie, Marsu Matruhu a Marsu Alamu. Lety sú prevádzkované minimálne jeden krát denne. Väčšinu letov prevádzkuje národný dopravca EgyptAir, konkurenčné letecké spoločnosti sú Nile Air a Al Masria. Nile Air prevádzkuje lety z Káhiry a Alexandrie. Al Masria letí do Káhiry z Hurghady a Sharm El Sheikh.

Lodná: Trajekty sú pravidelne prevádzkované z Akaby cez Nuweiba na Sinajskom polostrove a obchádzajú Izrael. Vízový poplatok za vstup do Jordánska cez Akabu neexistuje, pretože oblasť je súčasťou zóny voľného obchodu. Linku do Nuweiba prevádzkuje spoločnosť AB Maritime. Cestovať je tiež možné zo Saudskej Arábie do niekoľkých prístavov na pobreží Červeného mora. Pravidelné osobné trajekty medzi Európou a Egyptom neexistujú.

Taxíkom: v mestách je táto forma dopravy pomerne lacná, s výnimkou dopravy na letisko. Uistite sa, že taxík má oficiálne označenie na palubnej doske alebo inde, nakoľko sa v krajine objavuje pomerne vysoké množstvo falošných taxíkov. V Káhire sú všetky taxíky biele (zriedka s reklamou na bokoch) a majú digitálny taxameter, ktorý vám povie, koľko by ste mali platiť.

Musíte vidieť

Asuán – najjužnejšie egyptské mesto, križovatka ciest karaván na druhej strane Nílu. Nezabudnuteľným zážitkom je sledovanie felúk za súmraku kĺzajúcich po hladine Nílu. Hlavnou atrakciou je Núbijské múzeum.

Káhira - najľudnatejšie mesto v Afrike, nachádza sa v nílskej delte. Egyptské múzeum je jedno z najzaujímavejších na svete. V islamskom starom meste doporučujeme navštíviť najslávnejší bazár Chán al-Chalílí. O sláve a lesku fatimovskej Káhiry podáva dodnes mešita al-Azhar. Citadela s mešitou Muhammada Alího (Alabastrová mešita). V bezprostrednej blízkosti sa nachádza mešita sultána Hassana, dodnes považovaná za najkrajšiu mešitu na Strednom východe.

Marsa Alam – rybárska dedinka na pobreží Červeného mora. Najlepšie miesto na šnorchlovania a plávanie. V okolitej púšti leží reštaurovaný hrob súfijského mystika  Sayyed al-Shazliho. Pozor! Región je zamínovaný a cesty sú neoznačené.

Alexandria – mesto založené veľkým vojvodcom Alexandrom Veľkým v 4. storočí pred Kristom. Symbolom mesta je biela Kájtbájova pevnosť, kde stál až do ničivého zemetrasenia v roku 1326 legendárny maják.

Dassúr – pole s pyramídami staršími ako v Gíze, nájdete tu najstaršiu egyptskú pyramídu Červenú, ktorú postavil faraón Sneferu. Oproti Gíze je tu nižšie vstupné, menší ruch a dojem z pyramíd je porovnateľný.

Pyramídy a sfinga v Gíze – jediné pozostalé stavby z legendárnych siedmich divov sveta. Pyramídy Cheopsova (137 m), Chefrénova (136,4 m), Menkaureova pyramída (66 m) a Sfinga vytesaná do podoby faraóna Chefréna z jediného kusu kameňa sú najstaršou turistickou atrakciou na svete.

Nassírova priehrada – najväčšie umelé jazero na svete. Vodná hladina a okolitá púšť ponúkajú drsný, ale nevšedný zážitok. Pamiatky presťahované pri stavbe priehrady nájdete na štyroch miestach Kalabša, Wadi as-Subua a Amada (prístupné len loďou) a Abu Simbel so slávnym Ramzesovým chrámom.

Luxor – hlavné mesto Egypta od roku 2100 do 750 pred n. l.. Na západnom brehu Nílu sa rozprestiera jeden z najväčších egyptských cintorínov – Údolie kráľov a kráľovien. Blízko sa nachádza aj chrámový komplex Karnak.



Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa