Štart už nie je len stanicou lanovky

2007-06-25 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Štart pod Skalnatým plesom už nie je iba medzistanicou kabínkovej lanovky, ale vďaka novým atrakciám a službám aj cieľom výletov obyvateľov i návštevníkov Vysokých Tatier.



V priestoroch Štartu cez víkend odovzdali do používania novú samoobslužnú reštauráciu s kapacitou 50 miest a vonkajšie terasy s výhľadom na Lomnický štít. Budú slúžiť turistom, ktorí prídu na Štart za novými atrakciami či už peši z Tatranskej Lomnice, alebo sa tam vyvezú kabínkovou lanovkou.

Od medzistanice lanovky Štart do Tatranskej Lomnice vedie 3 km asfaltová dráha, ktorú v súčasnosti využívajú zjazdári na špeciálnych trojkolesových kárach Stanley rider, horských kolobežkách či snoubordoch. "Myslím, že tieto atrakcie sú pre rôzne vekové kategórie. Na trojkolesových kárach sa vozili aj starší manželia. Pán mal vyše 70 a pani čosi cez 60 rokov a kúpili si hneď tri jazdy," vyvrátil domnienku, že adrenalínové atrakcie sú iba pre mladých, turista, ktorý mal za sebou už niekoľko zjazdov zo Štartu do Tatranskej Lomnice.

Lokalita Štart dostala pomenovanie podľa začiatku sánkarskej a bobovej dráhy. Prvú provizórnu sánkarskú dráhu tu upravili už v roku 1906 z lesných hospodárskych ciest. Štart bol vo výške asi 1 130 m n.m., cieľ poniže hotela Grand v Tatranskej Lomnici. Dráhu postupne upravovali a vylepšovali. V roku 1907 vznikol sánkarský Tatra-club, konali sa prvé preteky v jazde na saniach a o rok neskôr aj v jazde na boboch. V roku 1909 vybudovali paralelne s existujúcou novú bobovú dráhu s dĺžkou 3271 m a 18 zákrutami. Po menších úpravách slúžila do roku 1977. O dva roky neskôr Tatranská správa účelových zariadení dokončila výstavbu novej modernej dráhy s dĺžkou 1172 m, ktorú postupne nahlodával čas a v ostatných rokoch sánkari využívali už len jej spodnú časť. Definitívnu bodku za sánkarskou dráhou, na ktorej vyrastali aj slovenskí olympionici napríklad Mária Jasenčáková, Veronika Sabolová či Walter Marx, dala v novembri 2004 veterná smršť. Históriu Štartu približuje návštevníkom výstava dokumentárnych fotografií v interiéri novootvorenej reštaurácie.

Zdroj/autor: tld,tasr, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa