Tatry majú ďalšie obete

2007-06-25 09:53:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vysokohorská turistika sa cez víkend stala osudovou pre rodinu českých turistov zo Žďáru nad Sázavou. Pri výstupe cez Priečne sedlo medzi Malou a Veľkou Studenou dolinou sa uvoľnil veľký skalný blok. Padajúce skaly zasiahli štvorčlennú skupinu turistov.



Na miesto nehody vyrazil vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby(LZZS) z Popradu. Posádka vrtuľníka vysadila na miesto nehody lekára so záchranárskym materiálom. Vtedy sa zo steny uvoľnil ďalší skalný blok. Lekárovi LZZS sa podarilo uniknúť pred padajúcimi skalami. Záchranársky materiál však padajúce skaly zničili.

Následne sa lekárovi podarilo dostať k najťažšie zranenému 68-ročnému Jaroslavovi, ktorý bol v bezvedomí s viacerými ťažkými poraneniami hlavy a končatín. Po ošetrení ho vrtuľník previezol do popradskej nemocnice. Neskôr sa vrtuľník vrátil do doliny a transportoval tiež zvyšok rodiny. Manželka zraneného turistu mala amputovaný malíček a poranené bedrá, dcéra obišla s poranením chrbta a syn utrpel zranenia dolných končatín.

Českí a poľskí turisti patria medzi najčastejšie obete slovenských hôr. Naposledy prišiel o život vo Vysokých Tatrách český turista pred necelými dvoma týždňami. Neprežil stometrový pád po tom, ako sa pri výstupe na Lomnický štít pošmykol na snehu.

Maďarský turista sa pošmykol na snehu

Na snehovom poli pod sedlom Sedielko v Malej Studenej doline vo Vysokých Tatrách sa pošmykol 34-ročný Zsold I. z Budapešti. Pri následnom páde si turista poranil na skalách hlavu, zlomil sánku, predlaktia rúk a utrpel ďalšie poranenia. Vrtuľník Leteckej záchrannej služby po ošetrení prepravil zraneného maďarského turistu do popradskej nemocnice.

Dvaja turisti skolabovali

Neďaleko Starého Smokovca našli v piatok mŕtveho poľského turistu, v oblasti vrchu Rysy zomrel 60-ročný Slovák. Obe obete zrejme skolabovali v dusnom horúcom počasí. 41-ročného Poliaka videl pred jeho smrťou miestny obyvateľ, ako blúdil neďaleko hotela pri Starom Smokovci. "Privolaný lekár pri predbežnej obhliadke tela konštatoval smrť bez cudzieho zavinenia," povedala hovorkyňa prešovskej krajskej polície Magdaléna Fečová.

Slovenský turista zo Žiliny zahynul sto metrov pod chatou pod Rysmi. Podľa Michala Gerčáka z Horskej záchrannej služby sa ho snažili neúspešne resuscitovať.


Zdroj/autor: tasr, čtk, hzs, ta3, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa