Silvester v Bratislave (2)

2007-12-28 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Oslavy príchodu nového roku v centre Bratislavy sa v posledný deň roku 2007 budú konať už deviaty raz. Vlani vítalo nový rok na námestiach a uliciach Bratislavy okolo sto tisíc ľudí, pričom každý piaty bol zo zahraničia.



 

 

 

 

 

 

Centrom tohtoročných osláv bude opäť Hlavné námestie s viachodinovým koncertom. Ten začne o 18. hodine a potrvá približne do jednej hodiny po polnoci. Už od skorého popoludnia sa prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky budú môcť návštevníci osláv na Hlavnom námestí stať účastníkmi polnočných okamihov v iných svetových metropolách a v rôznych časových pásmach.

Na svoje si prídu na svoje aj rodiny s deťmi.  O 16. hodine ich na Hviezdoslavovom námestí zabavia populárni detskí pesničkári Mária Podhradská s Richardom Čanakym. Program na Hlavnom námestí sa začne o 18. hodine koncertom Objavu roka 2007 - skupiny Komajota z Prešova. Najmä vďaka singlom Ráno v novinách a Anjel patrí medzi najhranejšie kapely v komerčných rádiách v končiacom roku. O hodinu neskôr sa na tomto hlavnom pódiu predstaví skupina Peha.

Medzi najzaujímavejšie vystúpenia na mestských oslavách Silvester 2007 Welcome to Partyslava! bude patriť účinkovanie bratislavskej skupiny Hex (22. h.) a Davida Kollera. Tento český spevák so skupinou po odpočítavaní posledných minút starého roka prostredníctvom veľkej svetelnej kráľovskej koruny a veľkoplošnej obrazovky uzavrie celý program. Pôjde o zlatý klinec najmä pre fanúšikov legendárnej skupiny Lucie, keďže Koller zaspieva okrem nových pesničiek aj viacero hitov z jej obdobia.

Na Hviezdoslavovom námestí zahrá "balkánska dychovka" v podaní kapely Barabura zo Žiliny (19.30 h.). Jej repertoár tvoria cigánske melódie, maďarské a slovenské ľudové piesne, skladby z klasickej hudby a jazzu, všetko "našľapané" spontánnym muzicírovaním a improvizáciami.

Opäť nebude chýbať polnočný polhodinový programový blok na nábreží Dunaja so začiatkom o 23.45 h. Jeho súčasťou je ohňová šou, odpočítavanie posledných minút a sekúnd starého roka pomocou laserovej techniky a vyše 10-minútový novoročný ohňostroj nad Dunajom bude sprevádzaný živým koncertom Richarda Rikkona. Najlepšie sledovanie poskytuje ľavé nábrežie medzi osobným prístaviskom a Novým mostom.

Dve hlavné občerstvovacie zóny sa budú nachádzať na Hlavnom námestí a Hviezdoslavovom námestí. Okrem toho je v bezprostrednej blízkosti osláv niekoľko desiatok reštaurácií, kaviarní, barov a pubov. Aj tento rok bude platiť kontrolovaný vstup do zón zábavy, ktorý má preventívnu funkciu. Na dodržovanie verejného poriadku budú dohliadať usporiadatelia, policajti, k dispozícii budú hasiči, pracovníci Červeného kríža, ale aj ekologické toalety. Mestská hromadná doprava bude premávať po celú noc.

Silvester v SND

Silvester v SND odštartuje už o 16:00 slávnostným koncertom, kde sa predstavia sólisti Iveta Matyášová, Denisa Šlepkovská, Andrea Čajová, Jozef Benci, Tomáš Juhás a nebude chýbať ani stály hosť súboru Dalibor Jenis. Milovníkom vážnej hudby spestria posledný deň v roku skladby od Mozarta, Rossiniho, Donizettiho, Verdiho, Pucciniho, Bizeta či Gounoda. Predstavia sa pod dirigentským vedením Dušana Štefánka. O 19:00 už sála Opery a baletu SND uvedie Verdiho La Traviatu, ktorá vznikla podľa románu Alexandra Dumasa mladšieho Dáma s kaméliami.

Činoherné predstavenia dvihnú oponu o 18:00. Sála Činohry SND ponúkne Hugovu tragickú hru o nešťastnej láske Kráľ sa zabáva. V hlavných úlohách uvidia diváci Moniku Hilmerovú alebo alternáciu Kristínu Turjanovú, Dušana Jamricha, Jána Koleníka, Leopolda Haverla, Jána Galloviča, Ivanu Kuxovú, Roberta Rotha a ďalších. Štúdio SND bude v tom čase patriť Haimovmu Valčíku náhody, v ktorom krásna žena bojuje s anjelom o miestenku v raji.
Bodku za starým rokom na národných doskách dá o 19:00 premiéra baletného súboru v historickej budove SND. Predstavenie Bolero a viac... malo premiéru koncom októbra tohto roka na oslavách 60. narodenín Štátneho divadla Košice. Inscenáciu tvoria štyri choreografie - Zmena, Stretnutie s labuťou a Bolero od Mária Radačovského a Keď umrieť znamená žiť od Igora Holováča - ktoré spája spoločná téma, láska.

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko
Klobučnícká 2
814 28 Bratislava
Tel.: 02/16 186, 544 337 15 Fax: 02/544 327 08
e-mail:
info@bkis.sk www.bkis.sk

 

Zdroj/autor: bkis, aices, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa