DOMA Prvá lastovička

2008-03-14 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hoci sa vraví, že jedna lastovička leto nerobí, tie prvé sú vždy netrpezlivo očakávaným symbolom prichádzajúcej jari...



Následkom mierneho počasia a rýchleho nástupu jari už lastovičky prileteli s predstihom aj na Slovensko. Ich príchod do strednej Európy sa pritom očakával až v druhej dekáde apríla.

"Prvú lastovičku pozorovali milovníci vtáctva už v stredu (12.3.) pri úpätí Malých Karpát neďaleko obce Dolná Dubová," informoval Marek Brinzík zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Vysvetlil, že napriek miernemu ochladeniu a nepriaznivému počasiu s množstvom zrážok, prilietajú na Slovensko aj prvé hmyzožravé vtáky.

"Pokiaľ sa v najbližších dňoch vyčasí, možno očakávať prílety ďalších lastovičiek, ale aj iných hmyzožravých druhov vtáctva, ako sú napríklad trsteniariky alebo kolibkáriky," konštatoval.

Lastovičky napriek svojmu predčasnému príchodu prileteli o dva dni neskôr ako v uplynulom roku. "Vtáky kopírujú poveternostné podmienky a stav počasia, pokiaľ sa to bude meniť, tak sa to prejaví aj na vtáctve," vysvetlil Brinzík. Počas miernych zím totiž prilietajú operence až o niekoľko týždňov skôr. "Pokiaľ by mali klimatické zmeny trvalejší charakter, možno predpokladať, že dôjde nielen k zmenám v migrácii vtáctva, ale aj v rozšírení jeho výskytu," upozornil.

Na Slovensko už priletelo viacero sťahovavých operencov, a to aj do vyšších polôh. Do dedín sa navrátili trasochvosty biele a k horským bystrinkám trasochvosty horské. Na lúky už stihli priletieť škovránky poľné a svoje miesta v lesoch už obsadili drozdy čierne a drozdy trskotavé.

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa