DOMA Aj vtáky majú svoj deň

2009-04-01 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nielen so žartmi sa spája prvý apríl, ale je aj Dňom vtákov. Zaslúžil sa o to významný prírodovedec Oto Herman (1835 -1914), rodák z Brezna. Deň vtákov bol prvýkrát ustanovený v roku 1900 ako akcia pre školy v bývalom Rakúsko-Uhorsku. Vtedy vedno s operencami oslavovali aj stromy, avšak zachovala sa len tradícia sviatku operencov.



"Zaslúžia si to, veď na Zemi žije približne 9600 vtáčích druhov. Na našom malom Slovensku má svoj domov 217 hniezdiacich vtáčích druhov. Počas jarného a jesenného sťahovania sa však u nás vyskytuje ešte ďalších takmer 60 druhov a v zimných mesiacoch k nim pribúda bezmála 200 druhov operencov," konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied Miroslav Saniga.

     
Vtáky sú najpohyblivejšie suchozemské živočíchy a obývajú všetky oblasti pevniny Zeme. Nájdeme medzi nimi rýchlych letcov, fregaty či sokoly, ktoré dokážu pri útoku na svoju korisť vyvinúť pri strmhlavom lete rýchlosť až vyše 200 kilometrov za hodinu. Pre mnohých operencov sa stala domovom voda, a tak tučniaky, potápače, potápky a iné vodné vtáky sa vedia dobre potápať a pod hladinou vydržia bez nadýchnutia aj vyše minúty.

Ďatle, kôrovníky či brhlíky sa zase vedia obratne šplhať po kmeňoch stromov, muráriky červenokrídle sa dokážu šplhať po strmých skalných stenách, dodal Saniga.
     
K najpestrejším patria u nás stehlík pestrý, včelárik zlatý či krakľa belasá a k najchýrnejším spevákom slávik krovinový, sedmohlások hájový, penica slávikovitá, ale aj škovránok poľný. Vtáky sa medzi sebou dorozumievajú najmä hlasom, ale niektoré druhy sa o situácii informujú aj vizuálne zvláštnymi pohybmi - potriasanie krídlami, chvostom, šuchorením peria...
     
V sieti ekologických vzťahov prírodných ekosystémov sú vtáčie populácie nenahraditeľné. A tak vyhubenie nejakého druhu má za následok narušenie ekologických väzieb v danom prírodnom ekosystéme. Nestačí, ak si na vtáčiky spomenieme len 1. apríla, pretože našu ochranu potrebujú po celý rok, uzavrel Saniga.

 

Zdroj/autor: úel sav,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa