Slovenské letiská vstúpia do Schengenu

2008-03-27 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenské letiská sa počas tohto víkendu stanú súčasťou schengenského priestoru bez prehliadok na vnútorných hraniciach.



Občania členských krajín zóny tak na nich už nebudú musieť pri odbavovaní letov z a do krajín Schengenu prechádzať pasovou kontrolou.

Na bratislavsko letisku M.R.Štefánika budú po posledných úpravách odčlenené priestory pre pasažierov schengenských krajín, ktorí už nebudú musieť v prípade odletov a príletov do a z krajín Schengenu podstupovať kontrolu totožnosti, a tretích krajín. Pasažieri, ktorí sú občanmi schengenských krajín, povinne absolvujú len kontrolu pri prekročení vonkajšej hranice zóny, pri prechode medzi členskými štátmi už následne nemusia strpieť ďalšie prehliadky. Na letisku počas víkendu pribudnú tiež nové reštauračné priestory, toalety a biznis salónik.

Na letisku v Poprade upravili priestory pasovej kontroly, pracovníci hraničnej kontroly budú mať k dispozícii špeciálnu techniku. Celý areál letiska zároveň oplotili.

Na stredoslovenskom letisku Sliač sa na nový režim osobitne nepripravujú. Napriek tomu, že Sliač nie je zaradený do skupiny schengenských letísk, budú naďalej odbavovať aj cestujúcich z tretích krajín. Na Sliač v súčasnosti nelieta žiadna pravidelná linka, letisko využívajú iba na súkromné a charterové lety najmä počas turistickej sezóny.

Slovensko sa začlenilo do Schengenu pred tromi mesiacmi. Schengenský priestor v súčasnosti zahŕňa všetky štáty únie okrem Británie, Írska, Cypru, Bulharska a Rumunska. Patrí do neho tiež Nórsko a Island, teda štáty, ktoré nie sú členmi únie.

 

Zdroj/autor: letiskoba,letiskopoprad,letiskosliač,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa