Slnečná lyžovačka v španielskej Sierra Nevade

2014-01-23 15:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Španielsko je pre Slovákov v posledných rokoch novo objavenou lokalitou na letné dovolenky, a to aj vďaka pravidelným leteckým linkám z Bratislavy alebo Viedne do väčších miest či na ostrovy. Pravdou ale je, že táto krajina neponúka len more, pláže, kultúru či výborné jedlo. Dá sa tu nájsť aj množstvo príležitostí na zimné športy, a to dokonca v niekoľkých lyžiarskych strediskách.



Najslnečnejšie a najjužnejšie položené zimné stredisko nielen v Španielsku, ale aj v Európe, Sierra Nevada - v preklade zasnežené pohorie, sa nachádza v Andalúzii v provincii Granada a Almería. Najvyšším vrchom pohoria a zároveň aj Španielska je Mulhacén, ktorý má 3 481 metrov a lyžiarsky areál s centrom nazývaným Pradollano nájdete na západnom svahu Veleta s 3 393 metrami. Z Pradollana je mesto Granada vzdialené 27 kilometrov a najbližšie väčšie mesto s medzinárodným letiskom Málaga 120 kilometrov.

Sierra Nevada síce nepatrí k najväčším lyžiarskym strediskám, ale na druhej strane ponúka rozmanitosť v množstve zjazdoviek vhodných pre solo lyžiarov či snowboardistov, skupiny a rodiny s deťmi a to s nádhernou scenériou v prípade pekného dňa. Keďže je v Andalúzii slnečných dní aj v zime požehnane (viac ako 80 percent), stredisko ponúka sneh a slnko v jednom. Dokonca nie je zriedkavosťou vidieť vďaka dobrým podmienkam aj Stredozemné more, ak sa samozrejme otočíte správnym smerom. Vďaka blízkosti pobrežia sa v jarných mesiacoch pokojne môže stať, že si doobeda zalyžujete a poobede sa budete prechádzať po pláži či dokonca sa aj okúpete.

Lyžiarska sezóna v Sierra Nevade zvyčajne trvá od konca novembra do mája aj vďaka dostatočnému systému zasnežovania. Zjazdovky majú spolu vyše 104 kilometrov na 115 trasách, z toho najdlhšia má 6 km. Je už len na vás, ktorú si vyberiete, nudiť sa určite nebudete, je tu totiž veľa možností na ich kombinácie. K dispozícii máte 16 zelených zjazdoviek pre začiatočníkov, 40 modrých, 50 červených a 9 čiernych. Z Pradollana sa na ne vyveziete 2 lanovkovými dráhami a potom môžete využívať 20 sedačkových lanoviek a vlekov.

V stredisku sa nachádza dostatok lyžiarskych škôl, medzi nimi aj medzinárodné, ktoré ponúkajú súkromné i skupinové lekcie pre lyžiarov všetkých úrovní. Okrem toho tu nájdete množstvo požičovní a obchodov s lyžiarskymi a snowboard potrebami.

Na oddych, rýchle občerstvenie či kompletný obed môžete využiť niekoľko prevádzok a reštaurácií nielen v Pradollane, ale aj po trasách zjazdoviek. Zahriať sa dá čajom, kávou alebo najlepšie čokoládou so španielskou špecialitou churros.

Najideálnejšie je stráviť tu pár dní počas pracovného týždňa a vychutnať si nepreplnené zjazdovky či žiadne čakanie v radoch. Ak obľubujete nočné lyžovanie, to rezort ponúka cez víkendy. Ruch tu však ani v noci nekončí, a to aj vďaka množstvu barov a klubov v Pradollane. Poprípade, ak vás nezmohla celodenná lyžovačka, môžete si odskočiť aj do Granady, známej ako študentské mesto a v tom prípade si nenechajte ujsť ich preslávené tapas.

 

Zdroj/autor: sierranevada.es, wikipedia, Alena Sumilasová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa