Najlepšie tipy na jarné výlety

2012-03-27 11:20:00 |   |    | 

S jarou prichádza aj nepremožiteľná chuť spoznávať nové lokality. Tie bližšie i vzdialenejšie sme pre vás zosumarizovali do jedného balíka, v ktorom nájdete šesť najlepších nápadov, kam s pribúdajúcimi teplotami vyraziť.



  • Klimt 2012, Viedeň, Rakúsko

Hlavné mesto Rakúska si pre návštevníkov pripravilo jarnú sériu podujatí pod súhrnným názvom Klimt 2012. Ním chce vzdať hold priekopníkovi secesného umenia Gustavovi Klimtovi, ktorý by tento rok oslávil svoje 150. narodeniny. Špeciálne výstavy v mestských múzeách už prebiehajú a sú plánované počas celej jari. Ak sa neuspokojíte s jednou prehliadkou, ideálnym riešením je zakúpiť si vstupenku platnú na viacero podujatí súčasne.

 

  • Národný festival japonských čerešní, Washington, USA

Najkrajšou predzvesťou jari sú bezpochyby kvitnúce stromy. Zobúdzajúca sa príroda uchvacuje ľudí vo Washingtone už od roku 1912, kedy Tokijčania miestnym obyvateľom podarovali 3 tisíc okrasných čerešní. Tie sa stali symbolom vítania jari a počas piatich týždňov okrášľujú americkú metropolu. Tento rok festival potrvá od 20. marca do 27. apríla a okrem zážitku z ukvitnutej aleje ponúka aj množstvo sprievodných podujatí.

 

  • Pobrežná cesta Coast Path, Wales, Veľká Británia

Ak sa počas jari ocitnete na pobreží Walesu, určite nevynechajte prechádzku po 870 míľ dlhej pobrežnej ceste Coast Path. Trasa pozostáva z niekoľkých úsekov rôznej dĺžky a náročnosti, lemuje meandre pozdĺž skalnatých útesov, prechádza piesčitými úsekmi i starobylými pešími chodníkmi. Zažijete tu neopakovateľný pohľad na waleskú prírodu a z trasy si môžete odbehnúť aj do niekoľkých neďaleko stojacich stredovekých hradov.

 

  • Medzinárodný festival tulipánov, Istanbul, Turecko

Možno by ste takéto podujatie očakávali skôr v Holandsku, no môže sa ním pochváliť aj turecká metropola. Festival prebieha počas celého apríla a mesto postupne prejde do letnej atmosféry, keď tulipány v júni nahradí 40. ročník Istanbulského hudobného festivalu s účasťou viac ako siedmich stoviek umelcov. A k tomu pridajte jarnú prechádzku po pamiatkach ako Hagia Sofia, Modrá mešita, Veľký bazár či palác Topkapi.

 

  • Festival Temps de Flors, Girona, Španielsko

Katalánsky región Costa Brava sa s jarou zafarbuje do najrôznejších odtieňov. Terasy kaviarní sú plné pestrých slnečníkov a kamenné ulice mesta pokrývajú koberce kvetov. Od 12. do 20. mája totiž miestni oslavujú festival kvetov Temps de Flors, ktorým vítajú jar. Prejdite sa kamennými uličkami s nezvyčajnými kvetovými dekoráciami a zájdite aj do reštaurácie El Celler de Can Roca, ktorá bola vyhlásená za druhú najlepšiu na svete.

 

  • Expo 2012, Yeosu, Južná Kórea

Asi najlákavejším cestovateľským tipom jari je Expo 2012, ktoré sa bude tento rok odohrávať v juhokórejskom meste Yeosu. Toto prímorské mesto predurčila na post hlavného dejiska výstavy výhodná poloha. Nachádza sa na hornatom poloostrove, ktorý je obklopený viac ako tromi stovkami ostrovčekov, sú tu dva chránené morské národné parky a bohaté námorné dedičstvo. S podtitulom „Zažiť oceán a pobrežie“ tu bude Expo 2012 prebiehať od 12. mája do 12. augusta.

 

 

Zdroj/autor: National Geographic, Dominika Babulicová, drom

Foto: nationalgeographic.com

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa