Vaše práva, ak cestujete letecky

2011-07-20 17:40:00 |   |    | 

Cestujúci leteckých spoločností majú stále nízke povedomie o svojich právach v prípade mimoriadnych udalostí ako sú meškanie a zrušenie letu alebo strata a poškodenie batožiny.



Takéto komplikácie sa dejú približne pri jednom až dvoch percentách všetkých letov po Európe, čo sú ročne desaťtisíce prípadov.

Keď let mešká, má cestujúci právo na primerané občerstvenie, prípadne aj na ubytovanie na jednu alebo viac nocí. V prípade úplného zrušenia letu z dôvodov, ktoré nemohol prepravca ovplyvniť, ako sú napríklad poveternostné podmienky a štrajky, nemá cestujúci v závisloti na dĺžke letu nárok na finančné odškodnenie vo výške 250 až 600 eur.

V prípade zrušenia letu, ktoré ale prepravca ovplyvnil, cestujúci nárok na finančné odškodnenie naopak má. Práva cestujúcich sú zakotvené v európskej legislatíve a ďalších medzinárodných zmluvách.

Cestujúci, ktorého postihne takáto komplikácia, by sa mal okamžite obrátiť na zástupcu dopravnej spoločnosti na letisku. Pokiaľ ide o poškodenie či stratu batožiny, musí sa obrátiť na výdajňu batožiny, kde spíše správu o mimoriadnej udalosti, a následne sa môže dožadovať svojich práv.

 

Odškodnenie i peniaze

V prípade straty či poškodenia batožiny zodpovedá prepravca za vzniknutú škodu až do výšky 1 300 eur. Nárok je ale nutné uplatniť najneskôr do siedmich dní od doručenia batožiny alebo príletu v prípade straty. Ideálne je ale komplikáciu riešiť priamo na letisku.

Odškodnenie za komplikácie v leteckej doprave sa vzťahujú na všetky lety v rámci Európskej únie i na odlety mimo EÚ. Pri letoch z ostatných krajín na územie Európskej únie platia tieto pravidlá pre prepravcu, ktorý má prevádzkovú licenciu v členskom štáte únie.

Stáva sa, že prepravca nenapĺňa práva, ktoré by v prípade mimoriadnych udalostí napĺňať mal. Väčšinou je to preto, že si chybne myslel, že mu povinnosť v určitých konkrétnych prípadoch nevzniká.

S kampaňou o svojich právach sa v súčasnosti cestujúci môžu stretnúť na 30 letiskách v 23 krajinách Európskej únie. Jej cieľom je zvýšiť povedomie cestujúcich o tom, na čo majú v prípade mimoriadnych udalostí právo.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa