Guadeloupe

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Guadeloupe (Zámorský department Francúzska)

Ostrov vo východnom Karibskom mori, zámorský department Francúzska. Leží juhovýchodne od Portorika. Živelné centrum kreolskej kultúry, je hrdou a energickou kombináciou francúzskych a afrických vplyvov. Je známy vďaka výrobe cukru a rumu, ako aj pre svoju faunu a flóru, pláže a hotely. Súostrovie ponúka príťažlivý mix moderných miest a zabudnutých osád, pralesov a zastrčených pláží.   

Hlavné mesto: Basse Terre
Rozloha: 1 628 km2
Počet obyvateľov: 382 704 (2019)
Štátne zriadenie: francúzsky departmant
Geografická poloha: Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -5 hod.
Podnebie:

Podobne ako v iných východokaribských oblastiach, aj na Guadeloupe sú zrážky rovnomerné. Obdobie dažďov sa kryje so sezónou hurikánov (od júla do novembra). V horských oblastiach sú zrážky silnejšie. Počasie je tropické, denné teploty dosahujú konštantných 32°C. V noci klesajú na  20°C. V horských oblastiach sú teploty nižšie. Vďaka svojej výške je časť  Basse-Terre chladnejšia a vlhkejšia ako Grande-Terre. Najvyšší bod, La Soufri?re dosahuje až 990 cm dažďa za rok. Klímu zmierňujú vetry alizés. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE BASSE-TERRE

Mestá:

Pointe-à-Pitre, Deshaies, Petit-bourg, Saint François, Le Gosier, Sainte Anne, Le Moule, Pointe-Noire, Sainte-Rose, Trois-Rivieres, Bouillante & Malendure

Správne členenie:
Guadeloupe je francúzskym zámorským územím, členom EÚ a do jeho správy patria ešte ostrovy: Les Saintes, LaDésirade, Marie Galante, St.Barthelémy a francúzska časť St.Martina. Celkovo je to vrátane Grande-Terre a Basse-Terre 8 ostrovov, rozdelených do 34 komún a 43 kantonov. Na ich čele stojí prefekt menovaný Parížom.

Mena:

euro (EUR)     

Jazyky:

francúzsky (úradný), kreolský patois;

Oficiálna je francúzština, domorodci však hovoria kreolsky (jazyk, ktorý nemá písanú formu, je to zmes francúzštiny bez prízvuku s prvkami angličtiny, portugalčiny, španielčiny a pozostatkami afrických indiánskych jazykov – používa ho černošská časť obyvateľstva). Slovo kreol je portugalského pôvodu (crioullo), Španieli ho zmenili na criollo a Francúzi na crolle; Týmto výrazom je označovaný jednak beloch narodený v Karibskej oblasti alebo v oblasti Indického oceánu, jednak jazyk, ktorým sa dohovoríte na celom súostroví. Čiastočne sa dohovoríte aj jednoduchou angličtinou. Jazyk však nie je bariérou, miestni ľudia sa dohovoriť chcú.

Náboženstvo:

katolíci (95%), hinduizmus a pôvodné africké náboženstvá (4%), protestanti

Diplomatické zast.:

SR nemá na Guadeloupe diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba)
Veľvyslanectvo SR - Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 07 204 1884
Mobi (pohotovostný): +53 0 5263 0584, prípadne +53 0 5263 0534
Fax: +53 07 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Veľvyslanectvo Francúzskej republiky
Hlavné námestie 7, 812 83 Bratislava [ukáž na mape]
Tel.: +421 2 5934 7111
E-mail: diplo@france.sk
Web: ambafrance-sk.org/

Víza / doklady:

Občania EÚ potrebujú mať pri vstupe platný občiansky preukaz, alebo cestovný pas. V rámci pobytu do 90 dní nie sú potrebné víza.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Miestne zvyky: Guadaloupania majú radi hudbu, spev,tanec a dobrú náladu. Občasné spory sa riešia v rámci rodín. Rodinné putá a vzťah k pôde sú veľmi silné. V rodine väčšinou rozhoduje žena – matka. Voľnejší pohľad majú na otcovstvo, byť slobodnou matkou nie je žiadnou hanbou a často má jedna žena deti s viacerými partnermi. Bežne tu nájdete rodiny s piatimi a viac deťmi. Nádherným zvykom je zdraviť každého s úsmevom, aj keď ho vidíte prvý raz a naposledy. Trhanie banánov či iného ovocia a kvetín bez povolenia majiteľa je neakceptovateľné, stačí sa vždy spýtať a väčšinou vám ostrovania ponúknu a pridajú naviac úsmev. Pozor na fotografovanie osôb, vždy sa radšej spýtajte, alebo gestom naznačte, väčšinou neodmietnu a vy sa vyhnete problémom. Ak odmietnu, nanaliehajte.

Ak by ste chceli na pláži sledovať súkromný večierok s hudbou, trebárs bubeníkov Gwok-Ka, požiadajte o dovolenie a potom trebárs ponúknite pivo. Nepokúšajte ich fotografovať či filmovať bez dovolenia.

Buďte pripravení, že vás ostrovania oslovia kdekoľvek, na pláži či trhu. Vo väčšine prípadov ich k tomu vedie zvedavosť a  možno túžba pochváliť sa ostrovom, nie sú to komerčné dôvody. Pokiaľ vás niekto pozve na pohárik, nebojte sa pozvanie prijať a ponúknite druhý.  Obchodníkom na pláži stačí naznačiť nezáujem len raz, nenaliehajú a poprajú vám dobrý deň...

Jedlo a pitie: Guadeloupe ponúka nevšedné množstvo tropického ovocia a zeleniny. Ku tradičným banánom a  ananásom sa pripájajú limety a maracuja. V miestnych stánkoch dostanete guávu a mangá. Oplatí sa vyskúšať miestne kokosové orechy, karibské odrody manioku, repy alebo sladkých zemiakov. Najobľúbenejším jedlom turistov sú morské raky. Ponúkajú ich vo viacerých veľkostiach, farbách s rozličnými príchuťami. Medzi miestne špeciality patria: Accra - zapečená treska  s morskými rakmi; Bélélé – držky s chlebovými guľkami (špecialita ostrovčeka Marie-Galante); Colombos –  (kuracie mäso, ryža, kari) jedlo importované z Indie, dnes typická regionálna špecialita; Dombré – guadeloupská špecialita, múčne guľky varené so zeleninou; Ti-nain morue – typické kreolské jedlo zo suchej tresky a banánu, miestna raňajková špecialita; Boudin – čierny alebo biely puding, pripravuje sa z lambi, vzácnych morských slimákov       
Miestnym nápojom je biely rum a rôzne punče. Skúste Tia Punch (rum, limeta a cukrová trstina, alebo hnedý cukor). Silný koktail vám pomôže splynúť s miestnym lifestylom.

Bezpečnostné riziká: Najväčším bezpečnostným rizikom je slnečné žiarenie a priveľa rumu. Hlavné turistické oblasti (centrum mesta Point-à-Pitre, Le Gosier, St. Anne, St. Felix) sú veľmi bezpečné, najmä počas dňa. Keď sa zotmie, mali by ste sa vyhýbať chôdzi v samotnom Point-à-Pitre a držať sa iba hlavných ciest a námestí.

Zdravotníctvo:  Úroveň zdravotníckych zariadení je vysoká. Zabezpečuje ju štátna spoločnosť (Sécurité Sociale). Lekár je dostupný skoro v každej dedine. Voda z vodovodu je zvyčajne pitná. Ak sú verejné zdroje vody označené značkou "Eau non potable" voda pitná nie je.

Internet (.gp): www.lesilesdeguadeloupe.comwww.antilles-info-tourisme.com/guadeloupe/p2-in-gb.htm,  www.guadeloupe-hebergement.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Guadeloupe má kvalitný systém verejnej dopravy. Na hlavných ťahoch premávajú autobusové linky od skorých ranných do skorých večerných hodín. V nedeľu sú linky obmedzené, a premávajú len na hlavných ťahoch.

Taxíkov je dosť veľa, ale sú drahé. Stoja na letiskách v Pointe-a-Pitre a v Basse-Terre. Väčšie hotely majú vlastné taxíky.

Auto je na Grande-Terre a Basse-Terre vhodným dopravným prostriedkom . Autopožičovne majú pobočky na letiskách. Jazdí sa na pravej strane cesty, a slovenský vodičský preukaz je platný. Na ostrovčekoch Terre-de-Haut a Marie-Galante, sa oplatí prenajať si motorku, na cestách jazdí len málo áut.

Na cestách medzi  Guadeloupe a priľahlými ostrovčekmi je najjednoduchšie využiť trajekt. Plavia sa medzi Pointe-a-Pitre a  Les Saintes, Saint-François, Trois-Riviares a Marie-Galante.

Trajekty sa plavia aj medzi Saint-François, Marie-Galante a La Désirade. Využiť letecké linky je rýchlejšie, ale nie jednoduchšie.

Musíte vidieť

Národný park de la Guadeloupe – nachádzajúci sa v strede oblasti Basse-Terre. „Preseknutý“ nádhernou Route de la Traversée, prechádzajúcou cez husté bambusové lesy, obrovské mahagónové a kaučukové stromy. Oplatí sa tiež vidieť Cascade aux Ecrevisses, vodopád v strede džungle;

Pointe-a-Pitre – rušné komerčné centrum „okorenené“ koloniálnou karibskou architektúrou;

Musée Du Rhum – bývalá paliareň v dedine Bellevue s múzeom venovaným dlhoročnej výrobe rumu a cukru. Zaujímavosťou je  destilačná aparatúra z 18. storočia;

Musée St-John Perse – múzeum držiteľa Nobelovej ceny Alexisa Légera (1887-1975), známejšieho pod menom St. John Perse;

Podmorská rezervácia J.Y.Cousteau pri ostrove Pigeon.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa