Portugalsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Portugalská republika
Hlavné mesto: Lisabon
Rozloha: 92 212 km2 (vrátane Madeiry a Azorských ostrovov)
Počet obyvateľov: 10 291 027 (2017)
Štátne zriadenie: parlamentná republika
Geografická poloha: Juhozápad Európy, Pyrenejský polostrov.
Časové pásmo: Slovensko -1hod., na Azorských ostrovoch -2 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Lisabone.
Podnebie:

Letná sezóna trvá od polovice júna do polovice septembra. Teploty na juhu krajiny pravidelne dosahujú  30°C. Klíma je po celej krajine mierna, počasie je od apríla do októbra príjemné ( okrem Alto Douro a Alentejo, kde sú letá neuveriteľne horúce, časté sú záplavy), v Algarve po celý rok. Všeobecne prší v období od novembra do marca, najvlhkejším je horský región Serra da Estrela.  Lyžiarska sezóna trvá od januára do marca, najlepšie podmienky sú vo februári.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V LISABONE

Mena: euro (EUR)
Jazyky: Portugalčina a mirandčina. Rozšírenými jazykmi sú aj španielčina a angličtina, v turistických oblastiach sa možno dohodnúť aj po nemecky a po francúzsky.
Správne členenie: 13 provincií a 22 okresov. Autonómne oblasti Madeira a Azory majú od 1976 vlastný politicko-administratívny štatút
Národnost. zloženie: Portugalci (95 %)
Náboženstvo: rímskokatolícke (81 %), protestantské a iné
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Portugalska v SR  
Ventúrska 16, 811 01, Bratislava
Tel: +421 2 2076 8454
Fax: +421 2 2076 8858
Email: bratislava@mne.pt

Veľvyslanectvo SR v Portugalsku:
Embaixada da República Eslovaca,
Avenida da Liberdade 200, 5 Esq., 1250 - 147 Lisboa /Lisbon,, Portugalsko
Telefón: +351 213 583 300
Mobil (pohotovostný): +351 917 340 255
Fax: +351 213 583 309
E-mail: emb.lisbon@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/lisabon

Víza a doklady: Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V staroveku bolo Portugalsko súčasťou rímskej provincie Lusitania, neskôr sa dostalo do područia Arabov. V r. 1139 vyhlásil Alfonz I. Dobyvateľ nezávislosť Portugalska od Kastílie a v tom istom roku porazil Maurov. Toto obdobie reconquisty (postupnej obnovy kresťanských štátov) sa považuje aj za obdobie vzniku portugalského štátu. S podporou mladej buržoázie sa stalo Portugalsko v 15. stor. priekopníkom námorných diaľkových objaviteľských výprav. Vasco da Gama objavil námornú cestu do Indie, Pedro Álvares do Brazílie.

Portugalsko sa stalo námornou veľmocou a získalo mnohé dŕžavy v zámorí (Brazília, Angola, Mozambik, Macao a i.). Koncom 15. stor. v súčinnosti s pápežskou kúriou sa uskutočnilo medzi Portugalskom a Španielskom prvé koloniálne delenie sveta. Rozvoj krajiny bol podmienený expanziou a dovozom otrokov. Koncom 16. stor. sa však výboje končia – pri anglických brehoch je úplne zničené portugalské loďstvo. V r. 1755 Portugalsko spustošilo zemetrasenie, Lisabon bol v troskách.

V r. 1910 krajina vyhlasuje republiku. V prvej svetovej vojne bolo Portugalsko na strane Dohody, v druhej sa snažilo byť neutrálne. Medzi vojnami sa k moci dostáva vojenský diktátorský režim, ktorý padol až v r. 1974, pár rokov po tom, čo Portugalsko stratilo posledné kolónie Angolu, Mozambik a Portugalskú Guineu. Od r. 1951 je krajina členom NATO.

Bezpečnost. riziká: Portugalsko je relatívne bezpečnou krajinou na návštevu. V krajine sa neodohrávajú žiadne vnútorné konflikty, nie je prítomné žiadne nebezpečenstvo súvisiace s terorizmom a násilná kriminalita nie je obvyklá. Počas turistickej sezóny na rušných miestach, v reštauráciách a v MHD najmä v Lisabone, Porte a turistických strediskách rastie počet vlámaní a krádeží. Neodporúča sa výber z bankomatov na neprehľadných miestach. Odporúča sa nechať doklady v bezpečí napr. hotelového trezoru. Polícia na preukazovanie totožnosti bežne akceptuje aj fotokópie pasov. Dovoz, distribúcia a predaj omamných látok sa v Portugalsku trestá vysokými trestami. Riziko teroristických útokov je nízke. Na Azorských ostrovoch je situácia podstatne lepšia. Občania Európskej únie sú zahrnutí do portugalského národného systému zdravotnej starostlivosti, pokiaľ vlastnia európsku kartičku zdravotného poistenia (EHIC), ktorú je možné získať od svojho poskytovateľa zdravotného poistenia. Cestujúcim, ktorí nepochádzajú z Európskej únie, sa odporúča zakúpenie základného zdravotného poistenie pre cestujúcich, na pokrytie nákladov v prípade nehody.

Zdravotníctvo: Úroveň štátnych zdravotníckych zariadení je nižšia ako na Slovensku, starostlivosť v súkromných zariadeniach je porovnateľná so SR a vyššia. Ceny zdravotníckych úkonov sú podstatne vyššie než v SR. Základný poplatok za návštevu lekára, stomatológa či na pohotovosti je od 40 do 100 eur. Väčšina liekov je voľne prístupná v lekárňach bez predpisu, ceny sú vysoké. Občania Európskej únie sú zahrnutí do portugalského národného systému zdravotnej starostlivosti, pokiaľ vlastnia európsku kartičku zdravotného poistenia (EHIC), ktorú je možné získať od svojho poskytovateľa zdravotného poistenia. Cestujúcim, ktorí nepochádzajú z Európskej únie, sa odporúča zakúpenie základného zdravotného poistenie pre cestujúcich, na pokrytie nákladov v prípade nehody

Internet (.pt): www.drtacores.pt

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Cesty a autostrády: Cestná premávka v Lisabone a v Porte býva v celku preplnená a je možné, že často uviaznete v zápchach, minimálne na hlavných cestách a výjazdoch z miest. Najvýhodnejšou voľbou je autopožičovňa. Prenájom auta nie je príliš drahý, drahšie je s nim súvisiace poistenie. Dôležitým upozornením pri prenájme vozidla je - neakceptujte špinavé vozidlo pod zámienkou, že nebol čas na jeho vyčistenie od posledného zákazníka pred vami. Nech sa stane čokoľvek, trvajte na tom, že máte čas počkať, kým auto nebude odovzdané v dobrom stave. Následne vykonajte kontrolu so zamestnancom autopožičovne a uistite sa, že každá malá chyba a poškodenie je zaznamenané v zápise o aute. Je totižto známe, že bezohľadní prenajímatelia skúšajú skryť predchádzajúce škody a po vrátení vozidla si vymáhajú nárok na nadmerné poistné plnenie. Cestná sieť je moderná a kvalitná, avšak mnoho miestnych ciest je stále na veľmi zlej úrovni. Krajina je od severu na juh aj od Lisabonu smerom na Madrid prepojená platenými diaľnicami. Platené sú aj dva lisabonské mosty smerom do mesta. Niektoré úseky vo vnútrozemí sú však bezplatné. Maximálna povolená rýchlosť na diaľniciach je 120 km/h, na cestách nižšej triedy 90 km/h a v obciach 50 km/h.

Vodiči jazdia veľmi rýchlo, bezohľadne, ignorujú dopravné predpisy, používanie smeroviek a svetiel. Pravdepodobnosť smrti na cestách je až 6-krát vyššia, než je priemer v EÚ. Povolená hranica alkoholu v krvi je 0,5 promile. Dychové testy nie sú časté, robia ich však po každej nehode. Ku každej nehode je potrebné volať políciu a písať správu o nehode. Polícia môže dať pokuty na mieste. Ak vodič nezaplatí, musí dať určitú záruku. Ak odmietne, auto mu zabavia. Odťahovanie alebo zablokovanie zle zaparkovaných vozidiel v mestách je zriedkavé.

Miestna doprava: Lisabon a Porto, dve najväčšie mestá krajiny, majú čisté moderné a klimatizované metro. Turistom sa oplatí tzv. Lisboa-Card na 1, 2 alebo 3 dni. Platí na všetky linky MHD a do mnohých lisabonských múzeí.

Autobusová doprava: Pravidelné medzinárodné spoje vedú zo Španielska, Francúzska a Anglicka. Hustá sieť liniek spája všetky veľké mestá i odľahlejšie končiny. Popri štátnej spoločnosti jazdia aj kvalitné súkromné spoje. Z Lisabonu na juh treba cestovať autobusom, lebo železnica nie je dobudovaná.

Vlakom: Priame vlaky idú z Paríža (Sud Express), Madridu, do Porta zo španielskeho Viga. Portugalské štátne dráhy (Caminhos de Ferro Portugueses) premávajú do všetkých miest. Medzi väčšími mestami premávajú vlaky v hodinovom cykle, presadanie zaberie len pár minút. Z Lisabonu premávajú pravidelne vlaky do turistických oblastí Cascais a Sintra. Počas tzv. „modrých dní" (pondelok až štvrtok) platia rozličné zľavy. Zľavy 20-30 % majú aj skupiny od 10 osôb. Dôchodcovia nad 65 rokov majú okrem prímestských vlakov zľavu 50 %. Turistické lístky na 7, 14 a 21 dní umožňujú ľubovoľný počet jázd. Ak si cestu vlakmi Intercidades rezervujete od 5 do 60 dní vopred, dostanete zľavu 40% zo základnej ceny cestovného lístka na vlak a ak si zakúpite lístok na dlhé vzdialenosti, ako napr. do alebo z mesta Porto-Campanhã, môžete cestovať zadarmo medzimestskými vlakmi alebo vlakmi Intercidades medzi touto stanicou a železničnou stanicou São Bento v centre Porto.

Letecká doprava: Portugalsko má päť letísk, ktoré prevádzkujú medzinárodne lety. Sú nimi: Lisboa Portela Airport, Faro Airport, João Paulo II Airport in Ponta Delgada, Madeira Airport in Funchal a Porto Francisco Sá Carneiro Airport. Hlavné letisko sa nachádza v Lisabone (Lisboa Portela Airport) so spojmi do najdôležitejších krajín západnej a strednej Európy, do severnej Ameriky a Afriky. Ďalšie letiská s medzinárodnou dopravou sú v Porte, Fare a na Madeire (Funchal a Porto Santo). Hustá sieť spojov vedie na Madeiru (čas letu 1,5 hod.) i na tri letiská na Azorských ostrovoch (do Santa Maria a Sao Miguel sa letí 2,5 hod, na Terceiru 3 hod). Hlavnou leteckou spoločnosťou je TAP, na medzinárodných linkách lieta aj Portugalia, dôležitým dopravcom je SATA Acores a SATA International. Riečna doprava: je na vnútrozemských riekach Lima, Douro, Tagus a Sado a je zážitkom.

Námorná doprava: Hlavnými prístavmi sú Lisboa (Lisabon), Leixőes (Porto), Portimao (Algarve), Setúbal, Funchal (Madeira) a Ponta Delgada (Azorské ostrovy).

Musíte vidieť

Mys Cabo da Roca na obrovskej skale s majákom, kde možno dostať diplom s pečiatkou a potvrdením, že jeho držiteľ stál na najzápadnejšom cípe európskeho kontinentu. Početné býčie zápasy „tourada“ sa konajú po celej krajine od apríla do októbra. Najvýznamnejšie sú na námestí Praca de Touros v Lisabone, v Santaréme a vo Vila Franca de Xira. V Portugalsku sa býky nezabíjajú. Krajina má 6 hlavných turistických oblastí.

Costa Verde južne od mesta Porto a na východe po Vila Real má dlhé piesočnaté pláže, borovicové lesy, historické stavby; je kolískou starých umeleckých remesiel. V Národnom Parku Peneda-Geręs, rozprestierajúcom sa na 70 000 ha, nájdete lesy, vodopády, umelé jazerá i na ryby bohaté rieky. Geręs bol už v ére Rimanov kúpeľným mestom.

Costa de Prata, celoročne miesto rodinných dovoleniek, je malou prímorskou oblasťou južne od Costa Verde. Je tam aj pútnické mestečko Fátima s veľkou bazilikou a svetoznámou sochou Panny Márie. Púte sú každého trinásteho v mesiaci.

Univerzitné mesto Coimbra je tretím najväčším mestom Portugalska. Jeho Biblioteca Joanina je jednou z najkrajších knižníc na svete. Mesto Aveiro, obklopené lagúnami a plážami, prezývajú „portugalské Benátky“.

Montanhas je hornatým regiónom na severovýchode s divokou ešte pôvodnou krajinou s riekami, lesmi a najznámejšími portugalskými liečivými kúpeľmi. Na vrcholoch pahorkatiny je veľa hradov.

Centrom Costa de Lisboa (Lisabonského pobrežia) je pri ústí rieky Tejo hlavné mesto Lisabon, ktorý sa rozprestiera na siedmich pahorkoch. Má staromódnu, štýlovú atmosféru a očaruje mnohými nádhernými miestami a tmavými, úzkymi uličkami starej maurskej štvrte. Jedným z najlepších východiskových bodov na prechádzku mestom je zámok Kastell Săo Jorge, postavený v 8. stor. vysoko nad mestom na zrúcaninách starej pevnosti.

Rozsiahly región Planícies vo vnútrozemí je obilnicou Portugalska. Rastú tam aj korkové duby.

Algarve na juhu Portugalska pri Atlantiku s veľkými hotelmi, dovolenkárskymi dedinami, autokempingmi, kasínami a športovými zariadeniami má 250 km pláží, ktoré patria k najčistejším v Európe. Medzi rôznofarebnými útesmi a bizarnými kamennými formáciami sú schované malé piesočné zátoky. Hlavným mestom provincie je Faro.

Kúpele Monchique v horách boli vyhľadávané už za Rimanov. V Lagose sú historické lodenice. Aj vnútrozemie má svoj pôvab a nie je natoľko zasiahnuté masovým turizmom.

Dôležitým turistickým cieľom v Atlantiku, napriek vzdialenosti od pevniny, sú Madeira a Azorské ostrovy.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa