Kambodža

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kambodžské kráľovstvo
Hlavné mesto: Phnom Penh (- pnompeň)  
Rozloha: 181 035 km2
Počet obyvateľov: 16 245 729 (2018)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia
Geografická poloha: juhovýchodná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +5 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Kambodži.
Podnebie:

tropické, monzúnové obdobie od mája do októbra. Priemerné teploty v hlavnom meste 27°C po celý rok

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V PHNOM PENH

Mena: kambodžský riel (KHR)
Jazyky: khmérština (90%), vietnamčtina, čínština, v oficiálnom styku s úradmi sa dá  dohovoriť aj anglicky, čiastočne francúzsky
Správne členenie: 21 provincií, 4 municipality
Národnost. zloženie: Khméri (97,6%), Vietnamci (0,1%), Číňania
Náboženstvo: théravádový buddhizmus (96,9%), sunnitský islam, animizmus, kresťanstvo
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine zastúpenie. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Bangkoku
YWCA Building, 9-th Floor, South Sathorn Road 25, Bangkok 10 120, Thajsko
Telefón: +6626 773 445, +6681 617 4611 (pohotovostná linka)
Fax: +6626 773 447
E-mail: emb.bangkok@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/bangkok

Veľvyslanectvo Kambodžského kráľovstva v Berlíne:
Benjamin-Vogelsdorf Str. 2, Berlin, Deutschland
Telefón: +49 30 4863 7901
E-mail: REC-berlin@t-online.de

Víza a doklady:

 

Držitelia cestovných pasov, ktorých platnosť musí presahovať platnosť víza o tri mesiace, môžu požiadať o udelenie víz na zastupiteľských úradoch Kambodžského kráľovstva   v Sofii, Berlíne, Paríži, Moskve alebo v Bangkoku.

Proces udelenia víz trvá tri dni, požadované sú 2 fotografie, kópia pasu a poplatok vo výške cca 30 USD. Turistom je udeľované vízum na jeden vstup na 30 dní. Cestovný pas nesmie byť poškodený a nesmú v ňom chýbať žiadne strany. Po príchode do krajiny je dobre sa uistiť, či bola do pasu udelená vstupná pečiatka a priložený odchodový imigračný formulár.

O turistické kambodžské vízum je možné požiadať aj po prílete na medzinárodnom letisku v Phnom Penhu alebo na letisku Siam Reap, alebo na vybraných pozemných hraničných priechodoch (Poipet, Had-Lek a Moc Bai – Bavet). Poplatok za jeho udelenie je 30 USD. Manipulačný príplatok za vízum na uvedených hraničných pozemných priechodoch môže dosiahnuť až 20 USD, teda celkový poplatok je 50 USD. Prihlasovacia povinnosť pre cudzincov nie je povinná.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvé khmérske kmene prišli na územie dnešnej Kambodže počas posledných storočí pred začiatkom nášho letopočtu. V piatom storočí vznikla hinduistická khmérska ríša Čenla. Táto sa o tri storočia stala súčasťou Angkorského kráľovstva a odolala aj nájazdom Mongolov, ale neubránila sa Thajcom. Od konca devätnásteho storočia až do roku 1945 bola francúzskym protektorátom.

Napriek vyhláseniu nezávislosti v roku 1945, krajina získala plnú suverenitu až o deväť rokov. V roku 1970 vypukla občianska vojna, ktorá trvala päť rokov a do čela krajiny sa dostal komunistický pročínsky režim Červených Khmérov, na čele s Pol Potom. Jeho režim zrušil peniaze, zničil chrámy a má na svedomí životy troch miliónov ľudí. Po zvrhnutí Červených Khmérov bol v Kambodži dosadený provietnamský režim, ktorý skončil odchodom vietnamskej armády v roku 1989.

Do krajiny sa vrátil princ Sihanuk a v roku 1993 bolo vyhlásené kráľovstvo. Súčasná vláda  sa musí potýkať zo zvyškami Červených Khmérov, ktorí ovládajú časť krajiny. Od 1. novembra 2004 bol kráľom zvolený Preah Bat Samdech Preah Boromneath Norodom Sihamoni.

Bezpečnost. riziká: Kambodža je bezpečnou a priateľskou krajinou, s malou výnimkou veľkých miest počas neskorej noci. Dajte si pozor na svoj majetok, najmä na hotovosť a fotoaparáty, a ako vždy, buďte zvlášť opatrní na všetkých zle osvetlených miestach. Mali by ste si byť tiež vedomí toho, že súdy v krajine sú skorumpované, takže zákony sa tu ťažko presadzujú. V Kambodži tiež treba dávať pozor na milióny pozemných mín, ktoré tu zostali z čias vojny. Pre turistov však tieto míny predstavujú minimálnu, ba až neexistujúcu hrozbu, keďže väčšina oblastí v blízkosti turistických oblastí bola dôkladne očistená. Hepatitída, cholera, malária. Hlavné riziko predstavuje bezpečnostná situácia mimo hlavné mesto a Angkor. Na poľných cestách sú veľkým rizikom nášľapné míny. Tieto sú položené práve v okolí ciest s pevným povrchom a ryžových polí. Pri vstupe do Kambodže je potrebný očkovací preukaz, pokiaľ ho nemáte, nasleduje pokuta 1 USD.

Internet (.kh): https://www.tourismcambodia.com/https://www.cambodia.org/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky  Kambodža zrušila (november 2008) zákaz sobášov svojich občanov s cudzincami, ktorý platil od marca. Krajina ho vtedy prijala s úmyslom zamedziť sobášom sprostredkovaným internetovými zoznamovacími spoločnosťami, ktoré sa začali rozmáhať v roku 2007. Cudzinec, ktorý má záujem o sobáš s občanom Kambodže, musí v krajine najprv nejaký čas žiť, musí sa osobne predstaviť rodičom vyvoleného partnera a ovládať kambodžské reálie. (sita)

V posledných rokoch prúdi do celej krajiny stále viac turistov a tiež obchodníkov. Bohatí Rusi skupujú malé ostrovy pri pobreží na juhu krajiny a budujú na nich luxusné päťhviezdičkové rezorty, ďalšie spoločnosti investujú do parciel v hlavnom meste, na ktorých vysokým tempom vyrastajú mrakodrapy.

Doprava

Železnice: Kambodža má dve železničné trasy vychádzajúce z Phnom Penhu, v celkovej dĺžke 612 kilometrov. Prvá trasa z Phnom. Penhu  do Poipetu na thajských hraniciach, bola vybudovaná Francúzmi v rokoch 1930 -1940. Na tejto trati premáva vlak v týždennom intervale. Druhá trať bola vybudovaná v rokoch 1960 – 1969, spája Phnompenh a Sihaukville na juhu krajiny. Počas vojny vlaky nepremávali. Prevádzka bola obnovená v 80.tych rokoch. Akcie geríl však dodnes obmedzujú jej prevádzkyschopnosť.

Cesty: Z celkového počtu ciest v Kambodži je vyasfaltovaných len okolo 20%. Tieto sú prejazdné. Okolo 50% je štrkových, alebo poľných. Zvyšné cesty sú len vyjazdenými stopami. V roku 1981 bola znovu otvorená National Route 1 , ktorá vedie z Phnom Penhu na vietnamskú hranicu. Cesty nie sú dostatočne udržiavané a vojnou zničené mosty robia niektoré z nich nepriechodnými.

Rieky: Sú dôležitou vnútrozemskou dopravnou tepnou Kambodže. Rieky Mekong a Tonle Sap spolu s prítokmi tvoria sieť, ktorá má až 3,700 kilometrov. Podľa kambodžského Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií sú dostupné lodné linky cez rieky Basak, stredný tok Mekongu pri Neak Luong (Phumi Prek Khsay), Tonle Bet, Sre Ambel, Kampong Cham, a Stoeng Trengu. Hlavné trasy po rieke Mekong sú priechodné.

Lodná: Kambodža má dva dôležité prístavy. Najdôležitejším riečnym je Phnom Penh, ktorý leží na križovatke riek Basak, Mekong a Tonlen Sab. Je dôležitý pre domáci a medzinárodný obchod. Jediným morským prístavom je Sihanoukville. Trajekty premávajú sezónne, pozdĺž mnohých hlavných riek. Medzi hlavné trasy patrí trasa z Phnom Penh do Siem Reap a zo Siem Reap do Battambangu. Lode sú ale pomalšie ako cestná doprava, účtujú vyššie ceny cudzincom a niekedy sú preplnené a nebezpečné. K dispozícii je aj vysokorýchlostný čln na trase z Phnom Penh do Siem Reap - stojí približne 30 EUR a cesta trvá 6 hodín. Odchádza o 07:30 a ponúka nádherný výhľad na vidiecky život pozdĺž rieky Tonle Sap. Využiť môžete tiež niekoľko luxusných lodí premávajúcich medzi Siem Reap, Phnom Penh a Saigon. Za približne 150 EUR/deň vrátane ubytovania, stravy a výletov je to dobrá alternatíva ku pravidelnej lodnej doprave.

Letecká doprava: Najväčším je letisko  Phnom Penh International Airport, kde lietajú domáce a medzinárodné linky. Druhým najväčším je Angkor International Airport  v Siem Reap, v blízkosti Angkor Watu. Hlavným leteckým dopravcom je Royal Khmer Airlines, ktoré vznikli v roku 2005. Ich medzinárodné linky spájajú Kambodžu s hlavnými mestami susedných krajín napr. Thajskom, Vietnamom, Malajziou, Singapurom, Japonskom. K dispozícii sú aj vnútroštátne lety - tri letiská prevádzkujú pravidelné lety pre cestujúcich a to z Phnom Penh, Siem Reap a Sihanoukville.

Musíte vidieť

Phnom Penh - Z dnes už dvojmiliónovej metropoly stále cítiť väčšiu koloniálnu dedinu. Ľahko sa v nej môžete vrátiť do starých dobrých časov. Nájdete tu široké francúzske bulváry, koloniálnu architektúru či pôvabný areál okolo kráľovského paláca, ktorý rozhodne stojí za návštevu. Na uliciach sa predávajú výborné obložené bagety, žabie stehienka alebo kambodžské pivo Angkor.

Veľkým turistickým magnetom je tiež zlatá socha Budhu ozdobená diamantami a okolitá záhrada s vysokým múrom ozdobeným výjavmi legendárneho eposu o dcére indickej Rámájany;

Múzeum vo väzení 21 - v bývalej Pol Potovej mučiarni. Je možné vidieť fotografie obetí pred mučením a po mučení. Za tri roky tu bolo zabitých okolo 3 milióny Kambodžanov, vrátene žien, detí a inteligencie;

Angkór Wat - neďaleko mesta Siem Rep - 1000 rokov starý chrámový komplex, rozprestierajúci sa na ploche 32 km 2. Predkovia Khmérov ho stavali okolo 400 rokov. Priestory neslúžia ako obydlia, ale ako sídla bohov. Pred 150 rokmi ich uprostred džungle objavil francúzsky hľadač motýľov;

Sihanoukville – Najznámejšie kambodžské letovisko. Z hlavného mesta sa sem dostanete za približne tri hodiny. Nájdete tu množstvo pláží, reštaurácií a hotelov. Odtiaľto sa tiež robia výlety k neďalekým ostrovom.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa