Turkménsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Turkménsko      
Hlavné mesto: Ašchabad
Rozloha: 491 210 km2
Počet obyvateľov: 5 758 343 (2017)
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom
Geografická poloha: stredná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +4 hod.
Podnebie:

Turkménsko je najhorúcejšou stredoázijskou krajinou. Teploty v Ašchabade sa počas júla a augusta vyšplhajú nad 50°C. V zime klesajú denné teploty na 3°C, nočné na -4°C. Blízkosť Kaspického mora ovplyvňuje podmienky v pobrežných regiónoch Turkmenistanu so studenšími letami a teplejšími zimami. Zrážky sú v celej krajine zriedkavé, o niečo viac ich spadne na juhu krajiny mimo letnej sezóny.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V AŠCHABADE

Mena: Turkménsky manat (TMM                            
Jazyky: turkménsky (úradný), ruský, uzbecký
Správne členenie: 5 provincií 
Národnost. zloženie: Turkméni (78%), Uzbeci (9,4%), Rusi (4%), Kazaši
Náboženstvo:

islam (89%), pravoslávne  kresťanstvo

Diplomatické zast.:

SR nemá v Turkménsku diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Taškente
ul. Kičik Bešjogoč 38,
100070 Taškent, Uzbekistan
Telefón: +998 71 120 68 52, + 998 71 255 55 65
Fax: +998 71 120 68 51
E-mail: emb.tashkent@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/taskent

 

Pre SR je príslušným

Veľvyslanectvo Turkménska vo Viedni:
Argentinierstrasse 22/II/EG
1040 Vieden, Rakúska republika
Telefón: 0043 1  503 64 70
E-mail: austria@online.tm

Víza a doklady:

 

Na občanov SR sa pri vstupe na územie Turkménska vzťahuje vízová povinnosť.

Turkménsko nemá v SR zastupiteľský úrad, preto sa žiadosť o udelenie uzbeckého víza obyčajne podáva na veľvyslanectve vo Viedni

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Púštna krajina Turkménska nikdy nebola cieľom dobyvateľov. Napriek tomu regiónom medzi Kaspickým morom a riekou Amudarja prešlo mnoho armád.  Na ceste do Indie tu postavil mesto  Alexander Veľký, mesto Ašchabad založili zase Rimania. Neskôr regiónom prešli seldžickí Turci  a o dve storočia ich nasledovali na ceste do Európy Džingischánove hordy. Turkménske kmene prišli pravdepodobne spod pohoria Altaj. Po rozpade Timurova ríša sa v 16. storočí rozpadla na niekoľko malých turkménskych štátikov. Z púštnych oáz prepadávali Turkméni karavány, problémy však prišli až potom ako začali prepadávať Rusov.

V roku 1881 vpadla do Turkménska ruská armáda a o tri roky neskôr cárske Rusko zmocnilo celého trans-kaspického regiónu. Počas prvej svetovej vojny sa Ašchabadu zmocnila britská armáda zo severnej Perzie. Po krátkych bojoch s boľševikmi bola mesto v roku 1919 nútená opustiť. V roku 1924 vznikla Turkménska sovietska socialistická republika. Násilná kolektivizácia a zákaz náboženstva bola príčinou vypuknutia gerilovej vojny v roku 1936. Okolo milióna Turkménov z krajiny emigrovalo. Namiesto nich sa v krajine osídlili Rusi.  Pri rozpade Sovietskeho zväzu vznikla v roku 1989 nezávislá strana Agzybirlik (Jednota). Bola okamžite zakázaná a komunistická strana vyhlásila v roku 1990 suverenitu krajiny. V októbri 1990 obsadil s podporou 98% voličov nový post prezidenta Saparmurad Nijazov. O rok neskôr bola vyhlásená nezávislosť krajiny.

Následné obdobie patrí prezidentovi Nijazovovi, predsedovi Demokratickej strany (premenovanej Komunistickej strany). Jeho osobný kult prerástol do titulu „ Turkmenbaši“ (otec všetkých Turkménov). Parlament ho menoval doživotným prezidentom krajiny. Zákaz ostatných politických strán a novín, správy o jeho spojení s afgánskym drogovým obchodom znížili jeho popularitu. V novembri 2002 skoro neprežil pokus o atentát. Odvtedy jeho moc v krajine silnela. Od roku 2007 je na čele krajiny Gurbanguly Berdimuhamedow.

Bezpečnostné riziká: Bezpečnostná situácia v krajine je uspokojivá. Polícia venuje mimoriadnu pozornosť stráženiu verejného poriadku. Po príchode do Turkmenistanu je každý cudzinec do 24 hodín povinný sa zaregistrovať na polícii podľa miesta pobytu. Registráciu tiež vykonávajú minimálne päťhviezdičkové hotely.

Zdravotníctvo: Odporúča sa venovať mimoriadnu pozornosť hygiene pri zaobchádzaní s potravinami a pitnou vodou, nezabudnúť na lekárničku (vzhľadom na nedostatok liekov) a poistenie liečebných nákladov v zahraničí. V krajine sa začína budovať sieť supermarketov, v ktorých sa potraviny, okrem ovocia a zeleniny, predávajú v pevných obaloch. Turkmenistan je známy tržnicami, kde sa predáva všetko od spotrebného tovaru po mäsové výrobky. Napriek rôznym sanitárnym opatreniam sa odporúča potraviny, vrátane alkoholu, nakupovať mimo tržníc.

Internet (.tm): www.turkmenistan.com/, https://www.turkmen-travel.com/ 
 
Komunikácia:
T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Bývalý prezident Nijazov bol naozaj „populárnou“ figúrou. Jeho sochy okupujú takmer každý piedestál v krajine, jeho portréty by naplnili všetky galérie na svete. Jeho kult osobnosti dosiahol také rozmery, že ak by to videl Lenin očervenel by závisťou. V roku 2002 pomenoval mesiace v kalendári po sebe, svojej matke a po svojom „duchovnom“ poradcovi. 

Doprava

Letecky: do Ašchabadu lietajú linky cez turecký Istanbul, Abú Dábi (SAE), sýrsky Damask a Moskvu. Raz do týždňa sem lieta linka z Londýna a Dillí. Vnútroštátne lety sú možné na linkách Turkmenistan Airlines, ktoré lietajú denne medzi Ašchabadom, Máriou, Turkmenbashi, Dashoguzom a niekoľkými ďalšími destináciami. Lety sú vzhľadom na náklady na palivo sú mimoriadne lacné.

Cestná doprava: Taxíky väčšinou pôsoboia iba neoficiálne – zastaviť ho môžete mávaním pri ceste, podobne ako pri stopovaní. Cenu zjednávajte na mieste vopred - znalosť ruštiny určite príde vhod. Cesty v Ašchabade a Turkmenbashi sú vo veľkom stave, hoci sa modernizuje na dvojprúdovú. Jazdí sa vpravo a minimálny vek na šoférovanie je 17 rokov, spolu s medzinárodným povolením. Využitie autobusov sa môže stať nočnou morou. Linky premávajú nepravidelne, sú preplnené, a zamestnanci sú nepríjemní a občas vyslovene nepriateľsky naladení.

Vlakom: V Turkmensku premáva aspoň jeden denný vlak medzi veľkými mestami v krajine. Cesta je pomalá a lístky sa nedajú kúpiť online. Vlaky sa ale rýchlo zapĺňajú, takže si určite lístok zakúpte vopred priamo na stanici. Triedy vlakov sú typické pre bývalý Sovietsky zväz, ale väčšina sovietskych vlakov bola nahradená modernými čínskymi klimatizovanými vozňami. Železničnú dopravu v Turkménsku zabezpečujú Turkmendemiryollari (železnice Turkménsko).

Musíte vidieť

Ašchabad – mesto s „nevšednou“ atmosférou, vďaka totalitnému kultu prezidenta Nijazova;

Merv - pozostatky slávneho mesta založeného Alexandrom Macedónskym;

púšť Karakum – možnosť spoznať tradičný život Turkménov;

Kugitang Nature Reserve – najznámejší národný park Turkménska, zahrňuje časť pohoria Kugitnang;

Tolkuchka – typický stredoázijský bazár, rozprestierajúci sa na púšti pred mestskými bránami, možno tu dostať tradičné koberce, ťavy, kozy, strieborné šperky, ale aj náhradné diely do áut. 




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa