Ako je na horách

2008-01-30 15:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.



 

 

Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych a strmých svahoch len mierne až slabo spevnená a uvoľnenie lavíny je možné pri mechanickom zaťažení najmä na južných expozíciách. Ojedinele je možný aj samovoľný výskyt menších lavín.

Túry naďalej vyžadujú väčšiu opatrnosť a znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej pri oteplení v priebehu dňa lavínové nebezpečenstvo v najbližších 24 hodinách stúpa.

Dnes ráno bolo na horách jasno až polooblačno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -8°C do -4°C. Fúkal mierny až čerstvý vietor rôznych smerov rýchlosťou do 30 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do štyroch centimetrov nového snehu.

Za predchádzajúcu periódu sneženia napadlo v úhrne 30 až 75 cm snehu, ktorý je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Na hrebeňoch je sneh na mnohých miestach vyfúkaný až na trávnatý alebo skalnatý podklad, v žľaboch a muldách na záveterných južných expozíciách sa vytvorili z novšieho snehu menej stabilné snehové dosky, preveje alebo snehové vankúše.

Zdroj/autor: hmú,wnsita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa