Hallstatt v Rakúsku - mesto s netypickou atmosférou

2012-08-14 11:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Toto romantické a očarujúce mestečko sa nachádza v Soľnej komore Rakúska (miestni obyvatelia zriadili na pôvodnom mieste ťažby expozíciu), ktorú môžete navštíviť, dostanete sa do nej „zubačkou.“



Je tu aj najstaršia soľná baňa na svete, ktorá má 4 tisíc rokov. Práve na tomto mieste sa našli pozostatky Halštatskej kultúry, ktorá trvala v období od 800 do 400 rokov p.n.l. Oblasť je ďalej známa aj veľkými jaskynnými systémami ako je Obria a Mamutia jaskyňa.

Hallstatt nájdete v blízkosti pohoria Dachstein (spolu patria k svetovému  prírodnému dedičstvu UNESCO). Prírodnú scenériu mesta dotvára Halštatské jazero (Hallstattersee), po ktorom premávajú vyhliadkové lode. Ak si chcete vychutnať atmosféru tohto mesta a jeho okolia, pokojne využite príležitosť a nechajte sa previesť.

Medzi historické dominanty patrí kostol, neďaleko ktorého je umiestnená kostnica, jej história sa datuje od 16. storočia. V nej nájdete umiestnené lebky spolu so stehennými kosťami miestnych obyvateľov.

Tieto pozostatky nie sú však obyčajné. Po exhumácií ostatkov (po 20 až 30 rokoch po smrti) sa lebky vyzdobia nejakým ornamentom a napíše sa na ne meno, dátum narodenia a úmrtia osoby. Ornament symbolizuje danú osobu, môže to byť dubové lístie, brečtan, prípadne nejaký kvet (hlavne u žien).

Ďalšou významnou pamiatkou mesta je Praveké múzeum, kde sa určite dozviete nové poznatky o Halštatskej kultúre, ale aj o celkovom historickom vývoji mestečka.

 

Zdroj/autor: hallstatt.net, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa