V Rakúsku sa menia pravidlá: Negatívny test už turistom nestačí

2021-11-08 12:00:00 |   |    | 

Rakúsko je jednou z mnohých európskych krajín, ktoré v súčasnosti zaznamenávajú stúpajúci počet prípadov ochorenia na Covid-19. Rakúska spolková vláda už pred niekoľkými týždňami zaviedla viacfázový model, pričom sa teraz zrýchľuje prechod z jednotlivých fáz. Konkrétne to znamená, že od pondelka 8.11. platí režim „OP“, t.j. po očkovaní alebo prekonaní ochorenia, v gastronómii, hoteloch, nočnej gastronómii, v kultúrnych, rekreačných a športových zariadeniach i v lanovkách.



Tieto prísne pravidlá sú potrebné na obmedzenie počtu infikovaných a súčasne prispejú k tomu, aby rakúsky cestovný ruch mohol fungovať v zimnej sezóne. Septembrová anketa agentúry Österreich Werbung okrem toho ukázala, že miera zaočkovanosti dovolenkárov, ktorí majú záujem o zimnú dovolenku v Rakúsku, sa pohybuje okolo 80 %. (Údaje ankety pochádzajú z krajín: Rakúsko, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Česká republika, Švajčiarsko a Veľká Británia).

_______________________________________________________________________________________________

Množstvo tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

_______________________________________________________________________________________________

Rakúsko dokázalo už v lete, že zodpovedný turizmus je možný aj počas pandémie. Ako zodpovedná hostiteľská krajina uskutočňuje aj teraz v zime všetky potrebné opatrenia na ochranu návštevníkov a zamestnancov v cestovnom ruchu. „Do zimnej sezóny vstupujeme nanajvýš zodpovedne, s prísnymi, jasnými a predvídateľnými pravidlami. Turistické prevádzky sú veľmi dobre pripravené na ich realizáciu. Jasné je jedno: očkovaní naďalej takmer nepocítia žiadne obmedzenia. To platí, samozrejme, i pre cestovný ruch a našich zimných hostí zo zahraničia,“ hovorí Lisa Weddigová, konateľka agentúry Österreich Werbung.

 

V pondelok 8. novembra 2021 vstupujú do platnosti nasledovné pravidlá:

 

Od pondelka platí režim „OP“ v:

- ubytovacích zariadeniach

- gastronomických prevádzkach

- rekreačných a športových zariadeniach

- kultúrnych zariadeniach

- lanovkách

- pri využívaní služieb s telesným kontaktom so zákazníkom (napr. v kaderníctvach)

- pri podujatiach od 25 osôb

Akékoľvek testy na koronavírus (PCR alebo antigénové testy) nie sú v zásade už viac povolené ako doklad oprávňujúci na vstup.

Na režim „OP“ sa vzťahuje prechodná lehota štyroch týždňov. V tomto období sa prvé očkovanie v kombinácii s PCR testom považuje za doklad oprávňujúci na vstup, takže počas prechodnej lehoty nie je ešte potrebná plná imunizácia.

V obchodoch, múzeách a knižniciach je povinné nosenie masky FFP2.

Platnosť očkovacích certifikátov sa skracuje na deväť mesiacov od vykonania plnej imunizácie (doteraz bola platnosť 12 mesiacov). Pre platnosť certifikátu je potom potrebná ďalšia dávka (väčšinou tretia). Prechodná lehota sú 3 týždne.

Deti do 12. roku života sú v súčasnosti oslobodené od povinnosti predkladať doklad oprávňujúci na vstup. Toto pravidlo má platiť aj v budúcnosti. Na vhodnej úprave pre maloleté osoby od 12 rokov sa pracuje.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Austria National Tourist Office
Zdroj: Austria National Tourist Office

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa