Čínske Benátky na predmestí Šanghaja

2011-10-01 10:00:00 |   |    | 

Mestečko popretkávané kanálmi, starobylými mostami a úzkymi uličkami. Ale Benátky to nie sú. Toto miesto dobre známe v celej krajine sa nazýva Zhujiajiao, hovoria mu aj vodné mesto alebo „Šanghajské Benátky“.



So svojou neopakovateľnou atmosférou a viac než 1 700 ročnou históriou je Zhujiajiao obľúbeným cieľom cestovateľov. Do karát mu hrá aj skvelá poloha na predmestí Šanghaja. Zo štyroch starobylých miest v okolí veľkomesta je práve toto najzachovalejšie.

Pýši sa unikátnymi drevenými, kamennými aj mramorovými mostami, ktoré križujú bublajúce potoky a riečky v tieni vŕb. Sú výrazné a všetky majú svoju históriu, štýl aj tvar. Väčšina bola postavená v časoch dynastie Ming ( Žiarivá dynastia) a dynastie Qing.

Zo všetkých spomenieme aspoň Fangsheng - najdlhší, najväčší a najvyšší most nielen v mestečku, ale v celom regióne Šanghaj (most, kde sa vypúšťajú ryby).

Domáci tu turistom predávajú ryby, aby ich mohli vypustiť z mosta na slobodu. Fangsheng bol postavený v roku 1571 a stojí na ňom kamenná doska, ktorá znázorňuje osem drakov obkolesujúcich perlu.

Je úžasné sledovať, ako si domáci po dni v rušnom a modernom veľkomeste užívajú pokoj v celkom inom, starobylom svete kanálov, v pohodlí svojich domovov priamo pri vode. V meste nájdete známu Severnú ulicu. Jej uličky lemujú starobylé budovy z obdobia dynastie Ming a Qing.

Práve táto ulička priťahuje množstvo návštevníkov. Jej zachovalé ulice sa tiahnu v dĺžke jedného kilometra. Miestami je ich architektúra primitívne jednoduchá, no nestráca na svojej elegancii. A tradičnosti. V jej kontexte určite ochutnajte kuchyňu. Miestne špeciality sú neoddeliteľnou súčasťou vašej návštevy.

Pozornosť si zaslúžia aj impozantné, najväčšie panské záhrady Ke Zhi Yuan. Nájdete ich v ulici Xijin v severnej časti mesta. Záhrady ponúkajú nádherný výhľad na mesto v pokojnom odľahlom okolí. Pozostávajú z troch častí. Z haly, umelého kopca a samotného areálu záhrad.

Na kopci sa nachádza pozoruhodná typická architektonická pamiatka - budova zložená z piatich štvorcových poschodí. Na jej vrchole nájdete Moon View Pavilon. Budova je najvyššou v celom meste a ponúka naň najkrajší výhľad.

 

Zdroj/autor: travelchinaguide.com, rš, drom

Foto: Jenny Pfau

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa