Budva - čiernohorské Miami

2011-10-08 10:00:00 |   |    | 

Najpopulárnejší, ale aj najdrahší turistický rezort obľúbenej Čiernej hory je ukrytý v širokom Budvianskom zálive, v centrálnej časti čiernohorského pobrežia. Nazývajú ho Budvianska riviéra. Budva vďaka svojím dokonalým plážam, historickému starému mestu a zaujímavému okoliu boduje na zozname čiernohorských dovolenkových destinácií.



V Budve a jej blízkom okolí nájdete 35 prevažne kamenistých pláží. K najluxusnejším patria pláže Trsteno, Jaz, MogrenSlovenska plaža (Slovanská pláž).

V letných mesiacoch ponúka denný aj nočný život v meste rôzne verejné vystúpenia, divadelné predstavenia a hudobné festivaly. V noci je Budva divoká.

V mnohých nočných kluboch lákajú zákazníkov go-go tanečnice a ulice sa hemžia polonahými dievčatami. Všetky akcie sa konajú na hlavnej promenáde.

Mesto chráni pred vnútrozemskými vplyvmi pohorie PaštrovičiLovčen. Okrem praktickej funkcie nepochybne plní aj tú estetickú.

To platí aj o prírodnom polostrovčeku, na ktorom sa rozkladá staré mesto (Stari Grad). Pred nástrahami bezprostrednej blízkosti mora ho chráni kamenné opevnenie s mestskými bránami, obrannými múrmi a vežami z 15. storočia. To sa ďalej tiahne až do vnútrozemia.

Staré mesto si turisti zamilovali kvôli úzkym uličkám a malým námestíčkam s cennými pamiatkami z rôznych stredomorských kultúr, ktoré poznačili vývoj mesta. Do starého mesta sa dostanete cez jednu z piatich vstupných mestských brán.

V južnej časti sa nachádza citadela, ktorá bola po zemetrasení zrekonštruovaná. V 18. storočí bola prestavaná aj Katedrála svätého Jána Krstiteľa.  Pôvod má v 8. storočí. Nájdete tu významnú ikonu Panny Márie (Madonna in Punta) aj bohatú knižnicu s archívom.

Z roku 1804 pochádza Kostol Najsvätejšej Trojice. V jeho prednej časti sa nachádza hrob slávneho spisovateľa a politika Stjepana Mitrov Ljubisa. Mimo starého mesta, po ceste k pláži Mogren sa nachádza Socha tancujúceho dievčaťa. Príbehy o nej sú rôzne. Niektorí ľudia vravia, že je to socha dievčaťa, ktoré sa tu utopilo, iní zas tvrdia, že je to len obyčajná socha.

V každom prípade, láka pozornosť turistov, ktorí sa pri nej fotografujú s mestečkom v pozadí. V rámci výletov do okolia Budvy sa určite oplatí zájsť na 10 kilometrov vzdialený romantický ostrov Sveti Stefan.

Pri nákupoch v meste si dávajte pozor na falzifikáty svetových značiek, ktoré niektorí obchodníci predávajú za nekresťanské peniaze. Najesť sa tu dá luxusne, ale aj za pár drobných. Záleží na vašom rozpočte. Určte si ale doprajte obed či večeru z plodov Jadranského mora.

 

 

Zdroj/autor: wikitravel.org, rš, drom

Foto: Chad Schmidt, Peter Malovrh

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa