Zázrak prírody na delte Dunaja

2011-09-25 10:00:00 |   |    | 

Lokalita svetového dedičstva UNESCO a prírodná rezervácia delta Dunaja pokrýva plochu 799 tisíc hektárov. Z toho 679 tisíc patrí Rumunsku, zvyšná oblasť je v Ukrajine. Je tak druhou najväčšou riečnou deltou v Európe a najzachovalejšou na kontinente. Delta je tvorená dvanástimi rozdielnymi ekosystémami s tisíckami ojedinelých druhov fauny a flóry. Tešiť sa môžete na biele pelikány, množstvo druhov kačíc, volaviek, bielochvosté orly, divoké mačky, európske norky, neskutočné množstvo druhov rastlín a mnoho iného.



Tento prírodný raj až v posledných rokoch začal dostávať starostlivosť, ktorú potrebuje pre svoju ochranu. Delta Dunaja je stále častejším cieľom milovníkov prírody, ktorí sem prichádzajú z celej Európy. Dunaj sa v delte rozdeľuje na tri hlavné ramená Chilia, Sulina rameno sv. Juraja, ktoré ústia do Čierneho mora.

Celú deltu vytvára aj veľké množstvo malých ramien a ostrovčekov. Rameno Chilia tvorí rumunsko - ukrajinskú štátnu hranicu a je dlhé približne 120 km. Aj preto sa na túto oblasť delty vzťahuje niekoľko prísnych obmedzení týkajúcich sa výletov. Najväčšou pýchou ramena je slávny hustý les Latea. Nie je tu však pre radosť turistov, keďže vstúpiť doň môžu len vedci na vedecké účely.

Najpopulárnejšie je rameno Sulina. Práve k nemu jazdí trajektom z mesta Tulcea najviac turistov. Rovnomenná dedina stojí na mieste, kde sa Dunaj stretáva s morom a dostupná je len po mori, teda loďou. Mnoho rokov bola rajom pre pašerákov.

Rameno svätého Juraja je ako stvorené pre výlety na vlastnú päsť. Splavovať ho môžete na malých loďkách pomedzi húšťavy rákosia a pozorovať tajomný svet v tráve, medzi listami a vodnými leknami. Počas jazdy budete mať možnosť pozorovať charakteristických obyvateľov tejto oblasti. Rybárov, ktorí žijú v izolovaných chatkách a predávajú tu svoje úlovky.

Skladujú ich v typických dierach, ktoré sú lemované rákosím. Neskôr svoj tovar predávajú veľkým dílerom rýb z mesta Tulcea. Na tomto ramene nájdete na úpätí aj malú dedinku Mahmudia. Tu máte možnosť navštíviť ruiny rímsko-byzantskej pevnosti Salsovia, kde dal Knštantín Veľký zavraždiť svojho rivala Liciniusa, vládcu východnej časti Rímskej ríše.

Významnou súčasťou delty je jej pomyselná brána - mesto Tulcea. Mnohými označované za bod, ktorý je pri objavovaní celej delty Dunaja akousi povinnou jazdou. Ekonomika mesta je založená na potravinárskom priemysle, a to predovšetkým na obchode s rybami. Dnes je Tulcea moderné mesto, ale s obrovským historickým pokladom.

Prešlo si prehistorickým osídlením, neskôr bolo rímskou a gréckou kolóniou a pod nadvládou Osmanskej ríše ostalo takmer päť storočí. Mesto je typickým turistickým centrom, v ktorom nájdete cestovné kancelárie, hotely, reštaurácie, kaviarne aj prístav, z ktorého štartujú lode a trajekty. Ak budete mať čas a chuť, k dispozícii je v meste niekoľko múzeí - historické, archeologické a za návštevu určite stojí Múzeum umeniaMúzeum Dunaja.

Nájdete tu ukážky ručne vyrábaného textilu, bižutérie a Múzeum Dunaja vám poskytne autentický pohľad na život v delte Dunaja. V severnej časti mesta nájdete na vrchole kopca s názvom Hora monument z roku 1899, ktorý bol postavený na počesť padlých bojovníkov za nezávislosť.

Prajeme vám šťastnú cestu za prírodným pokladom Európy.

 

Zdroj/autor: Touring Club Italiano, rš, drom

Foto: Ioan Covaliov a Emanuel (mypixls.com)

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa