Krym je skrinka plná prekvapení

2011-10-01 15:00:00 |   |    | 

„Svet v miniatúre“ alebo aj múzeum pod holým nebom. Tak sa hovorí pýche Čiernomoria, čarovnému polostrovu Krym. Je jedným z najfascinujúcejších zákutí Ukrajiny. Ponúka najrôznejšie scenérie, podnebie a bohatú históriu, čo mu dáva neopakovateľné čaro.



Subtropická klíma južného pobrežia polostrova a jeho prekrásne pláže sú rajom miliónov turistov z celého sveta.

Čierne more má príjemne osviežujúcu teplotu, ktorá dosahuje 22-25  °C. Len pár kilometrov od pobrežia sa do výšky 1500 metrov nad morom týčia vrchy Krymských hôr.

Sú domovom tajomných jaskýň a hustých lesov, v ktorých sa skrýva množstvo unikátnych druhov rastlín a zvierat. Najväčším prekvapením sú kamenné mestá zo stredoveku.

Krym je jedným z najlepších miest pre akýkoľvek druh turistiky. Hory priťahujú cestovateľov, milovníkov prírody a horolezcov.

Cestovatelia určite ocenia perfektne vybavené kempy, a to aj na miestach, kde by to nik neočakával. Len málo kde máte možnosť kempovať priamo v jaskyni.

Návštevníci si obľúbili aj Veľký kaňon a obdivovať chodia vodopády Uchansu. Vzrušujúce a dobrodružné je objavovať krásy Krymu na kolesách bicykla.

Dobre rozvinutá štruktúra ciest aj horských chodníkov umožňuje cyklistom spoznať množstvo miestnych pamiatok a kochať sa prekrásnymi výhľadmi z hôr. Ak zatúžite preskúmať aj podmorský svet v okolí polostrova, poteší vás informácia, že na Kryme rastie aj počet potápačských centier.

Po krátkej inštrukcii sa budete potápať v prenajatom neoprénovom obleku v sprievode inštruktora. Približne polhodinové podmorské dobrodružstvo vás bude stáť okolo 20 €. Najobľúbenejšími letoviskami na Kryme sú Jalta, Sevastopoľ, Balaklava, Feodosia, Sudak, Nový Svit, Alupka a mnohé ďalšie.

A čo musíte ochutnať? Krym je známy svojimi minerálnymi vodami a vynikajúcim vínom. Chutné môže byť aj jedlo na ulici, pokiaľ váš žalúdok nie je až príliš náchylný. Určite skúste niektoré miestne špeciality. Osloviť vás môžu napríklad Tatar chebureky (чебуреки).

Pripomínajú naše pirohy, sú však vyprážané a zvyčajne plnené jahňacím, alebo hovädzím mäsom (keďže krymskí Tatári boli moslimovia). Zaujímavé je aj teplé pečivo Samsa, plnené mletým mäsom a cibuľou. Medzi ďalšie špeciality patrí jedlo Manti – knedle plnené jahňacím mäsom, podávané s extra čili paprikovou pastou adjika.

Pochutíte si aj na Ljulja kebabe a šašlíku (люля-кебаб) a (шашлык). No a za ochutnanie určite stojí lagman, neuveriteľne bohatý, silný jahňací vývar so zeleninou a dlhými domácimi rezancami.

Vrcholom turistickej sezóny na Kryme sú letné mesiace, ale príjemné teploty turistu potešia od apríla do konca októbra. Skorá jeseň je ideálny čas na to, aby ste si jesenné farby polostrova užili v pokoji, mimo šialeného ruchu turizmu.

 

Zdroj/autor: ua-traveling.com, wikitravel.org, rš, drom

Foto: Christopher Sexton, flickr.com/photos/97562460@N00/

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa