Do Číny sa vrátil syfilis

2008-04-16 16:00:00 |   |    | 

Vyplýva to z odbornej štúdie, ktorá vyšla v britskom medicínskom časopise Lancet. Komunistickému režimu sa po roku 1960 podarilo mimoriadne rozšírené pohlavné ochorenie, ktoré sa považovalo za dedičstvo úpadkových západných spoločností, na dve desaťročia takmer úplne eliminovať. Choroba sa v krajine vyskytovala len veľmi zriedka ešte začiatkom 90. rokov.

"Syfilis sa do Číny vracia aj s odplatou. Fakty poukazujú na syfilitickú epidémiu takých rozmerov, že na jej zastavenie bude potrebné vyvinúť enormné úsilie," hovorí vedúci tímu bádateľov Myron S. Cohen z univerzity v Severnej Karolíne.

Výskyt ochorenia sa zvýšil z menej ako 0,2 prípadu na 100 tisíc obyvateľov v roku 1993 na 6,5 v roku 1999. V roku 2005 zaznamenali v Číne 5,7 pacienta v prvom a druhom štádiu ochorenia na 100 tisíc obyvateľov, čo je omnoho viac ako vo väčšine rozvojových krajín.

Alarmujúce je tiež rozšírenie vrodeného syfilisu, ktorý sa prenáša na dieťa z infikovanej matky. V roku 1991 predstavoval 0,01 prípadu na 100 tisíc novorodencov, zatiaľčo v roku 2005 už 19,68. Medziročne to predstavuje nárast asi o 71,9 percenta.

Absencia syfilisu v predchádzajúcich desaťročiach spôsobila, že sexuálne aktívna mladá populácia nedisponuje prirodzenou imunitou voči ochoreniu, ktoré zvyšuje aj riziko nákazy vírusom HIV. Podľa odborníkov je návrat syfilisu do Číny spojený predovšetkým z ekonomickými reformami a globalizáciou. Rozsiahle spoločenské zmeny spojené so zavádzaním kapitalistických prvkov do ekonomiky sú spojené aj s väčšou sexuálnou slobodou.

Prehlbujúce sa rozdiely v príjmoch, nižšie investície do verejného zdravotníctva a zdraženie zdravotnej starostlivosti, intenzívna vnútorná migrácia obyvateľstva, spoločenská klíma podporujúca obnovu prostitúcie či experimentovanie so sexom v mladom veku, to všetko sú podľa autorov správy faktory prispievajúce k novej ofenzíve syfilisu v najľudnatejšej krajine sveta.


Zdroj/autor: lancet,tasr,drom

 



Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa