KÓREA Sever sa odpojil od juhu

2009-03-09 09:15:00 |   |    | 

Nemá zmysel udržiavať normálny komunikačný kanál v čase, keď juhokórejské bábky v spojení so zahraničnými jednotkami ... mieria zbraňami na krajanov."

     
V dôsledku tohto opatrenia uviazlo na hraniciach 726 Juhokórejčanov, ktorí pracujú alebo z iných dôvodov chceli navštíviť spoločný priemyselný komplex Kaesong ležiaci na území KĽDR a na prechod hraníc potrebujú telefonické povolenie.
     
Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie vyjadrilo nad krokom Pchjongjangu ľútosť a vyzvalo KĽDR, aby ho okamžite zrušila a dodržiavala medzikórejské dohody. Okrem telefonického spojenia prerušila KĽDR do komplexu aj nákladnú dopravu.
 
Komplex Kaesong otvorili v roku 2005 na znak postupného zmierovania oboch štátov, ktoré sú napriek ukončeniu kórejskej vojny v roku 1953 fakticky stále vo vojnovom stave. Okolo 39.000 severokórejských robotníkov tam za nízke platy vyrába hodinky, šatstvo, topánky a kuchynské potreby, ktoré sa potom predávajú v Južnej Kórei.
     
V Kaesongu sa pred prerušením spojenia nachádzalo 572 juhokórejských robotníkov, 242 z nich sa dnes chystalo odísť domov. Čo s nimi bude, zatiaľ nie je známe.
     
Krátko pred prerušením telefónnych liniek uviedla KĽDR v reakcii na americko-kórejské cvičenie svoju 1,2-miliónovú armádu do plnej bojovej pohotovosti.
     
Na každoročných manévroch sa tento raz zúčastní americká lietadlová loď, ako aj 26.000 amerických a viac ako 30.000 juhokórejských vojakov. Cvičenie potrvá od 9. do 20. marca. KĽDR obviňuje pred jeho začiatkom oba zúčastnené štáty, že manévre sú zásterkou na jej napadnutie.
     
Komunistická Kórea momentálne pripravuje skúšku novej rakety, čo opäť zvýšilo napätie v regióne. Zatiaľ čo Pchjongjang zdôraznil, že raketa je určená na vynesenie satelitu, Washington a Soul obvinili KĽDR, že týmto spôsobnom chce otestovať raketu dlhého doletu, ktorá by mohla teoreticky zasiahnuť Aljašku.
     
Generálny štáb severokórejskej armády varoval, že vojensky odpovie na každý pokus o zlikvidovanie rakety.
     


KĽDR Zostrelenie nášho satelitu bude znamenať vojnu


Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) dnes  varovala, že sa pomstí za akýkoľvek pokus narušiť plánované vypustenie satelitu a jeho zostrelenie by vyústilo až do vojny.

"Pomstíme akýkoľvek pokus zabrániť vypusteniu satelitu na mierové účely," povedal hovorca generálneho štábu Kórejskej ľudovej armády. Ako dodal, "zostrelenie satelitu bude zaručene znamenať vojnu".

Podľa slov hovorcu by sa odveta netýkala len narušiteľa, ale aj "základní amerických a japonských agresorov a juhokórejských bábok, ktoré spriadajú pykle na prekazenie" plánov so satelitom. Severná Kórea koncom februára oznámila, že pripravuje odpálenie rakety so satelitom, čo bude pre krajinu predstavovať "veľký krok vpred".

Oficiálna tlačová agentúra KCNA vo vyhlásení uviedla, že prebiehajú rozsiahle prípravy na štart rakety Unha-2, ktorá vynesie na orbitu komunikačný satelit Kchwang-mjong-song-2. Agentúra neuviedla, kedy sa štart rakety uskutoční.

KĽDR už v minulosti testovala rakety pod zámienkou vynesenia satelitu. Prvý satelit vypustila v roku 1998, pričom vypustenie druhého by podľa KCNA znamenal ďalší zlomový bod. Medzinárodné spoločenstvo sa obáva, že severokórejský program je zameraný hlavne na vojenské účely a že krajina sa snaží vyrobiť jadrovú bombu.

 

Zdroj/autor: afp,tasr,sita,drom



Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa