Korzika – zabudnutá európska krásavica

2019-05-03 00:00:01 |   |    | 

V minulosti bola Korzika veľkým cestovateľským hitom. No potom sa spopularizovali iné ostrovy v Stredozemnom mori a kvôli tomu tam cestovný ruch mierne ustal. Zabudnutá kráska sa opäť hlási o slovo a po rokoch, keď si oddýchla od návalov turistov, opäť odkrýva svoje najzaujímavejšie miesta, ktoré poľahky tromfnú iné súčasné hviezdy ako sú Malorka alebo Malta.



 

Bonifacio

Jedno z najkrajších miest na ostrove nájdete priamo pri pobreží. Bonifacio vybudovali v náročnom, ale o to úchvatnejšom teréne tunajších bielych útesov. Centrum mesta je terasovité, takže jednotlivé pamiatky sú dobre viditeľné už od malého prístavu. Nachádzajú sa tam dve katedrály z 13. storočia, ktoré sa pekne vynímajú na vrchole útesov. V tejto časti nájdete aj viacero kvalitných podnikov s typickou korzickou gastronómiou. Z Bonifacia máte výborné spojenie na blízku Sardíniu, ktorá je od Korziky vzdialená len hodinu plavby loďou. Pokiaľ máte radšej prírodné atrakcie, tak na viacerých miestach okolitých útesov nájdete malé opustené jaskyne.

 

Calanques de Piana

Západná časť Korziky prináša jednu z najkrajších vyhliadkových ciest v Stredozemí. Tá prechádza okolo vysokých strmých skál a lesov. Na viacerých miestach ponúka zastávku, z ktorej máte vynikajúci výhľad aj na pobrežie. I keď je tento terén náročný, nájdete tam niekoľko vychádzkových trás. Spýtajte sa na ne v informačnom centre, kde vám presne uvedú ich náročnosť a oboznámia vás s nebezpečnými úsekmi, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

 

Miesto, kde sa narodil Napoleon

Korzika bola rodiskom viacerých významných osobností ako napríklad speváčka Alizée alebo ekonóm a spisovateľ Xavier Musca, ktorý pracoval aj pre prezidenta Sarkozyho. Najviac pozornosti sa ale prirodzene venuje Napoleonovi, ktorý tam žil do deviatich rokov. Jeho rodný dom je v súčasnosti múzeom, v ktorom sa nachádza aj časť pôvodného nábytku rodiny tohto známeho francúzskeho panovníka. Maison Bonaparte nájdete v meste Ajaccio, ktoré na každom kroku pripomína svojho slávneho rodáka. V centre umiestnili veľkolepý pamätník, ktorému dominuje samotný Bonaparte na koni a okolo neho stoja jeho štyria bratia.

 

Filitosa

Filitosa sa nachádza 20 kilometrov od mesta Propriana a archeológom sa tam podarilo objaviť veľmi vzácny úlovok. V tejto časti ostrova našli niekoľko menhirov, čiže pravekých otesaných kamenných pilierov s prehistorickými obrazcami. Podľa odhadov môžu byť staré vyše 6000 rokov, takže Korzika patrí k najstaršie osídleným európskym oblastiam. Vedci počas ich skúmania prišli na to, že jednotlivé symboly na kameňoch boli počas doby bronzovej opätovne vytesané, pretože časom takmer vybledli. V súčasnosti sú rozmiestnené na lúke a sú súčasťou veľkého archeologického múzea, ktoré odhaľuje dejiny ostrova.

 

Sant`Antonino

Veľký kus histórie, nádherné prostredie a vidiecka tvár Korziky. Sant`Antonino v sebe ukrýva niekoľko tromfov, vďaka ktorým sa v hlasovaní Francúzov dostalo medzi najkrajšie francúzske malé mestečká. Jeho história siaha do 9. storočia. Počas budovania ho výrazne ovplyvnila maurská kultúra. Dôležitým faktom je, že sa mestečko podarilo uchovať vo výbornom stave, takže aj teraz sa môžete prechádzať po uliciach so starými kamennými chodníkmi a pôvodnými budovami. Postavené boli v horskom teréne na jednom z nižších končiarov, vďaka čomu sú v kontraste s krásnym pozadím obľúbeným miestom fotografov. V blízkosti Sant`Antonino sa nachádza ženský kláštor, voľne prístupný pre turistov, ktorí by tam chceli spolu s nimi hľadať pokoj a rozjímať o Bohu.

 

Citadela Calvi

Mesto Calvi bolo podľa tunajších legiend rodiskom Krištofa Kolumbusa, pretože Korzika bola kedysi súčasťou Janovskej republiky. Z tejto éry pochádza aj citadela, ktorá plnila obrannú funkciu. Jej súčasťou sú tri veže, z ktorých vojaci strážili všetky vstupy do mesta. V súčasnosti sa v jednej z nich nachádza historické múzeum. Rovnako krásne je aj historické centrum, ktoré je plné domčekov s farebnými fasádami. V tejto časti sa nachádza prístav, z ktorého organizujú vyhliadkové plavby, počas ktorých uvidíte aj katedrálu s citadelou. V Calvi je jedno z ostrovných letísk, na ktoré v niektoré dni z Viedne premávajú priame letecké linky.

 

Pláž Tamaricciu

Južná časť ostrova je plná krásnych pláží. Medzi turistami je veľmi obľúbená Palombaggia, pretože tam majú dobrý prístup ku moru. Tamaricciu sa však vyníma vďaka obrovským kameňom, ktoré jej dodávajú zaujímavý charakter. Tie sú v niektorých miestach naukladané na seba a vytvárajú tak zaujímavé kulisy celej tejto scenérie. V blízkosti tejto pláže sa nachádza pár pobrežných jaskýň, ktoré taktiež vznikli z týchto balvanov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa