Korzika – slnečná kráska pre aktívnu dovolenku

2020-08-12 00:00:00 |   |    | 

Francúzi získali ostrov Korzika v druhej polovici 18. storočia. Odvtedy sa mohli popýšiť jednou z najkrajších lokalít v Stredozemnom mori, ktorá neskôr dostala prezývku „ostrov krásy“. Korzika je pre turistov lákavá kvôli svojej divokosti v kombinácii s typickým francúzskym šarmom.



 

Ajaccio

Keď sa povie Korzika, tak si viacerí automaticky spomenú na Napoleona Bonaparteho. Známy francúzsky generál a politik sa narodil práve na tomto ostrove v meste Ajaccio. V súčasnosti sa tam na námestí nachádza jeho socha a môžete sa prejsť aj po miestach, ktoré sa spájajú s jeho životom. Prechádzka sa začína v Napoleonovom rodnom dome, kde sa teraz nachádza múzeum venované jeho kariére a súkromiu. Postupne budete prechádzať ďalšími zaujímavými lokalitami, kde študoval alebo sa stretával s priateľmi. V jednej z galérií majú zase zbierku s mincami, na ktorých boli Bonaparteho podobizne. Záver Napoleonovho okruhu končí pri katedrále, v ktorej ho pokrstili. Ajaccio má taktiež významný prístav a veľmi peknú historickú časť starého mesta.

 

Citadela v Calvi

Mesto Calvi sa v 13. storočí snažilo ubrániť nájazdom panovníka z Nebbie. Keď už boli na konci so silami, požiadali o pomoc Janovskú republiku. Vojaci začali ihneď po príchode stavať citadelu, ktorá bola rozhodujúcim prvkom obrany. Práve vďaka nej sa podarilo ochrániť nielen mesto, ale aj celý ostrov. Lenže na jednej strane čakalo Korzičanov víťazstvo, ale na druhej prehra, pretože predstavitelia Janovskej republiky si toto územie privlastnili a vzali si ho pod samosprávu. Dnes sa citadela využíva ako nádherné miesto na vyhliadku na celé pobrežie, prístav a okolie. Odtiaľ môžete pozorovať blížiace sa lode a historické plachetnice, ktoré vás v prípade záujmu zoberú na vyhliadkovú plavbu.

 

Útesy Bonifacio

Veľmi pekná časť ostrova sa nachádza pri meste Bonifacio. Tunajšie útesy sú vápencového pôvodu, preto počas niekoľkých rokov zvetrávali a vytvorili nádherné vrstvenie, ktoré dodáva tomuto miestu ešte krajší vzhľad. Pomedzi ne na niektorých miestach rastie zeleň a zdôrazňuje tak jednotlivé vrstvy vápenca. Na časti útesov vybudovali menšie mesto, ktorého citadela zasahuje tesne na ich okraj a ponúka nádherný výhľad na pobrežie. Samotné centrum je menšie, ale podarilo sa tam uchovať viacero pôvodných budov. Keď si chcete užiť najkrajší pohľad na útesy aj so samotným Bonifaciom, zájdite si približne kilometer za mesto a užite si tento nádherný výhľad.

 

Pohorie Aigulles de Bavella

Ostrov je nádherný aj vďaka tomu, že má veľmi pestrý povrch. Niekde si oddýchnete na pekných plážach, potom už prejdete do rozkvitnutých častí s lúkami a nechýbajú ani vrchy ideálne na turistiku. Z tejto oblasti vyniká pohorie Aigulles de Bavella, ktoré ponúka niekoľko tipov na túry. Môžete si vybrať náročnejšie trasy, ktoré vedú na niektoré z končiarov, ale taktiež jednoduchšie chodníky, ktoré prechádzajú miestnymi údoliami. Oblasť Aigulles de Bavella je navyše známa vďaka malým dedinkám, ktoré patrili medzi prvé osídlené miesta na Korzike. Horský terén ľuďom ponúkal dostatok bezpečia a navyše mali takto výbornú vyhliadku na blížiace sa lode pirátov alebo iných nepriateľov. V súčasnosti sú obľúbenými miestami s podnikmi s pôvodnou gastronómiou a najlepšie vám priblížia pôvodný spôsob života.

 

Najkrajšie pláže na Korzike

Po spoznávaní ostrova vás istotne poteší aj niekoľko dní na pláži, kde si užijete trochu relaxu a kúpanie v morských vlnách. Tak ako v prípade blízkej Sardínie, aj na Korzike sa môžete tešiť na čistú priezračnú vodu a pobrežie s jemným pieskom. Veľmi obľúbená je pláž Ostriconi, ktorá sa nachádza neďaleko Saint Florent. Ide o nedotknuté miesto, bez zásahov človeka, takže nebudete mať k dispozícii žiadne služby, čo vám kompenzuje nádherná príroda okolo vás. Podobný charakter má aj pláž v blízkosti Porto Vecchio, ktorej súčasťou je pekná lagúna, vďaka čomu v lete patrí k najnavštevovanejším. Tamaricciu je síce kamenistá, ale v jej blízkosti sa nachádza aj pekná jaskyňa, do ktorej sa dostanete najmä v čase odlivu. Keď sa spýtate na súkromný tip miestnych, tí väčšinou preferujú pláž San Giovanni, ktorá je skrytá pred očami turistov, vďaka čomu sa tam podarilo uchovať pokoj, ktorý si užijete na jemnom piesku v spojení so zvetranými väčšími sivými kameňmi, ktoré jej dodávajú zaujímavý vzhľad.

 

Potápanie, turistika a divoká príroda

Dovolenka na Korzike je ideálna pre ľudí, ktorí radi trávia svoje voľné dni v pohybe. Prvou alternatívou je spoznávanie pamiatok a historických mestečiek. Môžete sa posúvať postupne naprieč celým ostrovom a hľadať nové zaujímavé miesta. Na pobreží je tiež viacero jednoduchších trás na prechádzky po útesoch a spomínané Aigulles de Bavella nie je ideálne len na turistiku, ale tunajšia rieka je vhodná aj na kajakovanie. Viacero pláží má mierne vstupy do mora, ktoré sú výborné pre rodiny s deťmi a keď sa vyberiete trochu ďalej od pobrežia, môžete sa tešiť na skvelé podmienky pre potápanie.

 

Na výlet na Sardíniu

Najbližšie od Korziky leží ďalší ostrov Sardínia. Cestovatelia si preto často spájajú dovolenku v oboch lokalitách. Z Francúzska do Talianska sa dostanete po hodine plavby a vďaka dobrým spojom si počas svojho výletu môžete pozrieť napríklad Alghero s obľúbenou Neptúnovou jaskyňou. Medzi oboma ostrovmi premávajú autotrajekty. Takže keď si prenajmete auto vo Francúzsku, ľahko môžete preskúmať aj susednú Sardíniu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa