Lurdy – pútnické miesto, ktoré vás prekvapí viacerými zaujímavosťami

2022-04-18 12:00:00 |   |    | 

Francúzske mestečko Lurdy sa preslávilo najmä ako pútnická oblasť. V minulosti sa tam údajne zjavila Panna Mária a teraz tomuto miestu pripisujú zázračné schopnosti. Okrem duchovnej cesty tam na vás čaká aj niekoľko zaujímavých pamiatok a atrakcií. Vyplníte si nimi voľný čas a spoznajte zaujímavosti z tunajšej histórie.



 

Jaskyňa zjavenia

Príbeh zjavenia sa spája s Bernadettou, ktorá mala v tom čase štrnásť rokov. Spolu so svojou sestrou a kamarátkou sa vybrala zbierať drevo do lesa. Ona samotná sa dostala k jaskyni, kde zrazu uvidela zlatistý oblak a nádhernú ženu oblečenú v bielom s modrou stuhou. Bez obáv ku nej podišla a spoločne sa začali modliť ruženec. Panna Mária potom zmizla a dievčinu našli, ako kľačí a odriekava modlitby. O pár dní sa tam vrátila opäť spolu s kamarátkami a svätica sa im znova zjavila. Dokopy sa udialo až osemnásť zjavení. Ľudia tomu najskôr neverili, ale potom po dlhšom skúmaní ich cirkevní hodnostári uznali za skutočné. Odvtedy sa Lurdy stali známym pútnickým miestom. Veriaci prichádzajú k jaskyni, kde prosia o zdravie, odpustenie hriechov a ochranu rodiny.

 

Kúpeľ v liečivej vode

Veriaci prichádzajú do Lúrd aj kvôli údajne liečivej vode, ktorá tam vyviera. Podľa starého príbehu Panna Mária požiadala Bernadette pri jednom zo zjavení, aby sa napila z vody a následne v nej umyla. Lenže v tom čase bola v jaskyni iba blatistá pôda. Dievča do nej ponorilo ruky a prehrabávalo ju. Zrazu odtiaľ začal prúdiť pramienok vody, ktorá tam tečie až dodnes. Na druhý deň prišiel k jaskyni miestny kamenár, ktorý v mladosti oslepol na jedno oko. Keď sa na tomto mieste modlil a umyl si vodou tvár, tak zrazu opäť videl. Odvtedy ľudia veria, že má prameň liečivé účinky. Dokopy sa eviduje niekoľko tisíc prípadov, kedy sa pútnici vyliečili za zázračných okolností, cirkev ich uznáva len 68. Podľa prieskumov nie je tunajšia voda ničím výnimočná a má bežné zloženie. Vo veľkej miere zrejme zohráva úlohu placebo efekt alebo silná viera. Prameň je pitný, môžete si z neho vziať vodu domov alebo si objednajte kúpeľ, ktorý údajne pomôže vašej duši i telu.

 

Bazilika nepoškvrneného počatia Panny Márie

Pri jaskyni zjavenia neskôr vznikla Bazilika nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorú vybudovali medzi rokmi 1862 a 1871. Navrhli ju v neogotickom štýle a dominuje jej veľká mozaika, na ktorej je vyobrazený pápež Pius IX. Domáci ju nazývajú tiež horná bazilika, pretože v roku 1950 tam začali stavať rozsiahlejšiu podzemnú, teda dolnú časť. Naraz v nej dokážu viesť omšu pre 25.000 veriacich a už v tých časoch šlo o modernú nadčasovú stavbu, ktorú vyhľadávajú aj ako vzácnu architektonickú pamiatku. Väčšina jej plochy sa rozprestiera v podzemí. Zdobí ju 39 sôch svätcov, ktoré kontrastujú s moderným dizajnom týchto priestorov.

 

Stredoveká pevnosť

Po sakrálnych pamiatkach je najobľúbenejšou atrakciou pevnosť, ktorá sa nachádza na okraji mesta. Postavili ju pred viac ako tisíc rokmi na dobrom strategickom mieste na vysokej skale. Vďaka tomu mali nepriatelia ku nej veľmi komplikovaný prístup a dokázali ju tak lepšie ochrániť. V súčasnosti sa tam nachádza regionálne múzeum. Uvidíte tam rôzne umelecké i historické artefakty. Taktiež sa dozviete viac informácií o tradičnom oblečení z okolia Lúrd. Skvelým bonusom je nádherný výhľad na mesto. K pevnosti môžete vyjsť pešo alebo pomocou výťahu.

 

Domy, kde žila Bernadette

V meste uvidíte niekoľko zaujímavostí, ktoré sa spájajú so životom Bernadetty. Dievčatko sa narodilo v chudobnej rodine, ktorá v tých časoch žila v mlyne. V súčasnosti je tam situované múzeum o jej živote. Keď mala desať rokov, tak sa jej rodina presťahovala do menšieho bytu, ktorý sa nachádzal v budove bývalej väznice. Mesto ju vtedy prerobilo na sociálne bývanie pre ľudí v núdzi. Aj tento malý bytík si dnes môžete pozrieť v Lurdách.

France-002061 - House of St. Bernadette (15154183013).jpg

Autor: <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/people/22490717@N02">Dennis Jarvis</a> from Halifax, Canada – <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/photos/archer10/15154183013/">France-002061 - House of St. Bernadette</a>, CC BY-SA 2.0, Odkaz

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa