Slovenský unikát: Jediným hradom z tehál je Parič

2017-12-19 12:00:00 |   |    | 

Mestský historický park v Trebišove skrýva viacero vzácností. Sám bol kedysi považovaný za najkrajší v celom Uhorsku, no v jeho areáli sa nachádza aj niekoľko stavebných pamiatok. Základy stredovekého kostola Sv. Ducha, dva kostoly, kláštor, kaštieľ s hospodárskymi budovami, mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho a hrad Parič...



 

Trebišovská samospráva zrekonštruovala hrad Parič, ktorý sa nachádza v mestskom historickom parku. Jeho obnova bola súčasťou revitalizácie historického parku, na ktorý radnica získala peniaze z grantov EHP. Celkové oprávnené výdavky projektu Revitalizácia Pariča (RePar) boli 835.032 eur.

Dnes sú z neho už len ruiny, kedysi však bol hrad Parič reprezentatívnym sídlom šľachty. Postavili ho v 13. storočí ako ranogotický nížinný vodný hrad s tromi poschodiami. Dominovala mu štvoruholníková vstupná veža a hrad postupne získal vysoké a hrubé opevnenie ukončené cimburím s hradobnou ochodzou. V 15. storočí nasledovali ďalšie obranné prvky (predsunuté opevnenia, vodné priekopy), ani tie však nezabránili jeho skaze. V roku 1684 hrad dobyli Thökölyho vojská a o dva roky neskôr bol vyhodený do vzduchu strelným prachom. Presne o sto rokov neskôr použili zvyšky stavby ako stavebný materiál pre neďaleký zámok Andrássyovcov.

Dnes je smutnou pripomienkou jeho zašlej slávy už len jediný múr, aj ten ale návštevníkom ukazuje, že hrad Pariš bol skutočne výnimočný. Je totiž postavený z tehál. "Žiaden takýto podobný hrad sa v Slovenskej republike nenachádza," prezradil TASR Jozef Ferjo z oddelenia výstavby a majetku Mestského úradu v Trebišove.

Výnimočné je aj jeho okolie. Historický park v Trebišove patrí medzi najrozsiahlejšie a najcennejšie parky v strednej Európe. Trebišovčania ho často nazývajú andrássyovský, ide totiž o bývalý grófsky park. Rozprestiera sa na ploche 62 hektárov s 20 druhmi ihličnanov, 40 druhmi listnatých stromov a 20 druhmi krovín. "Trebišovský park je najväčším mestským parkom v strednej Európe. Je veľkým prínosom pre jeho obyvateľov, ako aj pre celý región južného Zemplína," dodal Ferjo.

"Prvé správy o výsadbe a úpravách pochádzajú z konca 18. storočia a súvisia s dokončením stavby budovy kaštieľa Imrichom Czákym v roku 1786. Koncom 19. storočia bol tento park považovaný za najkrajší v celom Uhorsku a dôstojne reprezentoval kultúru, bohatstvo a majetok majiteľov kaštieľa," uviedol pre TASR historik Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Martin Urban.

Park bol pôvodne rozšírený z lužného zátopového lesa. "Rozšírený bol výsadbou parkových drevín, najmä cudzokrajných. V parku rastie napr. dub letný, jaseň štíhly, javor mliečny a pagaštan konský. K cennejším drevinám patrí sofora japonská, borievka čínska či borievka virgínska," doplnil historik.

Návštevníci majú možnosť v parku obdivovať aj viacero historických pamiatok. Podľa Urbana je hlavným architektonickým prvkom parku samotná budova kaštieľa. Pri jazierku sa nachádza romantické neogotické mauzóleum, postavené v roku 1894, ktoré ukrýva mramorové sarkofágy s telami jedného z najvýznamnejších majiteľov trebišovského kaštieľa - Júliusa Andrássyho s manželkou Katarínou.

V areáli historického parku a v jeho bezprostrednom okolí sa nachádzajú aj hrad Parič, základy stredovekého kostola Sv. Ducha, rímskokatolícky kostol Návštevy Panny Márie, gréckokatolícky chrám Zosnutia presvätej Bohorodičky, pavlínsky kláštor, kaštieľ s hospodárskymi budovami, súsošie Immaculaty a archeologické lokality z praveku a stredoveku. Súčasťou trebišovského mestského parku je aj francúzska záhrada, ktorá sa nachádza hneď pri kaštieli.

 

Zdieľať článok na Facebooku

TASR - Roman Hanc
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa