Vo Valaskej Belej vzniklo Múzeum plátna, tkáčstva a výšivky

2018-04-27 08:00:00 |   |    | 

Vo Valaskej Belej v okrese Prievidza vzniklo Múzeum plátna, tkáčstva a výšivky. Za zriadením expozície belianskych krojov, ktoré patria k najstarším na Slovensku, stojí občianske združenie Hipo Mačov. Prvých návštevníkov múzeum privítalo 3. apríla.



 

"Naše občianske združenie zriadilo približne pred ôsmimi rokmi chránenú dielňu tu vo Valaskej Belej. Ľudová výšivka z Valaskej Belej patrí k jedným z najstarších a z toho dôvodu sme chceli toto zachovať," načrtol v stredu pri otvorení múzea Anton Blaho starší z občianskeho združenia.

Múzeum vzniklo v priestoroch miestneho kultúrneho domu, má tri miestnosti so stálou expozíciou ľudovej tvorby. "Čím je človek starší, tým sa viac vracia k veciam, ktoré za mladi prežil. Mali sme doma krosná a mama mi ako dieťaťu dovolila trochu si na nich zabúchať. Mojím snom je zachovávať kultúrne dedičstvo. Máme Mačovské gazdovské dvory, robíme rôzne podujatia a vidíme, že na týchto podujatiach sa zúčastňuje veľa ľudí. Najmä to teda robíme pre ľudí," priblížil Blaho.

Belianske kroje sú typické bohatou výšivkou, tie vystavené majú asi 70 až 80 rokov. Blaho s manželkou ich zbierali asi tri až štyri roky.

Portrét so ženou oblečenou v belianskom kroji môžu vidieť i návštevníci Národnej galérie v Prahe. Namaľoval ho Josef Mánes, ktorý sa považuje za zakladajúcu osobnosť českého výtvarníctva. "Z dokumentov, ktoré mám k dispozícii, on chodil po potulkách po Slovensku a zastavil sa vo Valaskej Belej a beliansky kroj ho tak zaujal, že namaľoval miestnu ženu Marínu Kurincovú," dodal zakladateľ expozície.

Múzeum sprístupnia 3. apríla, otvorené bude celoročne. Verejnosť ho bude môcť navštíviť v dopoludňajších hodinách, popoludní po dohode s občianskym združením.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa