VÝLET Hrad Branč

2010-03-19 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Zrúcanina hradu Branč leží na rovnomennom kopci Myjavskej pahorkatiny nad Podzámkom, miestnou časťou obce Podbranč. Hrad nechal postaviť magister Aba z Hlohovca v rokoch 1251 - 1297.



V ďalších rokoch sa na hrade vystriedalo 40 majiteľov, medzi nimi aj Matúš Čák Trenčiansky, Ján Luxemburský a Žigmund Luxemburský. V 16. storočí sa stal hrad vlastníctvom Františka Nyáryho. Keď sa odsťahoval, hrad zostal opustený a chátral.

V období tureckých vojen slúžil ako útočisko okolitému obyvateľstvu a bol aj prechodnou väznicou protestantských kňazov. Opustený hrad potom napadli a vypálili Turci.

 

Prístup

Vychádzku na hrad odporúčame začať na malom parkovisku v obci Podbranč v časti Podzámok (380 metrov). Tu necháme zaparkované auto alebo vystúpime z autobusu na zastávke. Z priestranstva vyrazíme po asfaltovej modro značkovanej ceste, ktorá stúpa východným smerom k cintorínu.

Druhou alternatívou zvlášť pre tých pohodlnejších je nechať auto až pri cintoríne pod hradom. Poľná cesta označená významovými značkami vystupuje veľkým oblúkom cez ovocný sad k vstupu do hradného areálu.

Hrad Branč (475 metrov) patrí medzi najkrajšie vyhliadkové miesta na západnom Slovensku. Je pochopiteľné, keďže hrad vidieť z toľkých blízkych i vzdialenejších miest, musí byť aj z neho nádherný výhľad do širokého okolia. Po obídení prstenca vonkajších hradieb uvidíme prakticky celé Záhorie, Malé i Biele Karpaty a vzdialenejšie vŕšky v Rakúsku. (...)

 

Obnova hradu Branč

Na záchranu a obnovu dvoch najviac ohrozených častí hradu Branč – premostenia stredného hradu a schodiska do bašty, získala obec podporu z eurofondov. Baštu súčasne zakonzervujú. Zrúcanina hradu patrí obci Podbranč. S prácami sa začne v máji. Ako povedala starostka Viera Končitá, obec uspela v projekte cezhraničnej spolupráce s Českou republikou a na obnovu časti hradu, vybudovanie sociálnych zariadení a kultúrne podujatia na hrade získali 95 percent z viac ako 252 tisíc eur. Predchádzať im bude archeologický výskum. Na práce bude dohliadať tím odborníkov vrátane hradológa Ivana Staníka. Pracovať sa bude prevažne ručne s minimálnym použitím mechanizmov, pričom na stavbu použijú kamene z miestneho kameňolomu a špeciálnu maltu. Hrad bude na vlastnú zodpovednosť sprístupnený aj počas stavebných prác. Obec Podbranč sa doteraz snažila obnovovať hrad po častiach. Minulý rok dokončili výstavbu južnej hradby, ktorá sa zrútila v roku 1978.  

 

Zdroj/autor: Dajama, sita, drom

 

VIDEO Hrad Branč z lietadla



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa