U susedov - kam na výlet

Podzemný chrám vody: V Brne sprístupnili slávne vodojemy, nakrúcať tam chce Disney aj Netflix

2024-04-03 00:00:00 |

Scéna ako z iného sveta dávno zaniknutých civilizácii či fantasy filmov. Také sú Vodojemy Žltý kopec v Brne, ktoré boli verejnosti sprístupnené symbolicky 22. marca na Svetový deň vody. Jedná sa o unikátnu technickú pamiatku, ktorú môžete v takomto rozsahu a zachovalosti vidieť okrem Brna iba na troch miestach neďaleko Londýna. Poďte si ju po citlivej rekonštrukcii pozrieť s nami.

Viac článkov

Lyžovačka v Poľsku sa oplatí: Toto sú najlepšie zimné strediská a ich ceny

Lyžovačka v Poľsku sa
2024-01-11 00:00:00

Omrzela vás už lyžovačka na Slovensku? Vyskúšajte niektorý z poľských zimných rezortov. Väčšina z nich sa nachádza v blízkosti našich spoločných hraníc a ich návštevu navyše môžete spojiť so spoznávaním zaujímavých miest. viac »

Najdlhšia sánkarská dráha sveta je v Rakúsku, dole posvištíte až 14 kilometrov!

Najdlhšia sánkarská dráha sveta
2024-01-02 13:30:00

K najzábavnejším zimným aktivitám malých i veľkých patrí nepochybne sánkovanie. Zabudnite však na obyčajné kopčeky a pripravte sa na poriadny adrenalín. Na týchto miestach budete svišťať dlho a rýchlo! viac »

České vianočné ozdoby zdobia príbytky kráľov i prezidentov, nazreli sme do ich výroby

České vianočné ozdoby zdobia
2023-12-29 10:25:00

České sklárstvo je vo svete pojmom a nie nadarmo sa začiatkom decembra toto ťažké a pritom krásne remeslo zaradilo na prestížny zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi najznámejšie výrobky českých sklárov patria aj vianočné ozdoby, ktoré skrášľujú vianočné stromčeky po celom svete. viac »

Skutočná Sissi: Cisárovná ľudských sŕdc mala od romantickej hrdinky ďaleko

Skutočná Sissi: Cisárovná ľudských
2023-12-26 14:00:00

Keď sa Mníchovčanka Alžbeta vydala v roku 1854 z rodného Wittelsbachu za cisára Františka Jozefa I., neuvedomovala si, aký to bude mať vplyv na jej život. „Prebudila som sa vo väzení a putá sú na mojich rukách. A moja túžba je stále silnejšia. A sloboda! Ty mne odvrátená!“ viac »

Medvedie Vianoce aj Advent s vôňou perníka: Takýto koniec roka zažijete len v Česku

Medvedie Vianoce aj Advent
2023-12-22 12:00:00

Tie najnavštevovanejšie vianočné trhy u našich českých susedov sú samozrejme tie v Prahe a Brne. Moravská metropola si dokonca za svoju jedinečnú vianočnú atmosféru a vianočné trhy vyslúžila titul Európske hlavné mesto Vianoc. Ale aj menšie české a moravské mestá majú vianočné trhy, ktoré s ich čarokrásnym koloritom zanechajú v návštevníkoch kus vianočnej nálady. Poďte sa s nami pozrieť na adventnú atmosféru do rozprávkového Českého Krumlova a perníkom prevoňaných Pardubíc. viac »

Fotoreportáž z adventného Miškovca: Krajšiu vianočnú električku v Európe neuvidíte!

Fotoreportáž z adventného Miškovca:
2023-12-19 07:01:00

Výlet či dovolenka v Miškovci sa Slovákom spája najmä s jaskynnými kúpeľmi. Nás však do tohto mesta zlákali adventné trhy. V týchto dňoch tam totiž premáva tá najkrajšia vianočná električka v Európe! viac »

Európskym hlavným mestom Vianoc je Brno, porota ocenila jeho kreatívnu kultúru

Európskym hlavným mestom Vianoc
2023-12-19 06:00:00

Brno získalo titul Európske hlavné mesto Vianoc na rok 2024. Medzinárodná porota ocenila vysokú úroveň predloženého projektu mesta a tiež spolupatričnosť s európskymi hodnotami Vianoc. Metropola južnej Moravy to v piatok uviedla na svojom webe, informuje spravodajkyňa TASR. viac »

Historická hanba Viedne: V preslávenej koncertnej sále lietali facky

Historická hanba Viedne: V
2023-12-15 00:00:00

Páni vo frakoch sa navzájom držia pod krkom. Vzduchom lietajú facky, kopance aj nábytok. V jednej z najslávnejších koncertných sál na svete sa to jednoducho melie hlava-nehlava. Viedenská smotánka sa začala biť kvôli rozdielnemu hudobnému vkusu! viac »

Adventné trhy sa rozbehli naplno: Tieto sú najkrajšie v Dolnom Rakúsku

Puchberg
2023-12-09 12:00:00

Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia. viac »

Zimná rozprávka na ľade: Tieto rakúske jazerá sú na korčuľovanie najlepšie

Zimná rozprávka na ľade:
2023-12-04 00:00:00

Keď sú teploty pod nulou a ľadová pokrývka je dostatočne hrubá, môžete sa na rakúskych jazerách korčuľovať, prechádzať či dokonca surfovať. Tieto bývajú v studenom počasí najobľúbenejšie. viac »

OBRAZOM z hranice Česka a Poľska: Rozhľadňa na Králickom Snežníku čelila veľkej kritike

OBRAZOM z hranice Česka
2023-12-02 15:00:00

Králický Snežník (1423 metrov nad morom) je najvyšším vrcholom rovnomenného pohoria a zároveň najvyšším bodom Pardubického kraja. V minulosti na jeho vrcholku, ktorý leží na česko-poľskej hranici, stála kamenná rozhľadňa, ktorá musela byť pre zlý technický stav strhnutá. Po viac ako 120 rokoch vyrástla na poľskej strane hory nová vyhliadková veža, ktorá bola slávnostne otvorená 26. septembra 2022. viac »

Koncentračný tábor Mauthausen - príšerné miesto, kde sa Hitler zbavoval kritikov

Koncentračný tábor Mauthausen -
2023-12-01 00:00:00

V Európe bolo niekoľko koncentračných táborov, v ktorých odstraňovali Židov a všetkých nepriateľov nacistického režimu. V Rakúsku sa jeden z nich nachádza neďaleko mesta Linz. Oproti iným sa vyznačoval tým, že sa v ňom Hitler snažil zbaviť inteligencie, ktorá sa snažila bojovať proti fašistom a peklu, ktoré rozpútali počas 2. svetovej vojny. viac »

Adrenalín na maximum: Vo Viedni otvorili najvyššiu šmykľavku Európy (VIDEO)

Adrenalín na maximum: Vo
2023-11-16 12:00:00

Vo Viedni sprístupnili v stredu najvyššiu šmykľavku v Európe. Jej polopriehľadná rúra meria 40 metrov a vedie pozdĺž steny vyhliadkovej veže Donauturm. TASR uvádza podľa agentúry DPA a rakúskych médií. viac »

Litomyšl bol domovom Boženy Němcovej. Dnes je plný pamiatok UNESCO

Litomyšl
2023-11-10 12:00:00

Litomyšl sa nachádza 200 kilometrov od slovenských miest Žilina, Trenčín či Bratislava. Môžete si tam teda naplánovať víkendový pobyt, počas ktorého spoznáte jeho hlavné atrakcie. Ideálny je na jesenný výlet a krásny je tiež v predvianočnom období. Bonusom navyše je spojenie s viacerými významnými českými osobnosťami. viac »

Česká republika a UNESCO: Tieto miesta majú pre ľudstvo mimoriadny význam

Česká republika a UNESCO:
2023-11-07 00:00:00

Česi sa tešia z ďalšieho zápisu na zozname UNESCO. Na 45. zasadaní Komisie svetového kultúrneho dedičstva Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru zaradili medzi pamiatky svetového dedičstva Žatec a krajinu žateckého chmeľu. Pozrite si s nami všetkých sedemnásť českých zápisov. viac »


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa